Luister naar

Blaasontsteking anders aanpakken

Nieuws
In verpleeghuizen gaat de helft van alle voorgeschreven antibiotica naar patiënten met een blaasontsteking. Onderzoek toont aan dat bij ­ouderen met blaasontsteking een groep bacteriën samenwerkt.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 23 september 2017 om 18:52
Marjon de Vos in het laboratorium.
Marjon de Vos in het laboratorium. wur

Wageningen

Bij jonge mensen veroorzaakt één bacterie blaasontsteking. Een antibioticakuur is meestal voldoende om ervan af te komen. Bij ouderen helpt antibiotica vaak niet. ‘Dat komt wellicht doordat verschillende bacteriën een ecosysteem vormen, net zoals een vos en een muis dat doen in een voedselketen’, zegt Marjon de Vos, onderzoeker erfelijkheidsleer bij ­Wageningen University & Research (WUR). ‘De bacteriën houden elkaar in stand. Door antibiotica te gebruiken, krijgt het systeem een duwtje, maar het valt niet om. De bacteriën beschermen elkaar. De urineweg­infectie komt terug op het niveau waarop die begon.’

vrouwenkwaal

Blaasontsteking wordt vaak gezien als een vrouwenkwaal. Een op de tien vrouwen krijgt er ook mee te maken. Op oudere leeftijd komt de kwaal steeds vaker ook bij mannen voor. In eenderde van de gevallen gaat het dan om mannen.

Bij het klimmen van de jaren neemt het aantal soorten bacteriën dat een rol speelt bij de infectie, toe. ‘Dat vraagt om een andere behandeling. Je zou mogelijk een nieuwe bacterie aan het ecosysteem kunnen toevoegen waardoor het instabiel wordt en beter kan worden aangepakt.’

computermodel

De onderzoekers bekeken de interacties tussen bacteriën uit ruim zeventig bacteriemonsters van oudere mensen met een ‘gemengde’ blaasinfectie. In het laboratorium werden dagelijks metingen gedaan bij 3600 kleine bacterieculturen. ‘Die bestonden uit drie, vier of vijf verschillende bacteriën.’ De Vos volgde de groei en wat er gebeurde als er antibiotica werden toegediend. Op basis van haar metingen maakten de Oostenrijkse en Duitse wetenschappers een computermodel dat berekent hoe stabiel gemengde infecties zijn en hoe ze zich ontwikkelen.

De Vos: ‘Onze resultaten laten zien dat je gemengde infecties van de blaas mogelijk niet als een standaard blaasontsteking zou moeten benaderen. Dat begint al bij de diagnose. Per bacteriesoort kan het aantal ­bacteriën misschien te laag zijn om formeel van een blaasontsteking te kunnen spreken. Maar juist het samenspel tussen de soorten bacteriën zou ervoor kunnen zorgen dat sommige soorten toch tot grotere aantallen kunnen uitgroeien. En omdat de bacteriën elkaar kunnen beschermen tegen antibiotica, kan het mogelijk een behandeling bemoeilijken. Omdat dit onderzoek in het laboratorium is uitgevoerd zou het goed zijn om te onderzoeken of dit ook zo is bij patiënten.’

De Vos hoopt dat de bevindingen uit haar onderzoek zullen helpen bij het nog beter diagnosticeren en effectiever behandelen van blaasontstekingen. <

blaasontsteking

Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende infecties bij mensen. Van de duizend patiënten die naar de huisarts gaan, hebben er veertig tot zestig last van een blaasontsteking. Bij een urinewegontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de urineweg ontstoken. De urineweg bestaat uit urineleiders, blaas en urinebuis. De ontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën. Een lage weerstand vergroot de kans op een blaasontsteking. Vrouwen met een baarmoederverzakking, mannen met een prostaatvergroting of met diabetes hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

'Versterking van huizen gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?

Een balie in een van de twaalf Co-med-praktijken.

Patiënten van huisartsenketen Co-Med lopen grote veiligheidsrisico's

De bereikbaarheid en acute zorg van Co-Med-praktijken is ondermaats, zo oordeelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport dat woensdag openbaar werd. De inspectie eist verbetering.

Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw, praat met Caspar van den Berg (VVD). De senator leek twee weken geleden de sluiting te vertragen.

Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

Na wat tegenstribbelingen twee weken geleden is de Eerste Kamer nu toch door de pomp: een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor het sluiten van het Groningengasveld gestemd.

In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Waarnemend inspecteur-generaal Ria Westendorp van de Inspectie van het Onderwijs. 'We hebben relatief veel opdrachten uitgedeeld om het onderwijs te verbeteren.’

Onderwijsinspectie trekt aan de bel. 'Het maakt nogal uit of een school een goede leider heeft'

Het piept en kraakt nog steeds in het Nederlandse onderwijs, blijkt uit de jaarlijkse Staat van het Onderwijs. Het roer moet nu echt om, vindt de Inspectie van het Onderwijs. ‘Scholen moeten veel meer van elkaar leren.’