Direct naar artikelinhoud

Grootste vulkaan Bali rommelt weer, kans op uitbarsting en sluiting vliegveld

Meer dan vijftig jaar is hij heel stil geweest, maar sinds een maand rommelt het dreigend onder de 'Gunung Agung', de 'majestueuze berg', de grote vulkaan op Bali. De afgelopen dagen rommelt het zelfs zo hard dat seismologen voorspellen dat een grote uitbarsting ophanden is. Zondag kwam er voor het eerst een rookpluim uit de krater. De autoriteiten hebben de hoogste alarmfase uitgeroepen en tienduizenden mensen die binnen een straal van 9 kilometer van de krater wonen geëvacueerd.

De 'Gunung Agung' de, de grote vulkaan op Bali.Beeld afp

Zondagochtend alleen al werden bij de berg zo'n driehonderd bevingen geregistreerd, en deskundigen waarschuwen dat de kans op een uitbarsting met de dag groter wordt. Het vliegveld van het populaire vakantie-eiland zal dan mogelijk worden gesloten. Reizigers zullen in dat geval naar de luchthavens van Lombok en Soerabaja worden omgeleid. Passagiers zullen dan een omslachtige reis met taxi's, bussen en veerponten moeten maken. Australië, waar het overgrote merendeel van de toeristen vandaan komt, raadt reizigers aan hun reis naar Bali voorlopig uit te stellen. Tot dusver gaan de vluchten tussen Australië en Bali nog gewoon door.

In de directe omgeving van de vulkaan is het leven al danig verstoord. In het nabijgelegen Karangasem is het dit weekeinde al zo goed als tot stilstand gekomen. Veel winkeltjes in de regio zijn gesloten en boeren die op de helling wonen zijn vertrokken, vaak met achterlating van al hun vee. Volgens de laatste berichten hebben al 34 duizend mensen hun huizen moeten verlaten, en kan dat aantal nog oplopen tot 100 duizend. Zij worden onder meer opgevangen in een nabijgelegen sportcentrum.

Op de sociale media verschijnen Balinese smeekbeden aan de 'Maha Besar', de 'allergrootste', 'symbool van de kracht van de natuur'

De Gunung Agung is met ruim 3.000 meter de hoogste berg van Bali. Hij is een belangrijke toeristische trekpleister en een vaste tussenstop voor reizigers van en naar het noorden van het eiland. Voor de Balinezen heeft de berg een grote spirituele waarde. Een uitbarsting is een ingrijpende gebeurtenis voor de eilandbewoners, die daarom nu de Gunung Agung met extra ontzag in de gaten houden. Op de sociale media verschijnen Balinese smeekbeden aan de 'Maha Besar', de 'allergrootste', 'symbool van de kracht van de natuur'. 

De laatste grote uitbarsting is al meer dan vijftig jaar geleden, op 18 maart 1963. De berg rommelde al weken toen hij met zoveel kracht uitbarstte dat de bovenste 100 meter van de top van de berg werden weggeblazen. Tienduizenden huizen werden verwoest, en tussen de duizend en tweeduizend mensen verloren destijds het leven.