Direct naar artikelinhoud

21 maanden cel voor voormalig Congreslid Weiner wegens sexting naar minderjarig meisje

Voormalige Congreslid Anthony Weiner is maandag tot 21 maanden cel veroordeeld voor het sturen van seksueel getinte berichten naar een minderjarig meisje. Zijn onverbeterlijke gedrag deed, hoewel indirect, waarschijnlijk uiteindelijk Hillary Clinton de das om.

Anthony Weiner verlaat de rechtbank na de uitspraak.Beeld ap

'Dit is een ernstige misdaad die een ernstige straf verdient', zei de vrouwelijke rechter in Manhattan, terwijl Weiner volgens de New York Post zijn hoofd in zijn handen verborg en in tranen uitbarstte, net als zijn moeder achter hem. Weiner had nog gepleit voor een voorwaardelijke straf door beterschap te beloven, maar daar had de rechter geen vertrouwen in. Weiner heeft al vaker beterschap beloofd.

Weiner moet zich ook registeren als zedendelinquent, wat hem de rest van zijn leven zal blijven aankleven. Hoger beroep is niet mogelijk, als onderdeel van een schikking die Weiner in mei heeft getroffen. Toen bekende hij al schuld aan wellustige communicatie met het meisje, van wie hij wist dat ze nog op school zat. 'Ik heb een ziekte, maar ik heb geen excuus', zei Weiner toen.

Met het vonnis komt een voorlopig einde aan het tragische verhaal van een man die omhoog wilde komen, maar zichzelf steeds omlaag bleef trekken. Zijn noodlot zat al in zijn naam verborgen - wissel de e en de i om en dan lees je worstje, ofwel piemel. Als opkomend getalenteerd Democratisch politicus viel hij in 2011 voor het eerst door de mand, toen hij per ongeluk een foto van zijn bobbelige boxershort op twitter plaatste. De tweet was bedoeld als privébericht aan een van zijn online minnaressen, maar was voor iedereen te zien - totdat hij hem verwijderde.

Anthony is een geestige, slimme politicus. Maar hij heeft ook een zelfdestructieve kant, die hij niet onder controle kan krijgen
Regisseur Elyse Steinberg

Ambitieuze comeback

Weiner loog eerst dat zijn account was gehackt, maar moest al snel bekennen dat hij de foto zelf had geplaatst. Hij vertrok uit het Huis van Afgevaardigden, om 2 jaar later een ambitieuze comeback te wagen door een gooi te doen naar het burgemeesterschap van New York. Die aanvankelijk kansrijke campagne implodeerde toen opnieuw bleek dat hij zijn online geilheid niet de baas was. Hij eindigde met 5 procent van de stemmen in de voorronde.

Een documentaire daarover was ook in Nederland te zien. 'Anthony is een geestige, slimme, gepassioneerde politicus', aldus Elyse Steinberg, een van de regisseurs, vorig jaar tegen deze krant. 'Maar hij heeft ook een zelfdestructieve kant, die hij niet onder controle kan krijgen.'

Hij vernietigde niet alleen zichzelf. Weiner was getrouwd met Huma Abedin, de belangrijkste vertrouwelinge van Hillary Clinton. Toen de FBI vorig jaar wegens de texting-affaire zijn computer onderzocht, troffen de agenten daarop e-mails van Hillary Clinton aan - daar beland doordat Abedin de computer ook wel eens gebruikte. Dat was reden voor FBI-directeur James Comey om het onderzoek naar Clintons mails te heropenen. Na zijn mededeling, 10 dagen voor de presidentsverkiezingen, zakte Clinton 1 à 3 procentpunt in de peilingen. Dat kwam ze niet meer te boven.

De ondergang van Weiner

Weiner verklaarde zich in mei schuldig aan het uitwisselen van seksueel getinte en naaktfoto's met een minderjarige. Daarmee legde hij zich bij voorbaat neer bij een gevangenisstraf van 21 tot 27 maanden.

'Weiner' moest gaan over de wederopstanding van een gevallen politicus. Maar Anthony Weiner bleek onverbeterlijk. Een analyse van de zelfdestructie van Anthony Weiner (+).

Over Weiner  is een documentaire gemaakt die u moet zien, vindt Arnon Grunberg (+). Zelden is de typisch mannelijke zelfdestructie zo goed in beeld gebracht.