Direct naar artikelinhoud

Sagan draagt wereldtitel op aan zijn Katarina en aan Scarponi: "Hij was meer dan gewoon een collega"

Sagan met links van hem zijn vrouw Katarina en rechts de overleden Michele Scarponi.Beeld belga/photonews

Peter Sagan bleef vrij rustig bij zijn derde wereldtitel wielrennen op rij. De Slovaak droeg in zijn eerste tv-reactie zijn titel op aan de betreurde Michele Scarponi en zijn vrouw Katarina. Scarponi overleed in april van dit jaar toen hij tijdens een trainingsritje in botsing kwam met een busje. Zijn dood zorgde voor een schok in de sportwereld. Morgen zou hij er 38 geworden zijn.

De eerste reactie van de nieuwe wereldkampioen? "Dit was niet gemakkelijk, jongens", grijnsde Sagan. "In de laatste vijf kilometer dacht ik dat het over was, dat de vluchters weg waren. Maar daarna veranderde alles toen ik in de aanval probeerde te gaan en toen Gaviria het gat probeerde te dichten. Op het eind gingen we dan toch naar een sprint. Ongelooflijk."

Sagan draagt wereldtitel op aan zijn Katarina en aan Scarponi: "Hij was meer dan gewoon een collega"
Beeld TDW

"Sorry aan Kristoff (lacht), die thuis reed, maar ik ben heel blij om weer te winnen. Dit is ongelooflijk voor me." Want met zijn derde wereldtitel op rij zorgt Sagan voor iets ongeziens in het wielrennen. "Dit is zeker iets speciaals, yeah. Dit verandert niets, maar voor mij is het wel iets heel leuks. Dit is een heel mooi einde van het seizoen, en ik ben er heel blij mee."

Baby
In de aanloop naar dit WK was Sagan zoals steeds op de vlakte gebleven tijdens de voorbeschouwingen. "Het is heel moeilijk op voorhand voorspellingen te doen. Je zag op de klim dat de groep al in drie stukken lag. Maar de renners achter ons grepen ons, en voor ons was er een vlucht. Uiteindelijk kwam het op seconden aan. Je kan dat niet voorspellen. Als er voorin iemand sterker was geweest, hadden ze voorop kunnen blijven."

"Ik moet vandaag mijn ploegmaats van de nationale ploeg bedanken en ook enkele vrienden in het peloton die ik nog heb (lacht). Ik wil deze titel in eerste instantie aan Michele Scarponi opdragen, die morgen zou verjaren. Ik wil zijn familie alle geluk toe wensen. Ik kende Michele goed. Hij was meer dan gewoon een collega-wielrenner. Hij was iemand die positief in het leven stond, altijd tijd had voor een grapje en goedgezind was. Het zou morgen ook zijn verjaardag geweest zijn en ik moest aan hem denken. We hebben altijd goed samen gehad als ik hem ontmoette op trainingskamp of in de koers." Ten tweede draag ik deze zege op aan mijn vrouw, met wie ik een baby verwacht."

Geen strategie
Over zijn koerstactiek had hij niet veel te zeggen. "Ik had geen strategie", klonk het kort. "In de koers gaat het zo snel, er is niet altijd heel veel tijd om na te denken. Ja, op het eind dacht ik dat we voor de derde of vierde plaats reden. Alaphilippe en Moscon gingen echt snel en we pakten hen pas heel laat terug. Dan werd het een sprint. Koers is gewoon een loterij, je moet wat geluk hebben."

Sagan draagt wereldtitel op aan zijn Katarina en aan Scarponi: "Hij was meer dan gewoon een collega"
Beeld belga

"Uiteraard ben ik heel blij met deze titel", ging hij verder. "Het is fijn voor mij, maar de wereld gaat er morgen niet plots anders uit zien. Of dit mijn revanche is voor mijn uitsluiting in de Tour de France? Pffff, daar ben ik niet mee bezig", repliceerde hij. "De Tour was snel voorbij, maar zo kon ik wat meer tijd met familie spenderen. Misschien stond ik daardoor hier ook iets frisser aan de start. Kijk, ik ga er gewoon van uit dat als er je iets slecht overkomt, er daarna iets goed voor in de plaats komt. Dat is het leven. En nu ben ik wereldkampioen."

Sagan draagt wereldtitel op aan zijn Katarina en aan Scarponi: "Hij was meer dan gewoon een collega"
Beeld TDW