Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. De CDU gaat volgens de exitpolls de Duitse parlementsverkiezingen winnen met 33,5 procent. Maar het opvallendst is de intrede van het rechtse AfD als derde partij in de Duitse Bondsdag. Daarmee komt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een rechtsere partij dan Merkels CDU in het parlement. Verder in de Volkskrant Avond: Schaken moet Rotterdammertjes uit achterstandswijken slimmer maken en onze schrijvende huisarts roept besturen van scholen op: 'Eis dat kinderen zijn ingeënt.'

Merkel spreekt achterban toeBeeld ap

Vandaag belangrijk

Live - Merkels CDU weer grootste, volgens Groenen zijn met AfD de 'nazi's terug' in Duits parlement
De CDU gaat volgens de eerste exitpolls de Duitse parlementsverkiezingen winnen met 32,5 procent. De vraag vooraf was vooral hoe goed het AfD het ging doen. Na het tellen van de eerste stemmen staat de rechtse, eurosceptische partij op de derde plaats met 13,5 procent van de stemmen.

DigiD gaat geld vragen aan gebruikers - dat gaat pensioenfondsen 2 miljoen euro extra kosten
DigiD en de Berichtenbox van Mijnoverheid gaan pensioenfondsen jaarlijks zeker twee miljoen euro kosten. Die kosten zullen worden doorberekend aan iedereen die een pensioen opbouwt of krijgt.

Sagan schrijft geschiedenis met derde wereldtitel op rij
Jij of ik? Vertwijfeld keek Peter Sagan na het passeren van de finishlijn naar Alexander Kristoff, links van hem. Na 276,5 kilometer koers was het verschil tussen hem en de Noorse thuisfavoriet niet meer dan enkele millimeters. Pas toen de jury de fotofinish had bekeken, konden Sagans handen de lucht in: wereldkampioen! Wéér.

Peter SaganBeeld anp

Trump beledigt zwarte sporters: footballspelers die niet opstaan tijdens volkslied zijn 'hoerenzonen'
Donald Trump heeft het druk dit weekeinde. Er moet een nieuwe zorgwet komen, het Amerikaanse gebiedsdeel Puerto Rico ligt in puin, en er vlogen Amerikaanse bommenwerpers langs Noord-Korea. Maar de president concentreert zich op het belangrijkste: het beledigen van zwarte sporters. Zo is een van de beste basketballers van de VS niet welkom in het Witte Huis.

Video van de dag

Zijn vader werd gewelddadig als hij dronken was en zijn moeder strontvervelend. Toch ziet bioloog Midas Dekkers (71), schrijver van het boek Volledige Vergunning, tevens zoon van kroegeigenaren, vooral de verrukkingen van drank.

Vanavond op tv

Als u nu de tv aanzet kunt u kijken naar Jan Leyers in Allah in Europa. In Nice ontmoet hij Latifa, een dochter van een van de slachtoffers van de aanslag (NPO 2, 20.15 uur). Vanaf 22.00 uur bericht Nieuwsuur uitgebreid over de uitslag van de Duitse verkiezingen (NPO 2). Als u nog wakker bent kunt u om 00.15 uur op BBC 2 kijken naar Boyz N the Hood, een rauwe, harde en sterke film van John Singleton over de ellende die bendeoorlogen teweegbrengen. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Van AfD tot de Grünen: zeven Duitsers over hun keuze
De Duitse kiezer heeft zijn stem uitgebracht. Merkel wint, maar alle aandacht gaat uit naar de opkomst van de AfD. Met welk gemoed betrad Duitsland vandaag het stemhok? Een kijkje over de schouders van zeven kiezers. (+)

Schaken moet Rotterdammertjes slimmer maken
Word je van schaken slimmer? Dat is een vraag waar superschaaktalent Jorden van Foreest, met 18 jaar de jongste grootmeester van Nederland, lang over moet nadenken. Jorden mag dan Nederlands schaakkampioen zijn, op school is hij naar eigen zeggen geen enorme uitblinker. (+)

Plus-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Besturen van scholen moeten eisen dat kinderen zijn ingeënt
 
Het bloedirritante van internet is dat het fabeltje van een frauduleuze Britse
kinderarts dat vaccinaties autisme veroorzaken ook mijn wijk steeds
binnendruppelt, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column. De discussie over
het nut van vaccinatie is volgens hem gekaapt met emotionele argumenten. Lees hier de column van Joost Zaat. (+)

Gastcolumn: Stop de indoctrinatie van kinderen, weg met de onderwijsvrijheid
Bijzonder onderwijs biedt kinderen minder kans nieuwe dingen te horen, tot nieuwe inzichten te komen, en een zelfdenkend individu te worden, en moet dus niet langer met publiek geld gefinancierd worden, stelt Rosa van Gool in haar gastcolumn. (+)

Laatste pleidooi voor onafhankelijk Koerdistan: 'Dit land is gekaapt'
Maandag brengen de Koerden hun stem uit over de onafhankelijkheid van hun regio, maar westerse landen zoals de VS zitten daar helemaal niet op te wachten. Hoshyar Zebari is een van de drijvende krachten achter het referendum en legt nog een keer uit waarom een eigen staat zo belangrijk is.

Als je de vleesjurk van Lady Gaga wegneemt, blijkt er best een vervelende vrouw onder te zitten
Aaf bekeek de Netflixdocu over Lady Gaga en voelde ondanks de pijn, de
eenzaamheid, de injecties, de medische massages en het keiharde werken absoluut niets van liefde of compassie voor Gaga. Ze vindt haar zelfs bloedirritant. Lees hier de volledige column van Aaf Brandt Corstius.

Hoshyar ZebariBeeld afp