Aangifte om afval banden op sportveld

Nieuws
Recycling Netwerk heeft aangifte gedaan vanwege het gebruik van rubberkorrels van oude autobanden op sportvelden.
anp
vrijdag 22 september 2017 om 03:00

Hilversum

Volgens de koepel van milieuorganisaties in Nederland en België is het gebruik van korrels slecht voor het milieu, omdat in de buitenste laag van de autobanden zink zit. Dat verdwijnt voor het grootste deel in de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater. Ook brengen de rubbersnippers risico’s mee voor milieu en gezondheid, doordat ze bijvoorbeeld wegwaaien naar bermen en sloten en doordat uit het rubber andere stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu, aldus de organisaties.

‘Dat is geen goede recycling, maar een overtreding van de afvalwetgeving. Daarom stappen we naar het Openbaar Ministerie’, zegt Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk naar aanleiding van berichten van Trouw en het onderzoeksprogramma Zembla.

Volgens het netwerk is in de eerste plaats een aantal bedrijven verantwoordelijk voor deze milieu-overtredingen. ‘Daarnaast klagen we de terreineigenaren en -beheerders aan voor het tekortschieten bij de aanleg en het beheer van de kunstgrasvelden. En de gemeenten en instanties die belast zijn met controle en handhaving’, zegt Van Duin.

Hij stelt dat het ministerie van VROM in 2006 al op de hoogte was van te veel zink in het oppervlaktewater. ‘Er is toen niet ingegrepen. Er is flink gepolderd over het gebruik van rubberkorrels op sportvelden.’

Vorig jaar ontstond er veel ophef over de korrels op kunstgras, nadat wetenschappers hadden gewaarschuwd dat ze kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. Nader onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de risico’s te verwaarlozen zijn, maar volgens Recycling Netwerk geldt dat niet voor het milieu.

De belangenvereniging Band en Milieu (BEM) noemt de aangifte kansloos. ‘Dit is te bizar voor woorden’, aldus een woordvoerder van de organisatie. Hij spreekt van een ‘ongegronde hetze tegen de korrels, die maar blijft doorgaan’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.