Direct naar artikelinhoud

Karina over Jan Wolkers-biografie: het is een meesterwerk

Jan Wolkers op archiefbeeld.Beeld ANP Kippa

Met de promotie van Wolkers-biograaf Onno Blom, vanmiddag aan de Universiteit Leiden, is het 10 jaar durende project officieel afgesloten. 'Het litteken van de dood', de biografie van Jan Wolkers (1925 - 2007) is voltooid. 

Dat is niet alleen voor de auteur van het vuistdikke boek een opluchting, maar ook voor Karina Wolkers, de weduwe van de beroemde schrijver. Hoe beleeft zij de grootscheepse aandacht voor haar geliefde, die gisteren precies 10 jaar geleden stierf?

"Als Wonderlijk. Ik vind het wonderlijk, al die vrolijke aandacht en al die sympathie die Jan bij iedereen oproept. Het is toch prachtig dat als je 10 jaar dood bent, je dat nog weet op te roepen?"

Heeft u een verklaring voor die bewondering en sympathie?

"Hij was natuurlijk de held van wat men nu de 'babyboomgeneratie' noemt. Die hebben de boeken van Jan weer doorgegeven aan hun kinderen, waardoor nu nog enorm veel mensen met plezier en nostalgie aan hem terugdenken. Je proeft aan die mensen een soort verlangen. Zo van: 'Was er nog maar zo iemand als hij'. Er wordt tegenwoordig zo snel heel hard gesproken over mensen. Over Marokkanen, bijvoorbeeld. Jan zou daar zeker op gereageerd hebben, met humor en met wijsheid. Hij had een hekel aan het kleine en vooral aan het kleinzielige."

Biograaf Onno Blom kwam 10 jaar lang bij u over de vloer om alles over Jan Wolkers uit u te trekken of bij u rond te snuffelen. Hoe vond u dat?

"Eigenlijk kwam het mij ontzettend goed uit. Kijk, na zijn overlijden moest het archief en al zijn spullen tóch worden uitgezocht. Onno was dus voor mij een soort motor om ervoor te zorgen dat het archief op orde kwam. En het was voor mij heel fijn om hem van alles over Jan te vertellen. Ja, het was ook een goede manier om het verlies van Jan te verwerken."

Wat betekent het verschijnen van de biografie over uw man voor u?

"Ik vind het ook een opluchting. Een enorme opluchting dat dit boek nu uit is. Ook omdat ik tot nu toe de enige was die alles rondom Jan wist. Dat staat nu allemaal in deze biografie. En wat ik zo prettig vind: Onno psychologiseert niet. Het blijft bij de feiten en presenteert het gewoon zoals het is. En het leest als een roman. Weet je wat ik vind? En dat mag best in de krant: Ik vind het een meesterwerk."

Lees ook: 'Het leven van Jan Wolkers heeft mijn eigen leven doordrenkt'

De Wolkers-biografie waarover Karina in de wolken is.Beeld TRBEELD