Direct naar artikelinhoud

Vakbond wil vergunning voor Uber in Londen, maar wel met minimumloon

Vakbond wil vergunning voor Uber in Londen, maar wel met minimumloon
Beeld EPA

Terwijl Uber en toezichthouder Transport for London (TfL) om de straten van Londen vechten, is in de stofwolken nog een derde partij te ontwaren. En die heeft het aan de stok met de andere twee.

Woensdag staat vakbond Independent Workers' Union of Great Britain (IWGB) in de rechtszaal van Londen tegenover taxi-app-bedrijf Uber. Het is het hoger beroep in een zaak over arbeidsrechten die de bond voor zelfstandige rijders vorig jaar november won. Tegelijkertijd gaat deze bond bij het TfL-kantoor demonstreren tegen het besluit om de vergunning van het taxi-app-bedrijf in te trekken. Uber moet blijven. En dan wel meer respect tonen voor z’n chauffeurs.

De toezichthouder maakte vrijdag bekend dat Uber de veiligheid voor passagiers in gevaar brengt en daarom eind september geen nieuwe vergunning krijgt. Uber gaat hiertegen in beroep en mag zolang actief blijven in Londen. In de zelf georganiseerde petitite #SaveYourUber heeft het ruim 750.000 digitale handtekeningen verzameld.

“Dat zijn vooral consumenten die goedkope ritjes willen”, zegt Yaseen Aslam aan de telefoon. Hij doet mee aan de rechtszaak van de vakbond tegen Uber. “Maar die mensen denken niet aan mij.” Aan chauffeurs die gemiddeld 4000 pond betalen voor hun autoverzekering, 300 pond betalen voor een licentie, en 80 uur per week werken om 5 pond per uur te verdienen. In Londen telt maar liefst 40.000 Uber-chauffeurs.

Laat ze respect voor werknemers toevoegen aan hun criteria
Yaseen Aslam

Zelfstandige ondernemers

Uber stelt dat chauffeurs zelfstandige ondernemers zijn, maar het Employment Tribunal gaf de bond vorig jaar gelijk en stelt dat Uber-chauffeurs ‘workers’ zijn. Die vallen tussen zelfstandigen en werknemers in. Ze zijn minder aan een werkgever gebonden dan werknemers en hebben geen recht op ziektegeld. Wel verdienen ze vakantiedagen en het minimumloon van 7,20 pond. Uber ging in beroep en kan uiteindelijk nog naar het Hooggerechtshof.

IWGB heeft grote problemen met het bedrijfsmodel van Uber, dat profiteert van mazen in de wet en van gebrek aan handhaving. Maar de bond vindt ook dat toezichthouder TfL te drastisch reageert door Uber van de weg te halen. Veel leden werken namelijk voor Uber en welke vakbond viert nou feest als werknemers hun baan verliezen? Vooruit, die zijn er wel, zegt een woordvoerder. Namelijk de vakbonden die verbonden zijn aan de traditionele taxisector die de Amerikaanse marktverstoorder graag ziet verdwijnen.

Fundamenteel wordt de situatie niet beter als Uber verdwijnt, zegt Aslam, want andere bedrijven springen dan in het gat. “Er zijn genoeg chauffeurs met een migrantenherkomst die voor 2 pond zouden rijden. Zij moeten beschermd worden door bestaande wetgeving.”

Veiligheid

De TfL richt zich in z’n beoordeling van Uber vooral op veiligheid van klanten. De politie van Londen had geklaagd dat Uber te weinig werk maakt van seksuele incidenten, zoals een chauffeur die zijn klant omhelsde en bij een andere klant het been aanraakte. Ook zou een chauffeur een wapen bij zich hebben gehad. Uber zegt dat het alle klachten serieus neemt en roept klanten op aangifte te doen bij de politie.

De bond hoopt dat de TfL bij zijn beoordelingen rekening gaat houden met arbeidsomstandigheden. “Laat ze respect voor werknemers toevoegen aan hun criteria”, zegt Aslam. Dat zou de juridische weg van de vakbond ook flink verkorten.

Als Aslam woensdag in de rechtszaal staat, zal hij buiten demonstranten voorbij horen trekken die voor Uber, maaltijdbezorger Deliveroo, McDonald’s, British Airways en de bioscopen van Picturehouse werken. Daar spelen vergelijkbare arbeidsconflicten met semi-zelfstandigen. De mars gaat van het kantoor van TfL via de rechtbank naar de Universiteit van Londen, want daar staken externe schoonmakers vanwege onderbetaling.

Aslam was tien jaar chauffeur en reed sinds 2013 voor Uber. Zijn campagne voor de rechten van chauffeurs ging eerst over racisme en agressie tijdens gevaarlijke nachtritten. Doordat de beloning sterk bleef dalen, kwam het minimumloon erbij. In 2015 werd zijn chauffeursaccount “gedeactiveerd” vanwege zijn campagne, zegt hij. Inmiddels werkt hij in de IT-sector. “Veiliger en beter betaald.”

Lees ook: Meer omzet maar ook meer schandalen voor Uber