Direct naar artikelinhoud

Rond de duizend Amsterdammers klappen voor Van der Laan, 'omdat we van hem houden'

Burgers van Amsterdam hebben gisteravond voor het huis van de zieke burgemeester Eberhard van der Laan een luid applaus laten klinken. Zij lieten zo waardering blijken voor Van der Laans 'inzet en betrouwbaarheid'.

Amsterdammers applaudisseren voor Eberhard van der LaanBeeld Guus Dubbelman / Volkskrant

Ze heeft haar ringen tijdens het klappen maar even afgedaan. De uit de Jordaan afkomstige Petra Mangold probeert te midden van duizend andere Amsterdammers een glimp van de burgemeester op te vangen. Het is even na achten en al applaudisserend tuurt ze naar de ambtswoning, aan de Herengracht 502.

Dat Eberhard van der Laan niet naar buiten kan komen omdat hij te ziek is, deert Mangold niet. Ze is al heel blij dat ze vanavond naar dit Facebook-event 'Applaus voor Eber' is gekomen. 'Ik twijfelde omdat ik me afvroeg of hij het wel leuk zou vinden, zo'n eerbetoon', zegt ze. 'Maar nu ik al deze mensen zo gemoedelijk bij elkaar zie, weet ik zeker dat hij het waardeert.'

Na het applaus, dat zeker een kwartier aanhoudt, wordt er gezongen: een aubade. Mangold doet haar ringen weer om. Aan de Amsterdamse grachten, klinkt het, en de twintiger Erik van Deutekom zwaait op de Herengracht met een rode vlag met drie kruisen. 'Omdat we zo van hem houden en omdat we hem dat nog een keer massaal aan hem wilde laten weten', zegt Van Deutekom als iedereen is uitgezongen. Ook hij was ontdaan van het nieuws van afgelopen week dat de zieke Van der Laan uitbehandeld was en zijn taken per direct neer zou leggen.

Hij reageerde op de Facebook-oproep voor vanavond, waarvan de teller vlak voor aanvang op 1.900 aanwezigen en 8.600 geïnteresseerden stond. Organisator van het evenement Ceasar Bast wilde vooral waardering tonen voor Van der Laan: 'Hij zegt de dingen zoals ik ze ook voel, op die manier is hij de spreekbuis voor heel veel Amsterdammers. En ook persoonlijk ben ik het met hem eens. Kijk maar naar de Top-600, die hij bedacht heeft. Hij straft jongeren niet alleen, hij geeft ze een tweede kans. Daar geloof ik ook in. We willen hem bedanken.'

Omdat we zo van hem houden en omdat we hem dat nog een keer massaal aan hem wilde laten weten
Erik van Deutekom
Op de Facebook-oproep voor vanavond, stond de teller vlak voor aanvang op 1.900 aanwezigen en 8.600 geïnteresseerden

Kaarsjes

Het is niet het eerste evenement dat rondom Van der Laan wordt georganiseerd. In de zomer keken al honderden Amsterdammers naar hun burgemeester bij Zomergasten, op groot scherm. En op Facebook circuleren sinds de 'vaarwel'-brief verscheidene evenementen om steun te betuigen, zoals het aansteken van een verzameling kaarsjes 'voor Eber' in de vorm van een hart, komende zondag op de Dam.

'Overdreven', reageren sommigen op sociale media, of: 'Wat een massahysterie.'

Maar dat de verering van een burgervader grootse vormen kan aannemen is niets nieuws. 'Al is het gaan staan klappen voor een ambtswoning wel bijzonder', zegt Irene Stengs, bijzonder hoogleraar antropologie van ritueel & populaire cultuur aan het Meertens Instituut. Zij stond vanavond zelf ook in de massa te applaudisseren, vooral om deze nieuwe rituele vorm te observeren.

Volgens Stengs komt de liefde voor een burgemeester vooral voort uit het gevoel dat deze bestuurder erg dichtbij staat. Waar de politiek in Den Haag ver weg en zakelijk is - 'en waar niemand luistert' - kun je als burger zo naar het Stadhuis. Het is alsof de burgemeester 'onder de mensen is': hij is persoonlijk betrokken bij de stad, zijn inzet en betrouwbaarheid zijn daadwerkelijk te zien.

Emoties

'De burgemeester van Maastricht, Gerd Leers, was ook enorm geliefd. Hij moest weg vanwege een corruptieschandaal, de vakantievilla-affaire, maar toen is Maastricht ook massaal uitgerukt', zegt Stengs. 'Zelfs André Rieu, die op dat moment op tournee was in het buitenland, speelde muziek voor Leers, op een vliegveld. Die beelden werden live uitgezonden op een bijeenkomst in het hart van Maastricht.'

Stengs noemt dit vergelijkbaar met de emoties die nu spelen rondom Van der Laan. 'In Maastricht had iedereen toen het gevoel dat Leers onterecht weg moest. Men was verontwaardigd. Natuurlijk is het anders met Van der Laan vanwege zijn ziekte, maar ook nu voelt men onmacht: waarom moet hij nu al weg.'

Lees hier stukken die we eerder schreven over Eberhard van der Laan:

Van der Laan is ziek gemeld, maar niet afgetreden - wat nu?
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft zich maandag ziek gemeld, maar is niet afgetreden. Hoe nu verder? Vier vragen over het vertrek van de burgervader. (+)

Amsterdammers beloven Van der Laan in video voor zijn stad te zorgen
Om hun ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan gerust te stellen, beloofden bekende en onbekende Amsterdammers hem in een filmpje dat zij goed voor de stad zullen zorgen.

Als Van der Laan over zijn ziekte praat, slaan sommige cafébezoekers een hand voor hun mond
In Amsterdamse cafés kijken ze wel vaker met z'n allen tv. Maar dan gaat het meestal om voetbal. Toen burgemeester Van der Laan te gast was bij Zomergasten, was het even stil in de Mokumse kroegen.