Direct naar artikelinhoud

Historische zege Swift op bekerhouder Vitesse

AVV Swift keeper Bogdan Constantin viert de overwinning op Vitesse na het KNVB bekerduel. Vitesse verloor na strafschoppen met 5-3.Beeld ANP Pro Shots

Titelhouder Vitesse heeft zichzelf in het KNVB-bekertoernooi vreselijk voor schut gezet. De Arnhemse ploeg werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de amateurs van AVV Swift.

In de reguliere speeltijd en in de verlenging werd niet gescoord: 0-0. De Amsterdamse zaterdaghoofdklasser nam daarna op het eigen kunstgrasveld de strafschoppen beter: 5-3. Namens Vitesse miste Alexander Büttner.

Trainer Henk Fraser van Vitesse maakte de blamage van zijn ploeg niet mee. Hij ontbrak wegens ziekte. Aanvoerder Guram Kashia en club­topscorer Tim Matavz begonnen op de bank. Vitesse verzuimde in de eerste helft afstand te nemen. Milot Rashica, Luc Castaignos en Thomas Bruns lieten grote kansen liggen. De verrassend sterke thuisploeg was via Max van Wakeren ook dicht bij de openingstreffer.

Het was een schandalige vertoning, een blamage
Edward Sturing

Na de pauze bleef Swift dreigend. Vitesse-doelman Remko Pasveer hield spits Jaap Smeeing van scoren af. Twintig minuten voor tijd kwam Matavz alsnog het veld op, voor Castaignos. Aan een verlenging viel echter niet te ontkomen en ook daarin wisten beide ploegen niet te scoren.

Koele amateurs

In de strafschoppenreeks bleven de amateurs van Swift opmerkelijk koel. Niet één speler miste van elf meter. Na de flater van Büttner, die de eerste strafschop niet benutte, kon het beschaamde Vitesse de schade niet meer repareren. Na de winnende trap konden de 1500 toeschouwers op het uitverkochte complex hun geluk niet op. Swift wacht in de competitie nog op de eerste zege, na drie gelijke spelen.

De sensationele overwinning heeft ook historische waarde. Feitelijk is AVV Swift de eerste amateurclub die de bekerhouder al in de eerste ronde uitschakelt. FC Twente ging als bekerhouder in het seizoen 2001-2002 onderuit tegen Ajax 2, maar dat was in de achtste finale.

Bij afwezigheid van Fraser had oud-prof Edward Sturing bij Vitesse de technische eindverantwoording. De assistent-trainer geloofde in Amsterdam zijn eigen ogen niet. “Het was een schandalige vertoning, een blamage”, bekende Sturing bij de NOS. “Swift heeft het prima gedaan, wij hebben in de uitvoering niet gebracht wat we van plan waren en dan zie je zo’n wedstrijd uit je handen glippen. Je schaamt je kapot.” ANP