Jitse Akse werd begin vorig jaar gearresteerd na openlijk te hebben verklaard dat hij in het noorden van Syrië aan de zijde van Koerdische troepen tegen IS vocht en meerdere mensen zou hebben gedood.
Volledig scherm
Jitse Akse werd begin vorig jaar gearresteerd na openlijk te hebben verklaard dat hij in het noorden van Syrië aan de zijde van Koerdische troepen tegen IS vocht en meerdere mensen zou hebben gedood. © ANP

'Overheid schrapt Friese strijder tegen IS uit bevolkingsregister'

De oud-militair uit Leeuwarden die in Syrië meevocht tegen IS, is buiten zijn medeweten uit de Basisregistratie Personen (BRP) geschrapt. Dat meldt de Leeuwarder Courant op basis van een verklaring van de advocaat van Jitse Akse (47). 

  1. Amalia diep door de knieën voor Spaans koningspaar bij slotonderdeel staatsbezoek
    met video

    Amalia diep door de knieën voor Spaans konings­paar bij slotonder­deel staatsbe­zoek

    Prinses Amalia maakte twee onvervalste reverences voor de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia bij het afsluitende onderdeel van hun staatsbezoek aan Nederland. Aan het einde van het eerste staatsbezoek waarbij Amalia (20) een rol had, maakte ze kniebuigingen voor het Spaanse koningspaar, dat hoger in rang staat dan zij. Over die eerste rol bij een staatsbezoek zei de prinses ‘ontzettend genoten’ te hebben. ,,Erg dierbaar om dit met m’n ouders te kunnen doen.’’
    Amsterdam
  2. Reacties op slechter onderwijs: ‘Ouders, aan de slag en leerkrachten, doe uw best om Den Haag wakker te schudden’
    20

    Reacties op slechter onderwijs: ‘Ouders, aan de slag en leerkrach­ten, doe uw best om Den Haag wakker te schudden’

    ‘Vroeger was niet alles beter, maar de degelijke basis was er wel. Maar blijkbaar zijn ‘lentekriebels’ noodzakelijker. Lezen en voorlezen zijn essentieel’ en ‘Volgens mij weet iedereen wel dat niemand in een elektrische auto rijdt voor een beter milieu’: dit zijn enkele reacties van lezes bij het nieus van de dag. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.