Direct naar artikelinhoud

Griffioen legt racket neer: 'Het vuur is gedoofd'

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen (32) gaat na haar topsportcarrière verder in de media. De tennisbaan laat ze letterlijk achter zich.

Jiske Griffioen tijdens de Paralympische Spelen in Rio de JaneiroBeeld Pro Shots

"Het is nu echt afgelopen," mijmert de Amsterdamse Griffioen over haar beslissing. De Paralympische Spelen in 2016 waren haar laatste olympisch toernooi. Ze greep goud in het enkel- en dubbelspel. Haar grootste dromen waren werkelijkheid geworden.

De laatste jaren twijfelde ze al over haar toekomst in de sport. Ze dacht voorheen in periodes van vier jaar, van Spelen naar Spelen. Na Rio de Janeiro en topjaren 2015 en 2016, waarin ze alles won wat er te winnen viel, was een jaar vooruit kijken genoeg. Griffioen stelde zichzelf regelmatig de vraag: 'Waar doe ik het nog voor?'

Worsteling
Tijdens het jaarlijkse gesprek met de sponsor beëindigde ze haar eigen worsteling. "Ik sprak mijn doelen uit naar de sponsor. Eigenlijk zoals ik dat elkaar jaar deed. Maar ik geloofde mezelf niet meer, het vuur was gedoofd."

Toen sportmagazine Helden haar een stage aanbood, wist Griffioen genoeg: dag sportcarrière, hallo maatschappelijk leven. Ze wil zich de komende jaren ontwikkelen in het vak en daar al haar energie in steken.

Prachtige berichten
"De afgelopen weken heb ik de tennisbond, mijn begeleidingsteam, vrienden en familie mijn beslissing verteld. Ik moet bekennen dat het me behoorlijk zwaar viel. Vandaag was alles anders. Mijn telefoon ontplofte van de prachtige berichten. Mensen waren dankbaar voor de inspiratie die ik blijkbaar had gegeven."

De tennisracket raakt de succesvolle paralympiër waarschijnlijk nooit meer aan. Fitness, zwemmen en haar nieuwe hobby boksen behoren tot haar nieuwe tijdverdrijven. "Als ik tennis haal ik nooit meer mijn oude niveau. Dat is veel te frustrerend."

Twitter bericht wordt geladen...