Direct naar artikelinhoud

De nabije toekomst van dit Ajax ziet er beter uit dan gedacht

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: een kijkje naar de seizoenstart van Ajax aan de hand van Expected Goals.

Ajax is onder leiding van Marcel Keizer in de competitie aanzienlijk sterker gestart dan men denktBeeld anp

Wanneer speelt een ploeg goed voetbal? Wat maakt een resultaat terecht? Zulke vragen krijgen in de voetbalwereld niet altijd een bevredigend antwoord. Voetbal is immers een hoogst subjectieve aangelegenheid én een sport met lage eindscores.

Omdat er zo weinig wordt gescoord, zal het score­verloop niet altijd een eerlijke weergave van de krachtsverhoudingen zijn. De statistiek Expected Goals biedt uitkomst bij het beoordelen van het spel. En deze cijfers tonen aan dat er bepaald geen reden is voor pessimisme in Amsterdam.

Wat zijn Expected Goals?
In wezen is de meeteenheid Expected Goals (afgekort als ExpG) eerlijker voor het meten van goed voetbal dan het scorebord of de ranglijst, hoe gek dit ook mag klinken. Het meet hoeveel doelpunten een team gemiddeld zou moeten scoren uit het totaal aantal kansen dat het heeft gecreëerd.

Bij de totstandkoming van een ExpG-score krijgt elke schotpoging een waarde toegewezen. Dit op basis van de locatie van het schot en het schottype.

Bijvoorbeeld: een spits krijgt binnen het strafschopgebied een kopkans, op een plek waar historisch gezien 31 procent van de kopballen een doelpunt oplevert. Of de spits de bal nu wel of niet raak kopt, de waarde van deze schotpoging zal 0,31 ExpG zijn.

Tel al deze momenten bij elkaar op en je krijgt een ExpG-score: het aantal doelpunten dat het team zou moeten maken uit de kansen die het kreeg. In verdedigend opzicht werkt dit principe hetzelfde, door de kansen van de tegenstander bij elkaar op te tellen.

Hoopgevend
ExpG-scores vertellen teams twee dingen: (1) of er genoeg kansen worden gecreëerd om succes te verwachten en (2) of er sprake is van mazzel of pech.

Het Expected Goal-model van voetbalanalytisch consultant Sander IJtsma - beter bekend onder zijn Twitternaam @11tegen11 - toont aan dat Ajax onder leiding van Marcel Keizer in de competitie aanzienlijk sterker is gestart dan momenteel wordt gedacht.

Het Expected Goal-model toont aan dat Ajax aanzienlijk sterker is gestart dan momenteel wordt gedacht

In zowel de ExpG voor (23,8) als tegen (5,6) noteert Ajax na acht speelrondes de beste cijfers in de eredivisie, met afstand zelfs.

Dat Ajax momenteel een doelsaldo van 19-6 heeft, mag met enige objectiviteit als ongelukkig worden bestempeld.

Kansenproductie
Koploper PSV heeft daarentegen over mazzel niet te klagen: het scoorde 26 keer uit een kansentotaal met een ExpG-waarde van 19,5. En waar het volgens het 11tegen11-model tot dusver 11,5 tegengoals kon verwachten, kreeg het er maar 8. Feyenoords doelsaldo (16-6) valt voor de Rotterdammers even­eens gunstiger uit: 13,5 voor en 6,8 tegen.

Waarom is het dan hoopgevend dat Ajax zijn kansen niet afmaakt en PSV en Feyenoord juist vaker scoren dan verwacht? Wel, uit onderzoek is gebleken dat de Expected Goals-score een sterkere voorspellende waarde heeft voor toekomstige doelpunten en puntentotalen heeft dan de reeds verzamelde goals en punten.

Oftewel, de kansenproductie van een ploeg heeft een sterkere correlatie met toekomstig succes dan reeds geboekte resultaten. In dat opzicht ziet de nabije toekomst van dit Ajax er stukken beter uit dan alom wordt gedacht.