Direct naar artikelinhoud

Jeroen Ruiter (55): 'Ik ben te fit om op een lager niveau te spelen'

Afgelopen voetbalzomer kwam Jeroen Ruiter in zijn eigen transfersoap terecht. Hij was het met Dindua uit Enkhuizen in principe eens over een overstap, maar uiteindelijk bleef hij toch in Amsterdam.

Jeroen Ruiter, keeper van TOB1: 'Belachelijk dat ik nog in het eerste elftal speel'Beeld Rink Hof

Bij Dindua hadden ze zelfs een rapport over hem gemaakt. De 55-jarige doelman van TOB 1 coachte volgens de bevindingen van de Dindua­scout 'goed, was sterk in situaties een tegen een en straalde veel rust uit.'

Aan het einde van het afgelopen voetbalseizoen werden de gesprekken geopend. Ruiter ging met gestrekt been de onderhandelingen in met de vierdeklasser. "Ik heb duidelijk gezegd dat ik niet voor de kat z'n viool naar Enkhuizen kom. Dus: ik word doelman van het eerste elftal en anders weiger ik."

De overgang van Amsterdam-Noord naar Enkhuizen zou voor Volendammer Ruiter de cirkel hebben rondgemaakt. Zijn negen jaar geleden overleden vader was namelijk ooit met voetbal begonnen bij Dindua en werd na zijn dood bijgezet in het stadje aan het IJsselmeer.

Ruiter hield in de gesprekken met Dindua wel een slag om de arm. Mocht zijn zoon Robbin (30), die toen nog als doelman onder contract stond van FC Utrecht, een transfer naar het buitenland maken, dan ging de overstap niet door. Ruiter wilde wel in staat zijn geregeld wedstrijden van zijn zoon bij te wonen. En warempel: Robbin tekende bij het Engelse Sunderland. Ruiter bleef keeper in Noord. "Het is eigenlijk belachelijk dat ik op mijn leeftijd nog in het eerste elftal speel," zegt Ruiter. "Ik verdom het op een lager niveau te spelen. Daar ben ik gewoon nog te fit voor."

Nooit achteraan
Ruiter arriveert elke zaterdag als eerste voor de wedstrijd bij de club, hij is nooit te laat. "Teamgenoten vragen waarom ik altijd met zo'n alle­jezus grote tas kom. Ik neem van schoenen, scheenbeschermers, sokken en handschoenen elk drie paar mee. Dan ben ik er zeker van dat het nooit aan mijn materiaal ligt."

Een training slaat hij zelden over. Bij een conditietraining loopt hij nooit achteraan. In de zomer doet hij aan intervaltrainingen van lantaarnpaal naar lantaarnpaal, om de jonge gasten conditioneel te kunnen bijbenen als het voetbalseizoen begint.

Waar Ruiter ook keepte de afgelopen dertig jaar, nergens ging hij akkoord met een bijrol. Toen Ruiter voor een belangrijk duel afgelopen jaar opzij werd gezet, deelde hij de trainer en zijn vrouw mee dat hij per direct stopte met voetballen. Einde carrière. Zijn vrouw stuurde hem toch naar het voetbalveld. Een week later was Ruiter weer basisspeler.

Ik heb moeite met het idee te stoppen; ik ben al tien keer begonnen aan mijn laatste seizoen

"Het lijkt heldhaftig, roepen dat ik de schoenen aan de wilgen hang," zegt hij. "Maar eigenlijk heb ik ontzettend veel moeite met het idee te stoppen. Ik ben al tien keer begonnen aan mijn laatste seizoen. Als ik op deze leeftijd stop, is het definitief. Mede door de dood van mijn vader, negen jaar geleden, heb ik angst gekregen voor het einde."

De prestaties van zijn zoon bij Sunderland werpen een ander licht op Ruiters bestaan als keeper. Fier vertelt hij over Robbins carrière aan de andere kant van de Noordzee. Op zijn telefoon scrolt hij, inmiddels ook al grootvader, langs afbeeldingen van zoon, schoondochter en kleinzoon in Engeland. Hij komt er zo vaak als hij kan. "Onze band is heel sterk. Als ik bij hem op bezoek ben geweest, moet ik me op het vliegveld niet te vaak omdraaien, anders schiet ik vol."

Nabesprekingen
Robbin Ruiter is net zo fanatiek en gedisciplineerd als zijn vader. Na elke wedstrijd hebben ze contact. Ruiter: "Dan belt hij vanuit het stadion of de spelersbus en bespreken we zijn reddingen. Ik blijf thuis voor wedstrijden van Sunderland, ook al wil mijn vrouw op visite bij vrienden of familie."

Zoonlief komt ook af en toe kijken bij wedstrijden van zijn vader. Advies geven ze elkaar nooit. Met uitzondering van die ene wedstrijd tegen Purmerland. "In de rust zei Robbin dat ik verder van mijn doel moest staan. Kort na de pauze schoot een gozer de bal zo over me heen tegen het net. Robbin plaagt me er nog steeds mee."

Ik blijf thuis voor wedstrijden van Sunderland, ook al wil mijn vrouw op visite bij vrienden of familie

Late start competitie

De KNVB heeft besloten de voetbalcompetities met ingang van dit seizoen later van start te laten gaan. TOB1 speelt vandaag zijn eerste wedstrijd, thuis tegen Westzaan 1.
De bond komt daarmee tegemoet aan de wens van veel spelers die klaagden over een gebrek aan vakantie bij een competitiestart begin september.

Als bijkomend voordeel loopt het voetbalseizoen nu langer door. Meer wedstrijden worden in de lente gepland, zodat er ook meer kans is op mooi weer bij het competitieslot. Door de nieuwe opzet is er voor het eerst sprake van een flexibele winterstop na de reguliere. Tussen 27 januari en 4 maart mogen verenigingen in onderling overleg bepalen of ze een duel willen verplaatsen.