Direct naar artikelinhoud

Honderden 'zeikwijven' de straat op voor protestactie tegen tekort aan openbare wc's voor vrouwen

Honderden vrouwen hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep om in openbare mannenurinoirs te plassen. 'In Rotterdam waren 170 vrouwen, in Haarlem zo'n 200 en online hebben al meer dan 650 mensen de petitie voor meer plasgelegenheden voor vrouwen ondertekend', vertelt initiatiefneemster Cathelijne Hornstra (46). Ze deed zelf ook mee.

Een dame plast voor de actie #zeikwijf bij de openbare plaskrul op het Janskerkhof in Utrecht.Beeld Mandy van Pelt / Facebook

Uit protest tegen het tekort aan openbare wc's voor vrouwen zette Hornstra (46) de actie 'zeikwijf' op poten, de landelijke urinoirplasdag voor vrouwen. In Amsterdam, Eindhoven, Haarlem, Rotterdam en Utrecht lieten vrouwen dit weekeinde zien dat het onmogelijk is om schoon, netjes en waardig in een mannenurinoir te plassen. Op sociale media zoals Twitter en Facebook circuleren foto's met blote billen.  

Directe aanleiding voor de actie is de uitspraak van de rechter eerder deze week tegen een wildplassende vrouw. Volgens de rechter had deze vrouw ook best op een openbaar mannenurinoir kunnen plassen.

Twitter bericht wordt geladen...

Hornstra trapte het protest daartegen zaterdagochtend af bij een plaskrul op het Amstelveld in Amsterdam. 'Met een stel vriendinnen heb ik laten zien dat als je daar door je knieën gaat, je billen eronderuit steken. We hebben de plaskrul versierd met slogans. Later heeft iemand er nog roze wc-papier omheen gewikkeld en maandverbandjes op geplakt.' De actie is volgens Hornstra een succes. 'Ik krijg alleen maar positieve reacties. Iedereen vindt het goed dat we hier aandacht aan besteden en veel mensen noemen de uitspraak van de rechter belachelijk. Ook mannen zijn solidair met ons.'  

Tekst gaat verder onder de tweet

Twitter bericht wordt geladen...

Hornstra heeft alle deelnemers opgeroepen te blijven doorgaan met foto's op sociale media te plaatsen onder de hashtag #zeikwijf. Ze is van plan de foto's te bundelen en aan te bieden aan demissionair minister Jet Bussemaker van Emancipatie. Wanneer ze dit gaat doen, weet ze nog niet. 'Ik moet nu eerst even bijkomen.'

De rechter oordeelde uiteindelijk dat de vrouw die de wildplasboete aanvocht, deze toch moet betalen. Het bedrag werd wel verlaagd van 140 euro naar 90 euro, omdat de zaak pas na 2,5 jaar voor de rechter kwam.

Lees ook deze stukken over wildplassende vrouwen

Wildplassen is sinds de opmerkelijke uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter een veelbesproken onderwerp. Waarom zijn er zo weinig urinoirs voor vrouwen en gaat er binnenkort wat aan gedaan worden?

Vrouwen pikken het terecht niet meer, schrijft Arnout Brouwers. 'In commentaren vermelden we liever niet de sekse van een persoon - tenzij dit onvermijdelijk is. Dat is hier het geval. De rechter was een man.'

'Als vrouw kun je ook in een urinoir plassen. Het is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen.' Dat zei de Amsterdamse kantonrechter maandagmiddag tegen Geerte Piening (23), die een boete van 140 euro voor wildplassen ongedaan probeerde te krijgen.