Refugee Walk levert al meer dan 200.000 euro op voor vluchtelingen

Vorig jaar vond de eerste editie plaats (archiefbeeld) © Boumediene Belbachir

Meer dan 1.000 deelnemers stappen zondag mee met de tweede editie van de Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in het Nationaal Park Hoge Kempen in Genk. 270 teams van wandelaars leggen samen een tocht van veertig kilometer af, uit solidariteit met vluchtelingen.

‘Samen hebben de deelnemers op dit moment al 216.000 euro ingezameld, een schitterend resultaat!’, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Wle

Tijdens de eerste editie in 2016 namen zowat 700 wandelaars deel aan de 40 kilometer lange wandeltocht en werd er 210.000 euro ingezameld. In 2017 mikt Vluchtelingenwerk Vlaanderen nog hoger en hoopt het meer dan 300.000 euro in te zamelen. Rond het middaguur werd al 72 procent van dat richtbedrag ingezameld. ‘Dit jaar zijn we met meer dan 1.000 wandelaars, onder wie 125 vluchtelingen’, zegt Charlotte Vandycke. ‘Een deel van hun bijdrage gaat naar lokale vrijwilligersgroepen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.’

Die vrijwilligersgroepen werken aan de integratie van vluchtelingen en informeren en sensibiliseren de gemeenschap. Het kleinste bedrag dat ingezameld wordt, maakt voor de ngo al een groot verschil. ‘Met dertig euro kunnen vrijwilligers een erkend vluchteling een dag begeleiden bij de zoektocht naar een school, woonst of werkplek’, aldus Vandycke. ‘Met zestig euro krijgen twintig asielzoekers of vluchtelingen informatie op maat en soep in het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. En met honderd euro ondersteunt een medewerker van onze Vluchtelingen Infolijn een jurist bij het stofferen van een dossier van een vluchteling.’

Een van de drie ambassadeurs van de Refugee Walk is Lien Van de Kelder, actrice, juriste en voogd van een Syrisch meisje. ‘Deze actie ligt mij na aan het hart’, aldus Lien Van de Kelder. ‘Ik vind het belangrijk dat er blijvende aandacht is voor wat asielzoekers en vluchtelingen moeten doorstaan. Het stopt niet met de mensen alleen veiligheid te geven. Ze willen ook geïntegreerd raken in onze maatschappij door bijvoorbeeld een job te vinden. Wij moeten hen daarbij helpen.’

De 270 teams wandelen nog de hele dag. ‘Wie dat wil, kan nog steeds de wandelteams sponsoren’, besluit Vandycke.

Brussel Noord

Ook in Brussel verzamelde een groep mensen uit solidariteit met vluchtelingen. Onder het motto ‘Je te promets un miracle’, zijn een tweehonderdtal mensen zondagmiddag samengekomen aan het station Brussel-Noord om de vluchtelingen die de afgelopen weken door vele politieacties getroffen werden te steunen. Het initiatief kwam er na een oproep van regisseur Lorent Wanson.

‘Ik passeer dagelijks aan het fresco “Je te promets un miracle” van Johan Muyle in het station. Het kunstwerk is een hommage aan de culturele diversiteit, maar wat er nu gebeurt in onze naam, dat kan ik niet aanvaarden’, aldus Wanson.

Met zijn spontane oproep op Facebook lokte hij zondagmorgen een tweehonderdtal personen naar het Noordstation om samen hun steun te betuigen aan de vluchtelingen en de huidige democratische waarden en de menswaardigheid van de migranten in vraag te stellen. De betogers verzamelden samen voor het fresco om daar allemaal maskers met het gezicht van kunstenaar Johan Muyle op te zetten als teken van eenheid.

‘Een symbolische actie om te tonen dat we allemaal migranten zijn of het nu een week, een maand, een jaar of 150 jaar geleden is dat we hier zijn gekomen. De mens migreert om een plaats te vinden om te leven en te overleven, zo is het nu eenmaal’, besluit Wanson.