Direct naar artikelinhoud

Ajax boekt winst dankzij transfers

Ajax heeft in het boekjaar 2016/2017 mede dankzij fors meer inkomsten uit transfers een winst geboekt van 49,5 miljoen euro.

Vorig jaar was er nog sprake van een klein verlies voor de voetbalclub.Beeld anp

Een jaar geleden was er nog sprake van een klein verlies voor de Amsterdamse voetbalclub.

De operationele winst kwam uit op 8,4 miljoen euro. Dat werd grotendeels veroorzaakt door de Europese successen van vorig seizoen.

Ook de omzet groeide door het behalen van de finale van de Europa League. De netto-omzet bedroeg 118,2 miljoen euro, een stijging van bijna 25 miljoen euro.

In het afgelopen boekjaar haalde Ajax 78,6 miljoen euro binnen aan transfersommen. Onder meer de overgangen van Arkadiusz Milik naar Napoli, Jasper Cillessen naar FC Barcelona en Davy Klaassen naar Everton vielen in deze periode. Aan de aankoop van Hakim Ziyech, Davinson Sánchez, David Neres en Mateo Cassiera werd ruim 18 miljoen uitgegeven.

Sánchez
Ajax verwacht volgend jaar op operationeel niveau verlies te lijden, nu de club zich niet voor Europees voetbal heeft geplaatst. Onder meer de verkoop van Sánchez zal er echter voor zorgen dat de Amsterdammers ook dan weer zwarte cijfers schrijven. Die werd in augustus voor zeker 40 miljoen euro aan Tottenham Hotspur verkocht. Dat maakte hem de duurste speler ooit die de eredivisie heeft verlaten.

Lees ook: Ajax maakt bijna 30 miljoen winst in eerste seizoenshelft