Luister naar

Meisjes willen ook graag een stoere onderbroek

Nieuws
De Hema maakt de kleding op de kinderafdeling genderneutraal. Op de afdeling ‘kids’ hangt nu kleding die zowel jongens als meisjes kunnen dragen. Maar waarom is dat nodig? Nathalie Krüger van Hema legt het uit.
Arjan van der Linden
woensdag 20 september 2017 om 20:10
Nathalie Krüger
Nathalie Krüger hema

Amsterdam

Wat verandert er bij Hema nu de kinderkleding genderneutraal wordt?

‘De grootste verandering is dat we de labels met ‘jongen’ of ‘meisje’ van de kleding af gaan halen. Als je als meisje dus een stoer shirt ziet hangen, kun je het gewoon meenemen zonder dat je je raar hoeft te voelen over het dragen van een jongensshirt.

Daarnaast kennen we straks in onze winkels niet meer de afdelingen ‘boys’ en ‘girls’, maar één afdeling met kleding voor ‘kids’. Ook wordt de collectie uitgebreid met kleding die er wat minder uitgesproken jongens- of meisjesachtig uitziet. De huidige collectie blijft dus wel gewoon bestaan: ook voor die mooie roze jurk kun je nog steeds bij Hema terecht.’

Waarom moet de kinderkleding genderneutraal worden?

‘We hebben vooral goed naar de klanten geluisterd. Het begon met de oproep van een tienjarig meisje, dat het zat was dat al het meisjesondergoed beplakt was met hartjes. Zij wilde ook weleens een stoere onderbroek. Uiteindelijk kwamen er steeds meer vergelijkbare verzoeken van ouders en kinderen binnen, waarop de directie besloot er iets mee te doen. Twee jaar geleden zijn we daarom begonnen met het aanpassen van onze modecollectie. Dat heeft nu dus geleid tot het genderneutraal maken van de kindercollectie.’

Op sociale media staan boze reacties. Hema wordt verweten een politieke keuze te maken of uit te zijn op een goedkope marketingstunt. Wat vindt u daarvan?

‘De reacties die we zien, lopen nogal uiteen: mensen reageren óf enorm positief of heel negatief en zelfs haatdragend. Wij willen echter alle kinderen in staat stellen de kleding te dragen die zij mooi vinden. Wij staan dus vierkant achter dit besluit. Met politieke keuzes van ons bedrijf heeft het dus helemaal niks te maken. Het enige waar we ons druk om maken is dat we zo veel mogelijk keuzes kunnen aanbieden in kinderkleding voor iedereen.’

Waarom is ervoor gekozen alleen de kinderkleding genderneutraal te maken en niet de kleding voor volwassenen?

‘Vanuit onze klanten kregen we heel specifiek het verzoek om genderneutrale kleding voor kinderen te maken. Voor volwassenen is daar blijkbaar toch wat minder vraag naar. Daarnaast is genderneutrale kinderkleding ook makkelijker te ontwerpen, omdat bij volwassenen de pasvorm van vrouwen en mannen afwijkend is.’

De voorkeuren en wensen van de klanten van verschillende Hema’s in Nederland kunnen nogal verschillen, kan ik mij voorstellen. Geldt dit besluit voor alle Hema’s, van Amsterdam tot Staphorst?

‘Ja hoor, dit is beleid dat we in elke vestiging uitrollen. Ook die in Staphorst!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.