Direct naar artikelinhoud

Wat moet ik als alleenstaande met een koopwoning?

Ik ben alleenstaande zonder kinderen en net de 50 gepasseerd. Heeft het wel zin om een eigen woning te kopen?

Beeld anp

Een eigen woning levert na verloop van tijd bezit op en lagere woonlasten. Daar profiteert ook u als alleenstaande van.

Er zijn ook nadelen. Sinds enkele jaren moeten nieuwe hypotheken worden afgelost om recht te krijgen op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast verplicht de bank tot het afsluiten van een verzekering om het overlijdensrisico af te dekken. Voor alleenstaanden zonder nageslacht voelt zo'n verzekering en dertig jaar lang aflossen onnodig, als zij geen erfenis willen achterlaten.

Kopers moeten tegenwoordig ongeveer 5 procent van het aankoopbedrag zelf inbrengen. U raakt daardoor uw spaargeld kwijt. Door de hogere woonlasten is het lastig het spaartegoed weer aan te vullen.

U betaalt nu 6.000 euro huur per jaar. Als u de woning koopt voor 150 duizend, bent u ongeveer 2.000 euro duurder uit. Dat is inclusief de vaste bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren.

Toch is het de moeite waard. Met een inkomen van ruim 40 mille bruto kunt u de komende jaren rekenen op een flinke huurverhoging met zeker 3 procent per jaar. Over acht tot tien jaar bent u met een koopwoning al goedkoper uit dan als u zou blijven huren.

Tegen die tijd krijgt u misschien de kans niet meer iets te kopen. Het is lastig voor een alleenstaande genoeg hypotheek te krijgen, met maar één inkomen. Banken letten streng op de hoogte van het inkomen en bij mensen boven 56 jaar ook op het pensioeninkomen.

Doordat u de hypotheek geleidelijk aflost, heeft u al over vijftien tot twintig jaar veel meer mogelijkheden. U kunt de woning verkopen en iets gaan huren. De winst uit de verkoop gebruikt u om het pensioen aan te vullen of een huisje in het buitenland te kopen.

U heeft dan ook geld om samen met vrienden en leeftijdsgenoten een nieuwbouwproject te starten. Dat heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). In zulke projecten draagt iedereen zijn steentje bij. De een is technisch onderlegd en geeft advies bij verbouwingen, de ander is goed in juridische en financiële zaken en de derde organiseert een leesclub. Nog niet alle banken financieren CPO-projecten, maar Rabobank, SNS, RegioBank, Triodos, BLG Wonen en Obvion wel.

Kopen is dus op termijn financieel gezien gunstig, als u het zich kunt veroorloven. Het is het overwegen waard, zeker als u nu al in staat bent regelmatig te sparen. U heeft dan genoeg ruimte in uw budget, ook voor onderhoud.

Nu geeft u niets om uw nalatenschap, maar u weet niet wat er in uw leven nog gebeurt. En er zijn ook veel goede doelen waaraan u belastingvrij geld kunt nalaten.

Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl