Direct naar artikelinhoud
Rutte III

Kabinet Rutte III beëdigd door de koning

Ruim zeven maanden na de verkiezingen stond er vandaag eindelijk een nieuw kabinet op het bordes bij de koning. Volg hier alles over Rutte III.

De bordesfoto van het nieuwe kabinet Rutte III.Beeld anp

13:47 donderdag 26 oktober 2017

Van alle nieuwe ministers die donderdag zijn aangetreden vertrouwen de kiezers ChristenUnie-veteraan Arie Slob het meest. Dat stelt EenVandaag op grond van een eigen peiling.

Van de 18.000 ondervraagden heeft 57 procent vertrouwen in Slob, die van 2007 tot 2015 in de Tweede Kamer zat en de laatste vier jaar van die periode de ChristenUnie leidde. Hij geldt als deskundig, rustig en eerlijk en is de enige die het vertrouwen geniet van meer dan de helft van de kiezers.

Slobs partij lijkt de kiezer sowieso vertrouwen in te boezemen, want de andere ChristenUnie-minister, Carola Schouten, staat met 41 procent op plaats drie.

Slechts premier Mark Rutte heeft zich tussen hen weten te wurmen en neemt de tweede plaats in. De VVD'er geniet het vertrouwen van 43 procent van de ondervraagde kiezers.

De bekendste ministers kunnen doorgaans op het meeste vertrouwen rekenen bij de kiezer.

Die regel gaat voor twee gepromoveerde staatssecretarissen echter niet op. De ministers Eric Wiebes en Sander Dekker genieten minder vertrouwen dan door hun bekendheid mocht worden verwacht.

Arie SlobBeeld anp

13:15 donderdag 26 oktober 2017

EU-president Donald Tusk heeft Mark Rutte gefeliciteerd met zijn herbenoeming tot premier. De Poolse oud-premier deed dat in een brief namens de Europese Raad van regeringsleiders.

"Ik vertrouw erop dat u en uw regering een dynamische en constructieve rol blijven spelen in de Europese Unie. Dit is des te belangrijker in een tijd dat we hard werken aan de uitvoering van de leidersagenda die het werk van de Europese Raad de komende maanden en jaren richting zal geven," schrijft Tusk.

"Ik kijk uit naar voortzetting van onze nauwe en goede samenwerking in de Europese Raad," aldus Tusk. "Veel succes!'', besluit hij zijn brief in het Nederlands.

11:18 donderdag 26 oktober 2017

De nieuwe ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte III zijn zojuist beëdigd door koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde.

De ministers van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie legden de eed of belofte af. Na de vijftien ministers zijn ook de acht staatssecretarissen beëdigd. Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst.

Alleen premier en minister van Algemene Zaken, VVD-voorman Mark Rutte, hoefde niet te worden beëdigd. Omdat hij in dezelfde functie blijft, is hem geen ontslag verleend. Alle 23 andere ministers en staatssecretarissen van het kabinet zijn wel nieuw op hun post.

Vervolgens verschenen de ministers en koning op het bordes voor de fotografen. Dat gebeurt sinds 1971 met het staatshoofd erbij.

Het kabinet staat er precies 225 dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De kabinetsformatie was de langste ooit.

Groepsfoto van koning Willem-Alexander met het beëdigde kabinet Rutte III in Paleis Noordeinde.Beeld anp
De ondertekening van de Koninklijke Besluiten door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte op Paleis Noordeinde.Beeld anp

10:45 donderdag 26 oktober 2017

De nieuwe bewindslieden van het kabinet-Rutte III zijn aangekomen bij Paleis Noordeinde voor de beëdiging door koning Willem-Alexander.

De vijftien nieuwe ministers leggen als eersten de eed of belofte af, daarna volgen de acht staatssecretarissen.

Hierna volgt de bordesscène. Dan wordt de nieuwe regering (koning en kabinet) gefotografeerd. Het is de tweede keer dat de beëdiging in aanwezigheid van een camera plaatsvindt. Dat gebeurde in 2012 voor het eerst.

Later in de middag gaan de bewindslieden naar hun ministeries voor de overdracht. Om 16.30 uur is er dan een ministerraad in de Trêveszaal in het ministerie van Algemene Zaken.

Mark Rutte arriveert op Paleis NoordeindeBeeld anp
Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Milieu), Ank Bijleveld (minister van Defensie), Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg), Wouter Koolmees (minister Sociale Zaken), Raymond Knops (staatssecretaris Binnenlandse Zaken) en Ferdinand Grappenhaus (minister van Justitie)Beeld anp
Vicepremier Carola Schouten (minister van Landbouw, Voedselveiligheid en Regio), vicepremier Kajsa Ollongren, Binnenlandse Zaken, en vicepremier Hugo de Jonge (Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)Beeld anp

09:32 donderdag 26 oktober 2017

Wie is wie in Rutte III? Ter introductie hebben we de ministers in het nieuwe kabinet op een rij gezet.

Lees verder: Dit zijn de ministers van Rutte III

09:12 donderdag 26 oktober 2017

Het is de vraag of Mark Rutte in zijn derde kabinet wederom kan bogen op zijn ongeëvenaarde flexibiliteit. In de nieuwe coalitie krijgt hij te maken met drie partijleiders die herkenbaar willen blijven voor hun achterban door in de Kamerbankjes te blijven zitten, schrijven politiek verslaggevers Tobias den Hartog en Laurens Kok vandaag.

Lees de analyse: Rutte verstaat de kunst partijen aan zich te binden

Het bordes aan de achterzijde van Paleis Noordeinde, een dag voor de bordesscene na de beëdiging van het kabinet Rutte III.Beeld anp

07:24 donderdag 26 oktober 2017

Ruim zeven maanden na de verkiezingen staat er eindelijk een nieuw kabinet op het bordes bij de koning.

Willem-Alexander beëdigt donderdag iets na 11.00 uur in de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde het derde kabinet-Rutte. Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst. Rutte II werd nog door zijn moeder Beatrix gedaan.

Van de 24 bewindslieden van Rutte III legt alleen premier Mark Rutte de eed niet af. Hij deed dat al op 14 oktober 2010 bij het begin van zijn eerste kabinet.

Eed of belofte
De ministers en staatssecretarissen moeten een in de wet vastgelegde eed of belofte afleggen. Het gaat daarin om trouw aan onder meer de koning en de grondwet. Ook mogen ze zich niet laten omkopen. Dan zeggen ze, als ze willen in het Fries: "Dat verklaar en beloof ik!" of "Zo waarlijk helpe mij God almachtig!"

De nieuwe regering, dus de koning en de ministers, laten zich daarna op het bordes van Noordeinde fotograferen. Bij slecht weer wordt het hele tafereel verplaatst naar de voorvestibule.

Het motto van het kabinet-Rutte III van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is Vertrouwen in de toekomst. De bewindslieden houden donderdag later op de middag hun eerste officiële vergadering, een zogenoemde ministerraad.

Voorbereidingen rondom bij paleis Noordeinde, waar later op de dag het nieuwe kabinet wordt gepresenteerd.Beeld anp

22:27 dinsdag 24 oktober 2017

Premier Mark Rutte heeft alle 23 kandidaat-bewindslieden voor zijn nieuwe kabinet gesproken. Hij voerde dinsdagavond als formateur van Rutte III zijn laatste gesprek.

Hij wilde onder meer weten of de beoogde bewindslieden aan de vereisten voldoen. Het waren heel erg goede gesprekken, zei Rutte na afloop.

Hekkensluiter was CDA'er Raymond Knops, de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De spits werd zaterdag afgebeten door de minister voor deze portefeuille, Kajsa Ollongren van D66.

De ministers van Rutte III komen woensdagmiddag samen om onder leiding van de formateur alle taken precies vast te leggen, het zogenoemd constituerend beraad.

'Lang geduurd'
Donderdag iets na 11.00 uur worden de leden van het kabinet beëdigd door de koning. Daarna kan het kabinet-Rutte III aan de slag, ruim zeven maanden na de verkiezingen. Het heeft heel lang geduurd, erkende Rutte. "De grap die we af en toe maakten was: we moeten de formatie wel onderbreken in februari 2021 voor de verkiezingscampagne. Dan gaan we daarna weer verder.''

VVD-leider Rutte maakte ook duidelijk dat hij tijdens de formatie af en toe heeft gedacht: dit gaat helemaal fout. Niet alleen toen het overleg met GroenLinks vastliep, maar ook daarna tijdens de onderhandelingen met de komende coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie. Ook toen is de formatie "een paar keer door moeilijke fases gegaan,'' aldus Rutte. "Er zijn veel moeilijke discussies geweest over veel onderwerpen. Maar daar zijn we steeds heel sterk uitgekomen.''

14:08 dinsdag 24 oktober 2017

Het CDA schuift geen grijze muis naar voren om als minister orde op zaken te stellen op Justitie en Veiligheid: de Amsterdammer Ferdinand Grapperhaus.

Lees het portret: 'Hij heeft een beetje wat Van der Laan had'

10:45 dinsdag 24 oktober 2017

Arie Slob van de ChristenUnie heeft zijn rentree gemaakt in politiek Den Haag. Als aankomend minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media sprak hij dinsdag met formateur Mark Rutte.

Slob liet weten blij te zijn dat er structureel extra geld beschikbaar komt voor onderwijs en dat dit een van de "zegeningen is'' die hij telt.

Hij zei na afloop dat hij snapt dat "docenten zich laten horen, dat ze aandacht vragen voor hun werk, dat ze ook respect vragen voor het werk dat ze doen''. "Zij verdienen inderdaad ook maximale ondersteuning, maar er zijn soms ook begrenzingen in wat er kan, ook in financiële zin'', aldus Slob, die met de onderwijzers in gesprek wil.

"Ik voel me een beetje herintreder die terug is aan het front," zei de voormalige fractievoorzitter van de ChristenUnie bij binnenkomst. Hij verliet vorig jaar de nationale politiek om aan de slag te gaan bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

Deze dag komen in totaal negen ministers en staatssecretarissen langs bij Rutte. Hij wil onder meer weten of er nog zaken zijn die de kandidaat-bewindslieden in opspraak kunnen brengen.

22:26 maandag 23 oktober 2017

Het derde kabinet van premier Mark Rutte zal bestaan uit goede ministers, maar geen 'brandschone' heiligen, aldus Rutte zelf.

"Het ziet er goed uit," zei de premier als formateur maandagavond na een tweede ronde gesprekken met kandidaat-bewindslieden.

Bij het persoonlijke overleg wordt gekeken of de beoogde ministers en staatssecretarissen aan de vereisten voldoen. "Geen verrassingen. Niets althans wat ik u kan melden," meldde Rutte, die zijn nieuwe ploeg donderdag bij de koning op het bordes wil hebben.

"We krijgen echt een mooi kabinet," zei Rutte. Het mooiste? "Nee." Hij wil geen onderscheid maken tussen zijn derde kabinet en de eerdere twee. "Ik hou van alle kinderen."

De premier sprak zaterdag al met de drie beoogde vicepremiers. Er komt geen officiële eerste plaatsvervanger. Wel is afgesproken dat de vicepremier van het CDA, de grootste coalitiepartner na de VVD, als eerste de premier zal vervangen, gevolgd door die van D66 en de ChristenUnie.

Mark Rutte staat de pers te woord na de gesprekken met kandidaat ministers.Beeld anp

16:36 maandag 23 oktober 2017

De nieuwe minister van Defensie in het komende kabinet Rutte III, Ank Bijleveld, wil het vertrouwen in Defensie herstellen, "met name bij het personeel maar ook in Nederland''. Dat is een belangrijke zware taak, zei Bijleveld dinsdag in Den Haag.

De CDA-politica sprak daar met premier Mark Rutte in zijn functie als formateur over haar aanstelling. "Het is een grote klus'', aldus Bijleveld verder. "Ik snap ook best wel dat het een zware verantwoordelijkheid is, als je kijkt naar wat er de afgelopen jaren is gebeurd.''

Ze wees er knipogend op dat ze van haar vader, een oud-beroepsmilitair, "heel wat tricks en tips'' heeft gekregen. Ze wilde echter niet zeggen welke.

Defensieminister Jeanine Hennis moest onlangs opstappen nadat was gebleken dat de strijdkrachten met slechte munitie moeten werken. Twee militairen kwamen daardoor om het leven tijdens een missie in Mali.

Ank Bijleveld (CDA) voor het gesprek met formateur Mark Rutte.Beeld anp

13:08 maandag 23 oktober 2017

Aankomend minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid zegt dat hij als bewindspersoon een andere rol heeft dan als privépersoon. Hij reageerde daarmee na zijn gesprek met formateur Mark Rutte op de ophef over de kritiek die hij de afgelopen jaren uitte op kabinetsbeleid.

Zo noemde hij ideeën van Mark Rutte over waarden en normen 'flutpolitiek'. Ook schreef hij dat je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. "Integendeel, je moet ze laten terugkomen," aldus Grapperhaus in 2015. Uitgerekend zijn nieuwe ministerie is verantwoordelijk voor dat beleid.

Grapperhaus zei dat hij al zijn schrijfsels toegankelijk heeft gehouden. "U mag allemaal weten wat ik als privépersoon daarvan vond. Ik ga nu als bewindspersoon aan de slag. Dat is een andere rol.''

Hij ging ook in op de naamsverandering van zijn ministerie, van Veiligheid en Justitie naar Justitie en Veiligheid. "Ik denk dat het goed is dat we aan de mensen benadrukken dat we een rechtsstaat hebben. Ik zal beloven dat ik erop ga letten dat de naamswijziging met zo min mogelijk sores en kosten gepaard gaat," aldus Grapperhaus.

VVD-politicus Halbe Zijlstra, aankomend minister van Buitenlandse Zaken, reageerde maandag op kritiek dat hij weinig diplomatiek zou zijn. "De afgelopen jaren als fractievoorzitter heb ik een scherp politiek profiel neer moeten zetten. De komende jaren zullen mensen hopelijk een andere kant van mij zien.'"

Formateur en aanstaand premier van het nieuwe kabinet Mark Rutte ontvangt maandag de beoogde ministers en staatssecretarissen. De formateur vraagt de kandidaat-bewindslieden traditioneel of hij 'nog iets moet weten'. Hij wil dat de kandidaten hem inlichten over zaken die hen in verlegenheid of in opspraak kunnen brengen.

Grapperhaus schudt de hand met RutteBeeld anp

09:59 maandag 23 oktober 2017

De beoogde ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet verschijnen maandag en dinsdag bij formateur Mark Rutte.

De demissionair en aanstaand premier ontving als eerste zijn partijgenote Tamara van Ark, de kandidaat-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Ark zei "heel veel zin" in het gesprek te hebben.

Na Van Ark volgen maandag nog tien ministers.

Dinsdag maken ChristenUnie-minister Arie Slob en de overige staatssecretarissen hun opwachting.

Rutte sprak zaterdag al met de drie vicepremiers van zijn volgende kabinet, Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

De formateur vraagt de kandidaat-bewindslieden traditioneel of hij "nog iets moet weten". Hij wil dat de kandidaten hem inlichten over zaken die hen in verlegenheid of in opspraak kunnen brengen.

Tamara van Ark (VVD) in de Stadhouderskamer voor een gesprek met formateur Mark Rutte.Beeld anp

08:37 zondag 22 oktober 2017

Het liberale erelid Neelie Kroes is zeer ontevreden over die ene vrouwelijke VVD-minister die volgende week op het bordes van paleis Noordeinde zal staan, zegt ze in een interview met Het Parool. Lees verder: 'Eén VVD-vrouw, het is droevig'

15:07 zaterdag 21 oktober 2017

Premier Mark Rutte heeft zaterdag als formateur de drie beoogde vicepremiers voor zijn nieuwe kabinet ontvangen. Volgens hem zijn de ontmoetingen uitstekend verlopen.

Met de gesprekken op het Binnenhof is een van de laatste stappen gezet op weg naar Rutte III, dat donderdag klaar moet zijn. Maandag en dinsdag ontvangt Rutte nog de andere ministers en de staatssecretarissen.

D66-politica Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, beet zaterdagmiddag het spits af. ,"We hebben het erover gehad hoe we gaan samenwerken in het team," aldus Ollongren na afloop. Ze sprak over een heel mooie baan: "Ik ben er ontzettend trots op en vereerd."

Het gaat volgens haar om een heel zware portefeuille, maar "ik zie er niet tegenop". Ze wijst op haar ervaring als wethouder in Amsterdam.

Na Ollongren was het de beurt aan Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De CDA'er bestempelde het gesprek als een "goed begin van een mooie periode". Hij vond het een geweldige eer om gevraagd te worden.

Volgens hem zal zijn ervaring als wethouder in Rotterdam goed van pas komen. Zeker in de zorg zie je dat juist de rol van de gemeente steeds groter wordt, zo meende De Jonge.

Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schoof als laatste aan. Het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie vond het een nuttig gesprek, waarbij "de zakelijke kant" is doorgenomen, maar ook de verwachtingen voor de komende periode.

Zij benadrukte erg blij te zijn dat er weer een minister van Landbouw komt. "Dat doet recht aan de belangrijke sector en voedselveiligheid is in het grootste belang van alle mensen."

Voor de gesprekken bij Rutte zijn alle nieuwe bewindslieden al gescreend door onder meer de Belastingdienst en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook hebben de aankomende ministers en staatssecretarissen hun nevenactiviteiten moeten opgeven.

Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

Kajsa Ollongren op bezoek bij Mark RutteBeeld anp

22:18 vrijdag 20 oktober 2017

Het derde kabinet van Mark Rutte is rond. Vrijdag gaven de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het groene licht aan de gekozen bewindslieden.

Formateur Rutte spreekt van "een mooi team" en ontvangt zaterdag de drie vicepremiers al, de rest volgt maandag en dinsdag. Donderdag wordt dan de langste formatie ooit afgesloten met de bordesscene.

De meeste namen waren al uitgelekt. Het was vrijdag nog wachten op de twee staatssecretarissen van D66. Daar komt Menno Snel op Financiën. Hij moet de problemen bij de Belastingdienst oplossen. Hij heeft eerder veertien jaar op het departement gewerkt. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wordt staatssecretaris van Infrastructuur.

Weinig vrouwen
Rutte gaf toe dat zijn partij weinig vrouwen levert aan het kabinet. "Ik had graag meer willen hebben, maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is." Van de negen ministers en staatssecretarissen van de VVD zijn er drie vrouw.

Het nieuwe kabinet telt 24 personen. Bij D66 zijn van de zes bewindslieden er vier vrouw. Het gaat om drie ministers en een staatssecretaris. "Het is geen statement, ik heb gekeken naar kwaliteit," zei D66-leider Alexander Pechtold.

Bij het CDA zijn twee van de zes bewindspersonen vrouw. Ten slotte de ChristenUnie heeft een vrouw in het kabinet. De partij levert twee ministers en een staatssecretaris. "Een kabinet met sterke persoonlijkheden," zo omschreef CDA-leider Sybrand Buma na het overleg het nieuwe kabinet. "Ik heb echt het gevoel dat hier mensen staan die op hun taak berekend zijn."

Ervaring en fris
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zei "veel vertrouwen" te hebben in de nieuwe ploeg. Pechtold typeert het kabinet als "kunde, ervaring en fris". Op vier departementen komen twee ministers: Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Justitie en Volksgezondheid.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie draait de naam om: dat wordt Justitie en Veiligheid. En bij Infrastructuur verdwijnt de naam Milieu. Verder is er het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De overstap van Kamerleden naar het kabinet zorgt ervoor dat er ook weer nieuwe gezichten in de Tweede Kamer komen. In totaal stappen twaalf mensen uit de Kamer over naar het kabinet.

Langste formatie
Van het oude kabinet komen er drie in het nieuwe: premier Rutte, Sander Dekker (van Onderwijs naar Justitie) en Eric Wiebes (van Financiën naar Economische Zaken en Klimaat).

Het is de langste formatie uit de geschiedenis die zich uitstrekt over vier seizoenen. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 eerst een kabinet heeft proberen te vormen met GroenLinks. Pas toen dat in de loop van juni definitief mis ging, schoof de ChristenUnie aan de onderhandelingstafel aan.

19:34 vrijdag 20 oktober 2017

Menno Snel wordt voor D66 staatssecretaris van Financiën. Stientje van Veldhoven gaat voor die partij staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu worden. Het waren de laatste posten van het nieuwe kabinet die nog niet bekend waren.

Snel (1970) werkte onder meer als bewindvoerder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij is nu voorzitter van de directie van De Nederlandse Waterschapsbank.

Van Veldhoven is Tweede Kamerlid die zich al jaren bezighoudt met infrastructuur en Milieu.

19:50 donderdag 19 oktober 2017

Paul Blokhuis (53) is volgens het Nederlands Dagblad het derde en laatste ChristenUnie-lid van Rutte III. De huidige wethouder van Zorg in Apeldoorn moet staatssecretaris worden.

18:15 donderdag 19 oktober 2017

Topdiplomate Sigrid Kaag wordt namens D66 de tweede minister van Buitenlandse Zaken, weet RTL Nieuws. Ze gaat dat ministerie delen met VVD’er Halbe Zijlstra. Over wie wat gaan doen wordt nog overlegd, melden bronnen aan de zender.

Kaag (55) werkt al sinds 1994 voor de Verenigde Naties en is voor die organisatie nu speciaal coördinator in Libanon. Eerder leidde ze missies die Syrië moesten ontdoen van chemische wapens.

15:42 donderdag 19 oktober 2017

Alle bewindslieden die voor de VVD in het kabinet gaan zitten, zijn bekend.

De Haagse wethouder Bruno Bruins komt op Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen gaat Infrastructuur en Milieu leiden.

Ingewijden bevestigen ook de drie staatssecretarissen van de liberalen. Barbara Visser gaat naar Defensie, Tamara van Ark naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Mark Harbers zal zich op Veiligheid en Justitie met Immigratie gaan bezighouden.

De VVD levert inclusief premier Mark Rutte zes ministers. Eerder was al naar buiten gekomen dat Halbe Zijlstra is voorgedragen voor Buitenlandse Zaken en dat Eric Wiebes minister van Economische Zaken en Klimaat gaat worden. Sander Dekker gaat zich als minister op Veiligheid en Justitie bezighouden met de politie.

08:45 donderdag 19 oktober 2017

De val van Defensie-minister Jeanine Hennis heeft voor een doorbraak gezorgd in de vastzittende formatie van het derde kabinet-Rutte. Omdat drie partijen exact dezelfde ministeries wilden, zat de formatie lange tijd muurvast. Dat bevestigen bronnen rond de kabinetsformatie.

07:54 donderdag 19 oktober 2017

Volgens RTL Nieuws worden Tweede Kamerleden Mark Harbers, Tamara van Ark en Barbara Visser (VVD) en Mona Keijzer en Raymond Knops (CDA) staatssecretaris in Rutte III.

D66 kiest de Kamerleden Kees Verhoeven en Vera Bergkamp. ChristenUnie zou nog twijfelen tussen het Kamerlid Joël Voordewind en het oud-Kamerlid Ed Anker.

Sybrand van Haersma Buma en Mona Keijzer van het CDABeeld anp

07:47 donderdag 19 oktober 2017

Ank Bijleveld-Schouten is door het CDA gevraagd om de nieuwe minister van Defensie te worden. Zij is nu Commissaris van de Koning in Overijssel.

Ank Bijleveld was in het kabinet Balkenende-4 al eens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Hier nog niet genoemd, maar ook een naam die bekend lijkt: Wouter Koolmees (D66) op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

15:26 woensdag 18 oktober 2017

Arie Slob lijkt de tweede ChristenUnie-minister te worden in het kabinet Rutte III. Eerder werd duidelijk dat formatieonderhandelaar Carola Schouten vice-premier wordt en het departement Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio op zich neemt.

Volgens NRC krijgt oud-partijleider Slob de leiding over het departement over het departement, dat twee ministers krijgt. Slob neemt volgens NRC het primair en voortgezet onderwijs onder zijn hoede en gaat straks ook over het mediabeleid.

De ChristenUnie mag voor Rutte III ook nog een staatssecretaris leveren. Wie dat wordt en voor welk ministerie moet nog blijken.

10:41 woensdag 18 oktober 2017

Het huidige ministerie van Veiligheid en Justitie met één minister wordt Justitie en Veiligheid met twee ministers. Volgens onbevestigde berichten zou Justitie op het nieuwe departement naar CDA'er Ferdinand Grapperhaus gaan.

07:37 woensdag 18 oktober 2017

VVD'er Sander Dekker wordt minister van Veiligheid en Justitie in het kabinet Rutte III en Carola Schouten van de ChristenUnie krijgt haar eigen ministerie van Landbouw. Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen.

ChristenUnie zou per se een eigen ministerie met een eigen begroting hebben gewild. Het aantal ministeries wordt nu uitgebreid van elf naar twaalf. Gisteren kwam al naar buiten dat Schouten vice-premier wordt in Rutte III.

Sander Dekker, in het vorige kabinet staatssecretaris van Onderwijs.Beeld anp

22:01 dinsdag 17 oktober 2017

Vanuit Amsterdam wordt Kajsa Ollongren naar voren geschoven als minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in het kabinet Rutte III. Dat werd dinsdagavond duidelijk.

De Amsterdamse fractievoorzitters hadden al te horen gekregen dat Ollongren niet beschikbaar was als waarnemend burgemeester van Amsterdam. Dat kwam naar voren tijdens hun gesprekken met commissaris van de koning Johan Remkes.

Ollongren is momenteel de plaatsvervangend burgemeester, sinds het overlijden van burgemeester Van der Laan. Lang hield de D66-wethouder in het midden of zij een Haagse carrière ambieerde.

Lees ook: Ollongren wordt vicepremier in Rutte-III

Kabinet Rutte III beëdigd door de koning
Beeld anp

18:58 dinsdag 17 oktober 2017

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wordt vicepremier in het kabinet Rutte III. Dat bevestigen ingewijden. Daarmee zijn twee van de drie vicepremiers bekend. Namens het CDA wordt dat de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge. De Jonge wordt tevens een van de twee ministers voor Volksgezondheid. In die functie moet hij zich onder andere met ouderenzorg.

Carola SchoutenBeeld ANP

14:44 dinsdag 17 oktober 2017

Het is een ware uitdaging, de verdeling van de ministersposten voor Rutte III. Want met een goed ministerie kun je scoren, zo weten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Mark Rutte moet een legpuzzel voltooien waar iedereen zich in kan vinden. Met vier partijen aan tafel is dat geen sinecure. Lees de uitleg: de complexe puzzel van Rutte.

09:31 maandag 16 oktober 2017

De komende week dragen de regeringspartijen in wording zelf een lijstje met namen aan. De personen op die lijstjes worden eerst grondig gecheckt. Door de veiligheidsdienst AIVD. Door justitie. Door de fiscus. Als blijkt dat iemand deugt, dan mag hij of zij vanaf eind deze week langskomen bij de premier.

De formateur verwacht over anderhalve week zijn kabinet klaar te hebben. De bewindslieden kunnen op 26 oktober bij de koning op het bordes staan, zei hij donderdag. Rutte sprak wel over 'een planning in potlood'.

De namen van mogelijke kandidaten voor de ministers- en staatssecretarisposten gonzen momenteel door Den Haag. Veel oude vertrouwelingen van Rutte zijn niet meer beschikbaar, dus is het vooral de beurt aan talenten uit de fracties van de coalitiepartijen om zichzelf te bewijzen.

Lees verder: Deze namen worden genoemd voor Rutte-III

08:08 maandag 16 oktober 2017

Halbe Zijlstra volgt in het nieuwe kabinet Bert Koenders op als minister van Buitenlandse Zaken. Eric Wiebes wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat meldt De Telegraaf.

Wiebes was in het nu demissionaire kabinet staatssecretaris van Financiën, Zijlstra staat aan het hoofd van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Zijlstra en Wiebes.Beeld anp

08:00 maandag 16 oktober 2017

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteerden dinsdagmiddag 10 oktober onder het motto 'vertrouwen in de toekomst' hun regeerakkoord. Dit zijn de belangrijkste punten.

We hebben ook de voor Amsterdam belangrijkste punten op een rij gezet, en lees ook de analyse: nieuwe regering laat Amsterdam in de kou staan.

08:02 maandag 16 oktober 2017

CDA-senator Wopke Hoekstra (42) wordt de nieuwe minister van Financiën. Hij is de topkandidaat van de christendemocraten, meldt het FD op basis van ingewijden.

Hoekstra kwam in 2011 in de Eerste Kamer en was ook de hoofdauteur van het CDA-verkiezingsprogramma. Hij geldt al langer als het grootste talent van de partij en zal, nu partijleider Sybrand van Haersma Buma in de Tweede Kamer blijft, vermoedelijk ook een van de drie vicepremiers zijn, aldus het FD.

CDA Eerste-Kamerlid Wopke HoekstraBeeld anp