Luister naar

Exotische mieren kun je moeilijk zelf bestrijden

Nieuws
Het ‘mediterraan draaigatje’ verspreidt zich snel over Nederland. Deze exotische mieren maken enorme kolonies en het heeft geen zin om ze zelf te bestrijden.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
maandag 25 september 2017 om 18:55
Een mediterraan draaigatje.
Een mediterraan draaigatje. eis kenniscentrum insecten / Theodoor Heijerman

Leiden

‘Mediterrane draaigatjes kunnen hun achterlijf omhoog doen en het alle kanten op draaien, net als bosmieren. Als ze bijten, draaien ze hun achterlijf in het rond en spuit er een irriterend stofje uit.’

Mierenspecialist Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten spreekt uit ervaring. Hij ontdekte in 2013 de eerste mediteraanse draaigatjes in Nederland, dicht bij zijn eigen huis in Wageningen.

Inmiddels is hun aanwezigheid behalve in Wageningen in nog vijf andere Nederlandse plaatsen vastgesteld: namelijk in Rotterdam, Vogelenzang, Nieuwveen, Houten en Ulft. Hoe ze in Nederland zijn gekomen, is onduidelijk, zegt Noordijk. ‘In Duitsland is de soort ook in meerdere steden opgedoken, vaak rondom tuincentra. We denken dat tuinplantenkwekers in het Middellandse Zeegebied planten met grond en mieren en al vervoeren.’ In Nederland heeft het mediterraan draaigatje geen natuurlijke vijanden, waardoor hij onder andere de wegmier, onze meest algemene soort, wegconcurreert. Tegelijk is het hier door de opwarming van de aarde warm genoeg geworden voor de mier om te overleven.

olievlek

Noordijk heeft studenten onderzoek laten uitvoeren in de buurten in Nederland waar het mediterraan draaigatje voorkomt. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Dierplagen Informatie. Het diertje zorgt voor flinke overlast, zo blijkt. ‘De wegmier heeft bruidsvluchten: op warme dagen gaan alle mieren de lucht in en de koninginnen zoeken dan een plekje voor het nest. Elke koningin heeft een aparte kolonie. Het draaigatje doet het anders. De koninginnen blijven in het nest van de moeder en werken er samen. Ze zien elkaar als één grote familie’, vertelt Noordijk. Het nest breidt zich zo uit als een olievlek. ‘Daarom zijn ze zo overlastgevend. Als je het mediterraan draaigatje in je tuin hebt, zit er onder elke stoeptegel wel een koningin. Wegmieren maken bodemnesten. Het mediterraan draaigatje nestelt ook in allerlei andere ruimtes, zoals spouwmuren.’

In bijna alle gevallen komen de draaigatjes ook het huis in. Soms hebben ze zelfs nesten in de muren op de bovenverdiepingen. De mieren zoeken vervolgens in het huis naar eten, zoals huisdiervoedsel, fruit(resten) en andere zoete etenswaren. De overlast buiten bestaat voornamelijk uit stoepen en tuinen die ondergraven worden, een toename van bladluizen die tuinplanten aantasten, mieren die bijten en kleverige honingdauw die op eigendommen terecht komt.

Als mensen het mediterraan draaigatje in hun tuin bestrijden, spuiten ze vaak met gif in het midden van de kolonie, waar de overlast het ernstigst is, zegt Noordijk. ‘Dit heeft geen duurzaam effect, integendeel. Er blijven altijd wel koninginnen leven en die breiden zich dan juist naar de zijkanten uit.’ Beter kun je eerst de kolonie in kaart brengen en dan aan de randen van de kolonie beginnen met de bestrijding.

bestrijding

Op alle locaties waar het mediterraan draaigatje voorkomt in Nederland, wordt hij bestreden, soms met professionele bestrijders. In Rotterdam, Houten en Ulft is ook de gemeente betrokken bij het in kaart brengen van de overlast en het meedenken over bestrijding. Het merendeel van de omwonenden gaf ook aan dat zij vonden dat de gemeente (gedeeltelijk) verantwoordelijk zou moeten zijn voor de bestrijding. Om de huidige populaties van deze mieren enigszins in de hand te houden, zijn goede bestrijdingsprotocollen en een goede coördinatie nodig, concludeert Noordijk. Alleen als de gehele kolonie aangepakt wordt, zijn er resultaten te boeken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.