Direct naar artikelinhoud

Telecombedrijven minder streng voor wanbetalers

Tele2-winkel in Diemen. Tele2 is een van de aanbieders die de nieuwe regels onderschrijven.Beeld ANP

Wie zijn telefoonrekening niet meer kan betalen door schulden krijgt voortaan minder hoge boetes opgelegd. Tien providers hebben daarover afspraken gemaakt.

Telecombedrijven gaan zich wat coulanter opstellen tegen wanbetalers. Boetes die wanbetalers moeten betalen, worden aan een maximum gebonden. Daarnaast beloven telecombedrijven voortaan juiste en heldere informatie te verstrekken over de manier waarop zij met wanbetalers omgaan. In het verleden strookte de aanpak van wanbetalers niet altijd met de wet- en regelgeving.

Deze afspraken zijn gemaakt na maandenlange gesprekken tussen de telecombranche en de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de instantie die onder meer toeziet op rechten van consumenten. Aanleiding voor die gesprekken was een onderzoek dat de ACM in de loop van 2015 deed naar het functioneren van incassobureaus. Uit dat onderzoek bleek dat incassozaken vaak het gevolg waren van niet betaalde telefoonrekeningen – voor mobiel bellen of voor vaste telefonie, internet en/of televisie. Voor ACM was dat reden om de incassopraktijken van telecombedrijven onder de loep te nemen.

Meeste incassozaken 

De meeste incassozaken kwamen overigens voort uit niet betaalde zorgverzekeringen, niet of te weinig betaalde belastingen en niet betaalde energierekeningen, bleek uit het incassobranche-onderzoek.

De maximale boete is gesteld op 50 procent van de afgesloten abonnementsduur

Volgens de ACM waren er veel verschillen in de manier waarop telecombedrijven wanbetalers beboetten. In sommige gevallen liepen die boetes op tot 100 procent: mensen die een abonnement voor een of twee jaar hadden afgesloten en na een paar weken of maanden hun rekening niet betaalden, dienden dan toch het abonnementsgeld over de hele periode (100 procent) te voldoen. Aan die praktijk komt nu een einde. De maximale boete is gesteld op 50 procent van de afgesloten abonnementsduur.

Volgens een woordvoerder van de ACM is voor dat percentage gekozen omdat rechters dat in enkele rechtszaken over dit soort kwesties ook deden. Een boete van 100 procent achtten zij ‘onredelijk’. In de ogen van de ACM biedt het percentage van 50 procent enerzijds bescherming aan consumenten die hun telefoonrekening niet meer kunnen betalen: ‘te hoge schadevergoedingen’, aldus de ACM, zijn nu van de baan. Anderzijds biedt het percentage telecombedrijven bescherming tegen frauderende consumenten. De afspraak tussen telecombedrijven en ACM is overigens niet van toepassing op mensen die hun telefoontoestel niet betalen. De boetes mogen, zo is afgesproken, wel hoger zijn als er duidelijk sprake is van fraude of opzettelijk misbruik van klanten.

Aanpak van wanbetalers 

Telecombedrijven hebben toegezegd hun informatie over de aanpak van wanbetalers te verbeteren, zowel in hun algemene voorwaarden als op hun websites. Zij zullen, meldt de ACM, correcte informatie geven over het begin en het einde van de zogeheten veertiendagentermijn (incassokosten mogen pas veertien dagen na de ontvangst van een laatste aanmaning in rekening worden gebracht), de rente en de incassokosten. Voorheen klopte die informatie niet altijd of was ze lastig te vinden. Soms voldeed informatie ook niet aan de regelgeving. ACM heeft de bedrijven die dat deden niet beboet. “Wij denken dat de afspraken die we nu hebben gemaakt het snelste tot resultaat leiden.”

Volgens de ACM hebben Ben, Hollandsnieuwe, Simpel, Simyo, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Youfone de wijzigingen inmiddels doorgevoerd. KPN is daar mee bezig en zal daar dit jaar klaar mee zijn. Telfort volgt in het eerste kwartaal van 2018.