‘Het’ begint weer. De cross. Velen van ons gaan lekker kijken op Sporza of VTM, maar als je dan toch kriebels voelt om zelf aan de bak te gaan… Hier een kort overzicht van wat tien merken aanbieden als ‘modder’ fietsen. Als voorproefje op een test in Fiets Magazine nr. 11 van de Canyon Inflite CF SLX 9.0 Pro Race, Cube Cross Race C:62 SL, Stevens Super Prestige Disc en Ridley X-Night SL.



Stevens

Heeft een zestal crossers waaronder een Junior CX, vier aluminium modellen en een carbon: de nieuwe Super Prestige Disc. Nieuw ontwikkeld frame voor komend seizoen en ‘het tuig’ van Mathieu van de Poel. Hij rijdt in ieder geval tot 1 januari met een -momenteel- rood/blauw/zwarte Super Prestige met onder andere Shimano Dura-Ace Di2, Shimano wielen, Pro delen en Dugast tubes. De Super Prestige is er vanaf € 3099,- met Ultegra 8000 groep en schijfremmen.

Trek

…heeft twee type crossers. De aluminium Crockett en de carbon Boone. De namen refereren aan erkende Amerikaanse ‘adventurers’. De mannen van Nijs koersen met de Boone. De Crocket is er compleet of als frameset ( € 699,-) en als schijfrem crosser -en ook nog sporadisch als versie met velgremmen. De Boone: € 1999,- voor een frameset inclusief de Isospeed ‘vering’ tussen staande buis en bovenbuis. De meest spectaculaire Boone is de € 3999,- kostende Race Shop Limited. Kanarie geel en met Shimano Ultegra afgemonteerd. Omdat Trek geen modeljaren hanteert staan er zowel ‘2017’ als ‘2018’ modellen op de site.

Giant

Eerst nog heel groot in de cross, nu relatief bescheiden. Geen ploegsponsoring meer, maar wel individuele ondersteuning van oa Annemarie Worst. TCX staat voor het aanbod van zowel aluminium als carbon crossfietsen. De meest betaalbare is de TCX SLR (€ 1399,-): Alluxx alu frame, carbon voorvork, 105 en hydraulische schijfremmen. De TCX Advanced Pro (€ 2549,-) heeft een carbon frame en een SRAM Rival 1X aandrijving.

Cannondale

Ja, Cannondale heeft nog steeds de Slate, die ene met een Lefty voorvork. Lekker opvallend karretje, beetje vreemd ook wel. Als je het wat minder ‘flashy’ wil dan zijn er de CaadX en de SuperX. In verschillende uitvoeringen, zowel in aluminium als carbon. Met schijfremmen! Met steekassen, ‘flat mount’ remmen, binnendoor kabels en een eigen wielset. Vanaf € 1349,- voor de uitvoering met Tiagra. De carbon SuperX is er vanaf € 2999,- met een SRAM Apex 1X aandrijving.

Canyon

Canyon heeft al de aluminium Inflite. Alleen: die Inflite AL is vooral een mix tussen crosser, gravel en woon-werkfiets. Nu is er de Inflite CF SLX. Alleen schijfremmen. Er zijn acht maten -waarbij de kleinste maten met 650 B wielen worden uitgerust) en er worden drie modellen gebracht voor de serieuze liefhebber. De Inflite CF SLX 8.0 Pro Race (€ 2799,-, SRAM Rival 1), de CF SLX 9.0 (€ 3199,-, Ultegra 8000) en de CF SLX 9.0 Pro Race (€ 3999,- SRAM Force 1X).

Ridley

Er is de X-Bow, de X-Ride, de X-Night en de X-Night SL. Er zijn nog maximaal drie fietsen met ‘zijoptrekremmen’ -voor de diehards-: de andere modellen zijn allemaal met schijfremmen. De top: de X-Night SL. Ridley biedt het frame los aan voor € 2499,-, een uitvoering met Ultegra 8020 kost € 3599,-. Dan krijg je ook een Rotor 3D30 crankstel, 160 mm schijven, Fulcrum wielen, Vittoria Terrano Mix 33mm banden en Forza delen.

Cube

Cube maakt hiervoor al jaren fijne cyclocrossers. Maar voor seizoen 2018 is er een compleet nieuwe carbonlijn met drie modellen ontworpen, de Cross Race C:62 familie. Net iets professioneler dan de aluminium Cube crossers. Wie een beetje Cube kenner is ziet de toevoeging C:62 al staan. Die siert ook een reeks racefietsen en mountainbikes. Drie uitvoeringen, vijf maten. Het topmodel is de Cross Race C:62 SLT. Met Shimano Ultegra Di2 met hydraulische schijfremmen, carbon wielen van Newmen en Schwalbe’s X-One € 3799,-.

Colnago

Twee type crossfietsen: de Prestige en de A1RCX. De Prestige is opvolger van de fameuze crosser Prestige uit de jaren ’90 waar mannen als Groenendaal en Nys overwinningen mee behaalden. Toen gebouwd uit losse framebuizen, nu een moncocoque frame. De A1RCX is een alu model, vooral bedoeld als ‘opstapper’. Beide modellen zijn voorzien van schijfremmen. De Prestige wordt compleet en als frameset verkocht en kost dan circa € 1899,-, de A1RCX is er alleen compleet met een Shimano groep vanaf € 1599,-.

Zannata

Van de Z15 tot aan de Z 46 Disc: zowel voor de beginnende crosser als de ‘koereur’ heeft het Vlaamse Zannata een model. De Z15 is er is voor de ‘kids’ en verrijgbaar voor € 295,- -als frameset. De carbon Z46 Disc is de topcrosser en zowel als ‘disc’ en ‘zijoptrekrem’ te koop. Ook hier: lekker zelf opbouwen. Los kost een frameset rond de € 1200,-

Specialized

De vernieuwde CruX is de crosser binnen de Specialized familie. Te koop als los frame of als complete fiets. Van de CruX E5 (€1399,-) tot een S-Works CruX voor € 7999,-. Nu heeft deze laatste wel Dura-Ace Di2, 9170 schijfremmen, carbon Roval CLX 50 wielen en eigen Specialized Terra Pro banden.