Direct naar artikelinhoud

Dolend Ajax verliest in eigen huis van Vitesse

Ajax heeft ook de thuiswedstrijd tegen Vitesse verloren. De enige Nederlandse deelnemer aan de Europa League bestrafte de thuisclub uit Amsterdam voor een zwaar ondermaats optreden (1-2).

Teleurstelling druipt van de gezichten afBeeld anp

Guram Kashia en Milot Rashica scoorden al voor rust (0-2). Pas in de slotfase zorgde Nick Viergever voor 1-2.

De teleurgestelde supporters in de Johan Cruijff Arenalieten tijdens het duel herhaaldelijk luidkeels hun onvrede merken. Ajax werd dit seizoen al uitgeschakeld in de voorronden van de Champions League en Europa League en heeft na zes competitiewedstrijden al acht verliespunten. Het verschil met koploper PSV is een week voor de zware uitwedstrijd tegen sc Heerenveen opgelopen tot vijf punten.

"Voetballen, voetballen," smeekten de supporters al na twintig minuten. Ze waren boos op de technische leiding die ook met een uitpuilende bankrekening geen capabele opvolgers voor de vertrokken Davy Klaassen, Bertrand Traoré en Davinson Sánchez heeft gehaald. Ze weten niet wat ze moeten denken van trainer Keizer die er maar niet in slaagt een succesvolle ploeg te smeden. Ze snapten ook niet waarom simpele passes over slechts een paar meter veelvuldig mislukten.

93'

Einde tweede helft!

91' GELE KAART

Gele kaart Klaas-Jan Huntelaar

91' GELE KAART

Gele kaart Luc Castaignos

90'

Met alleen nog wat extra speeltijd lijkt Ajax tegen een nederlaag aan te lopen. Een slotoffensief is gaande.

82' GOAL

GOAL! 1-2 Ajax! Doelpuntenmaker is Nick Viergever die als enige wel oplet in het strafschopgebied van Vitesse.

80' WISSEL

Milot Rashica wordt vervangen door Maikel van der Werff. Fräser timmert de boel dicht.

79' GELE KAART

Gele kaart Thomas Bruns. Hij houdt De Jong vast in de opbouw van Ajax.

78' GELE KAART

Gele kaart Lassana Faye.

66' WISSEL

Justin Kluivert wordt vervangen door Václav Cerný. De aanvaller heeft last van kramp.

65'

Op de paal! Huntelaar schiet op de paal na een lage voorzet van Kluivert.

62' WISSEL

Bryan Linssen wordt vervangen door Luc Castaignos. Linssen moet worden opgelapt voor de Europa League.

63'

Ajax weet de eigen opbouw steeds zelf te verpesten door slechte inspeelpasses te geven. Vitesse blijft eenvoudig overeind. Nog steeds 0-2 in de Arena.

58' WISSEL

Thulani Serero wordt vervangen door Mukhtar Ali. De voormalig Ajacied krijgt een applaus van het publiek in de Arenda.

53'

De duimschroeven worden door Ajax aangedraaid. Dolberg schoot en Schöne verlengde de inzet, maar de 0 staat nog steeds op het scorebord in de Arena voor Ajax.

51'

En meteen nog een keer is Ajax gevaarlijk. Het schot van Ziyech gaat rakelings naast.

49'

Oeff! Bijna was daar de aansluitingstreffer. Kasper Dolberg werd vrij gespeeld door Ziyech, zijn schot wordt gekeerd door Pasveer. Het blijft 0-2.

45'

Tweede helft begonnen. En bijna meteen is het 0-3. Dijks verdedigt Matavz en tikt de bal net langs het eigen doel.

RUST

Donny van de Beek wordt vervangen door Lasse Schöne. De middenvelder speelde een dramatische eerste helft.

50'

Einde eerste helft. Met een flink fluitconcert gaat Ajax naar de kleedkamer. Het beste schot van Ajax kwam kort voor rust nog van Frenkie de Jong.

Dolend Ajax verliest in eigen huis van Vitesse
Beeld anp

47' GOAL

GOAL! 0-2 Vitesse! Het wordt allemaal nog erger voor Ajax. Na valverlies van Ziyech staat Rashica in een een tegen een duel met Dijks. Hij kapt de verdediger uit en schiet raak in de korte hoek.

46'

Door de problemen rond De Ligt wordt de eerste helft met vijf minuten verlengd. Huntelaar kopt over in de eerste minuut van die extra tijd.

41'

Ajax lijkt meer grip op Vitese te krijgen. Na een dubbele corner schiet Van de Beek uit de tweede lijn naast.

37'

Daar dan toch een kans voor Ajax. Dolberg geeft de bal mee en Kluivert. De buitenspeler moet met zijn chocoladebeen uithalen. Pasveer brengt redding voor Vitesse.

32' WISSEL

Matthijs de Ligt wordt vervangen door Kasper Dolberg. De Ligt knalde met zijn hoofd tegen die van Matavz. Keizer wilde in eerste instantie Dijks wisselen, maar door de botsing zijn die plannen veranderd.

Dolend Ajax verliest in eigen huis van Vitesse
Beeld anp

29'

Ajax weet geen vuist te maken. Het publiek begint te fluiten en te morren. Marcel Keizer gaat zo ingrijpen.

24'

De gelijkmaker was bijna daar. Huntelaar zette in na het voorbereidende werk van Dijks. Miazga kon op de lijn redding brengen.

20' GOAL

GOAL! 0-1 Vitesse! Doelpuntenmaker is Guram Kashia. De aanvoerder kopt de voorzet van Bruns goed binnen. Dijks liet zijn man volledig lopen, Viergever kwam te laat.

20' GELE KAART

Gele kaart Donny van de Beek. Hij maakt de fout van De Ligt goed.

14'

De eerste serieuze kans voor Vitesse is voor Rashica. Viergever en Dijks gaan beiden naar de lange bal en verliezen het kopduel van Matavz. Daardoor kan Rashica vervolgens vrij door naar keeper Onana, die uiteindelijk met zijn vuisten het schot verwerkt.

11'

De opbouw van Ajax is onnauwkeurig de laatste tien minuten. Zojuist miste de inspeelpass van Viergever zijn doel: Amin Younes.

9'

Ook Ajax valt aan in de beginfase. Een vrije trap van Ziyech komt niet ongevaarlijk voor het doel. Veltman kopt in de verkeerde richting.

8'

Na balverlies van Frenkie de Jong heeft Matavz veel ruimte, maar de pass van Foor is te hard. Had meer in gezeten voor Vitesse.

0'

Aftrap eerste helft! Ajax en Vitesse speelden 32 keer tegen elkaar, nog nooit eindigde het duel in een gelijkspel. Ajax won 27 van die ontmoetingen.

14:17 zondag 24 september 2017

Klaas-Jan Huntelaar is ook de spits van Ajax in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. De aanvaller krijgt vanaf 14.30 uur opnieuw de voorkeur boven Kasper Dolberg, die afgelopen woensdag nog drie keer doel trof in het bekerduel met Scheveningen (5-1).

Trainer Marcel Keizer kiest voor dezelfde basisformatie als vorige week tegen ADO Den Haag (1-1). Frenkie de Jong houdt opnieuw Lasse Schöne op de bank en Justin Kluivert en Amin Younes zijn weer de vleugelaanvallers van de club uit Amsterdam.

Siem de Jong zal niet invallen bij Ajax. Zijn vriendin staat op het punt te bevallen. Bij Vitesse heeft Thulani Serero een basisplaats. De oud-speler van Ajax moest de laatste weken geblesseerd toekijken.

Opstelling
Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks; Van de Beek, Frenkie de Jong, Ziyech; Kluivert, Huntelaar, Younes.
Vitesse: Pasveer; Dabo, Miazga, Kashia, Faye, Serero, Bruns, Foor, Rashica, Matavz, Linssen.

14:15 zondag 24 september 2017

Goedemiddag en welkom in ons liveblog bij het duel Ajax-Vitesse. Om 14.30 uur is de aftrap.

Kan Ajax de bezoekers uit Arnhem opzij zetten?