Direct naar artikelinhoud

Volgende aflevering in Ryanair-soap: piloten gepaaid met bonus als ze afzien van vakantie

De soap bij Ryanair rond de massaal uitvallende vluchten gaat nog even door. De Ierse luchtvaartmaatschappij biedt piloten nu een eenmalige bonus tot 12 duizend pond (13.500 euro) als zij afzien van vakantie. Dat meldt de Britse krant The Guardian, die interne mails daarover heeft ingezien. Ryanair meldde vorige week dat het door personeelsgebrek tot eind oktober dagelijks tientallen vluchten zal moeten annuleren.

Een kist van Ryanair.Beeld epa

Om voor de bonus in aanmerking te komen, moeten piloten aan wie al een vakantie is toegekend, een minimum aantal dagen alsnog komen werken. Zij krijgen het extraatje pas november volgend jaar, en alleen als zij ook dan nog vliegen voor Ryanair.

De noodgedwongen annuleringen treffen volgens Ryanair 315 duizend passagiers. Eerder werd 390 duizend gezegd. Veel reizigers kunnen worden omgeboekt naar een andere vlucht. Anderen kunnen hun geld terugkrijgen of aanspraak maken op een vergoeding op basis van Europese regels.

Consumentenorganisaties luidden al de noodklok en stelden dat gedupeerden recht hebben op meer dan alleen de teruggave van hun ticketkosten. Ook klaagden zij over de gebrekkige communicatie. Ryanair heeft toegegeven dat het 'een zooitje' heeft gemaakt van de werkroosters, maar wijst ook externe oorzaken aan, zoals stakende luchtverkeersleiders, slecht weer en te strenge arbeidswetten.

Ryanair heeft toegegeven dat het 'een zooitje' heeft gemaakt van de werkroosters