Kaartverkoop 'freonen' Slachtemarathon alsnog gestart

FOTO NIELS DE VRIES

FOTO NIELS DE VRIES

De kaartverkoop voor 'freonen' van de Slachtemarathon is zondagochtend alsnog van start gegaan. De verkoop werd zaterdag met een dag uitgesteld wegens problemen met de website. Er zijn nu ongeveer 1100 kaarten verkocht.

Freonen konden vanaf zaterdag alvast kaartjes kopen voor de speciale editie van de extra Slachtemarathon in het kader van Leeuwarden 2018. De marathon is twee keer zo lang en wordt gelopen in twee dagen. De lopers passeren onderweg 22 dorpen.

De verkoop zou 6 uur 's ochtends beginnen, maar toen waren er problemen met de site, waardoor de verkoop moest worden uitgesteld. Om 9 uur zou het nogmaals geprobeerd worden, maar toen bleken de problemen nog niet verholpen. De organisatie bood hiervoor excuses aan en stelde de verkoop uit naar zondag.

Verkoop rustig op gang

De website werkt weer, al zullen sommige bezoekers hun cookies en browsergeschiedenis voor de website moeten wissen om kaarten te kunnen bestellen. Wie problemen houdt, kan ook telefonisch terecht bij de organisatie.

De organisatie noemt de problemen een leermoment. Er zijn verschillende 'stresstests' uitgevoerd om nieuwe problemen te voorkomen. Zaterdag 30 september gaan de andere kaarten in de verkoop.

De site lag er zaterdag bij de start van de kaartverkoop direct uit. ,,By de normale Slachte-edysje giet it ek hiel gau, mar it wie no noch drokker'', zegt Immie Jonkman van de organisatie. Een dag later is de aanloop minder groot, al zijn de slaapplaatsen voor de freonen al wel uitverkocht. ,,Fan 'e moarn nimme de minsken de tiid, leau ik'', zegt Jonkman. ,,Mar freonen kinne dizze hiele wike noch kaarten keapje.'' De 2800 freonen van de Slachtemarathon mogen elk maximaal 4 kaarten kopen.