Record aan autobranden: vooral in Noord-Brabant en Zuid-Holland

Nieuws
Het aantal autobranden in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. In de eerste negen maanden van dit jaar lag het aantal op 2808, tegen 2718 in dezelfde periode een jaar eerder.
anp
donderdag 19 oktober 2017 om 03:00

Den Haag

Dit aantal is tevens het hoogste in de afgelopen vijf jaar, blijkt uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars.

Autobezitters in Noord-Brabant en Zuid-Holland moeten het meeste vrezen dat hun voertuig in vlammen opgaat. Daar brandden respectievelijk 506 en 463 auto’s uit. Het laagste aantal autobranden vond plaats in Zeeland, 58 in totaal.

De cijfers van het verbond hebben betrekking op auto’s die WA+ of all risk zijn verzekerd, naar schatting 65 procent van het volledige wagenpark. Uitgebrande auto’s met enkel een WA-verzekering zijn niet in de cijfers meegenomen.

Het verbond schat de gemiddelde schade van een autobrand op 10.000 euro, waarmee de totale schadepost voor verzekeraars rond 40 miljoen euro per jaar bedraagt. Dit is echter een fractie van de totaalschade die uitgekeerd wordt wegens autogerelateerde kostenposten, zoals ook ruit- of letselschade. Dat totaalbedrag ligt jaarlijks rond de 2,5 miljard euro.

Volgens het verbond brandt slechts een klein deel van de auto’s uit door mechanisch falen van het apparaat, terwijl het merendeel in rook opgaat door vandalisme of het toedoen van een pyromaan. ‘Dit kun je afleiden aan het tijdstip waarin de meeste auto’s in brand vliegen. Dat ligt vaak ergens tussen middernacht en vier uur ‘s ochtends’, licht een woordvoerder toe. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?