Drugs in erotische sauna: twijfels over politierapport

© De Limburger

Wordt er in de erotische saunaclub Yin Yang in Roermond in drugs gehandeld? Of is het niet te voorkomen dat klanten wel eens iets mee naar binnen smokkelen?

Gertie Driessen

Die vraag stond donderdag centraal tijdens de behandeling van beroep dat Yin Yang bij de rechtbank heeft aangetekend tegen sluiting door de gemeente Roermond.PillenDie vindt dat de club op basis van de wet Damocles dicht moet omdat er bij een grootscheepse inval in een witwasonderzoek in november vorig jaar een paar gram harddrugs en 16 xtc-pillen gevonden. Daarmee staat volgens burgememeester Rianne Donders vast dat er in drugs gehandeld wordt. Als gebruikershoeveelheid geldt bij harddrugs immers slechts 0,5 gram.

BetrouwbaarDe vraag waar het tijdens de rechtszaak om draaide: hoe betrouwbaar zijn de rapportages van de politie. En welke hoeveelheden drugs zijn waar precies in Yin Yang aangetroffen? De rapportages zijn gebaseerd op de vele processen verbaal die tijdens de inval zijn opgemaakt. Maar de gegevens in de rapportages komen niet consequent overeen met de processen verbaal.

BoterhamzakjeAdvocaat Lex Berndsen van Yin Yang repte over vele onduidelijkheden. Zo is er het 'vermeend boterhamzakje' met drugs dat op de parkeerplaats zou zijn gevonden, maar waarvoor bewijs volgens Berndsen ontbreekt. Verder zou niet zijn vermeld dat 1,1 gram cocaïne en 0,9 gram hennep gevonden zijn in de werkruimte van de masseur die als zelfstandige een vertrek huurt in Yin Yang. Reden voor Berndsen ook vraagtekens te zetten bij de 16 xtc-pillen, die eerst in verschillende lockers zouden zijn aangetroffen en later volgens een 'plots opgedoken proces-verbaal' toch weer samen met een Viagrapil in één kluisje zouden hebben gelegen. En zelfs als dat laatste klopt, dan vindt Berndsen dat nog geen reden om die hoeveelheid als handelswaar te betitelen.

VragenOok rechter Teeuwissen had vragen over de "discrepantie tussen processen verbaal en rapportages”. Het antwoord van de gemeente dat de politie die gegevens zo heeft aangeleverd, was in haar ogen geen excuus. "De burgemeester moet ook nagaan of ze op die informatie kan vertrouwen.” Bovendien had er volgens de rechter beter doorgevraagd moeten worden waarom de bezitters van de drugs het spul bij zich hadden en met welk doel.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak.