Oud-raadslid Leeuwarden uit scherpe kritiek op SP-bestuur

Farshad Bashir bij zij installatie in de Leeuwarder gemeenteraad in 2006. FOTO ARCHIEF LC

Farshad Bashir bij zij installatie in de Leeuwarder gemeenteraad in 2006. FOTO ARCHIEF LC

Farshad Bashir, van 2006 tot 2008 raadslid voor de SP in Leeuwarden en van 2008 tot dit jaar lid van de Tweede Kamer, uit dit weekend in de Volkskrant scherpe kritiek op het bestuur van zijn partij.

,,Hoe het nu gaat is te eenzijdig, te veel gericht op actievoeren'', zegt Bashir in een interview met het landelijke dagblad. Aanleiding is het besluit van SP-voorzitter Ron Meijer om de afdeling in Rijswijk niet mee te laten doen met de gemeenteraadsverkiezingen. De afdeling zou niet actief genoeg zijn op straat. In vijftien andere gemeenten is deelname nog onduidelijk.

Terwijl actievoeren niet het enige doel moet zijn, aldus Bashir. ,,Wil je actievoeren in de hoop dat een VVD-wethouder naar je luistert of heb je liever je eigen SP'er in het college?''

SP in Leeuwarden

De SP doet in Leeuwarden al enkele jaren niet meer mee in de gemeenteraad. Tot ongenoegen van Bashir. ,,De provinciehoofdstad, onbegrijpelijk! Ik zie kaderleden in onder andere Leeuwarden overstappen naar lokale partijen. Zo verliezen we goede mensen!''

Reactie SP

Jimmy Dijk, fractievoorzitter voor de SP in Groningen en woordvoerder voor de partij in het Noorden, stelt dat binnen anderhalve week duidelijk wordt of Leeuwarden meedoet aan de verkiezingen. De kans is volgens hem klein maar nog niet uitgesloten.