Lotte Kopecky tuimelt net naast het podium in afvalling op EK piste

© Photo News

Lotte Kopecky strandde na een zeer verdienstelijke afvalling op de meest ondankbare vierde plaats op het EK baanwielrennen in Berlijn. De overwinning was voor de Nederlandse Kirsten Wild, vorig jaar in Parijs ook primus, die het haalde voor de Russische Evgenia Augustinas en de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri.

fdg

“Vooraf tekende ik voor dit resultaat, maar nu heb ik het er moeilijk mee”, zuchtte Kopecky, die vierde eindigde in de afvalling. “Ik begon aan dit EK met twijfels na een zeer moeilijke periode met tal van lijfelijke problemen. In de afvalling ging het goed, zeer goed zelfs. Even geraakte ik ingesloten, maar ik kon me vrijmaken. Een kleine onoplettendheid kost me een medaille. De Italiaanse Confalonieri verraste me. Ik had zelf moeten aangaan. Het gaat opnieuw de goede weg op. Op dit kan ik verder bouwen.”

Belgische vrouwen zesde in ploegenachtervolging

Annelies Dom, Lotte Kopecky, Gilke Croket en Saartje Vandenbroucke eindigden zesde in de ploegenachtervolging. Het Duitse kwartet kwam ten val, de Belgen deden ook beter dan de Wit-Russen. Kopecky en co strandden op 4.35.273. en deed beter dan een dag eerder toen ze op 4.36.183. bleven steken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gilke Croket en Saartje Vandenbroucke rijden zondag de ploegkoers

Jolien D’hoore, die een rustperiode inlast, is er in Berlijn niet bij. Lotte Kopecky, die vorig jaar in Parijs Europees ploegkoerskampioen werd met D’hoore, past voor het omnium en de ploegkoers. Het zorgt er voor dat Gilke Croket en Saartje Vandenbroucke, die ook al de ploegenachtervolging afwerkten, een team vormen. “Het slot van het wegseizoen zorgde voor vertrouwen. De positieve lijn trek ik door op de piste. In Berlijn krijg ik mooie kansen om me te tonen in wedstrijden van dit niveau”, zegt Croket, de vriendin van profrenner Gijs Van Hoecke, die op dit ogenblik in China aan de slag is.

“We zien elkaar niet veel. Donderdag komt Gijs thuis, vrijdag vertrek ik. De WB-wedstrijden in Polen, Groot-Brittanië en Canada staan op mijn programma. Vooraleer we dat hoofdstuk aansnijden, is er zaterdag eerst nog de scratch. Dat is een moeilijk nummer waarin enkel de winnaar de juiste beslissingen neemt. Wat de ploegkoers brengt, is ook een groot vraagteken. Niet in een valpartij betrokken worden, is de eerste en niet onbelangrijke opdracht. Waar we kunnen uitkomen, er staan 14 ploegen aan de start, is ook al een moeilijk te beantwoorden vraag. In Dudenhofen proefden we al van een ploegkoers. Het viel mee, maar het zorgt er niet voor dat we nu van de daken gaan schreeuwen dat we gaan meedoen voor de overwinning. Het deelnemersveld is niet te onderschatten. Ervaring opdoen, is belangrijk.”

De Ketele en co achtste

In de kwalificaties op woensdag moest de mannenploeg in laatste instantie een wissel invoeren omdat Moreno De Pauw kampte met migraine. Hij werd vervangen door Kenny De Ketele. Met ook nog Gerben Thijssen, Sasha Weemaes en Lindsay De Vylder werd met een gelukje de achtste plaats en de bijbehorende finaleplaats behaald. Dat dankzij een valpartij bij het Britse team. Donderdag namen de Belgen het op tegen de Denen, met opnieuw De Pauw en zonder Lindsay De Vylder, en werd het uiteindelijk ook een achtste plaats in totaal.