Kunstsneeuw garanderen ondanks warmere winters

Rogier op 20 september 2017· 22 reacties

Het moet koud genoeg zijn om te draaien
Het moet koud genoeg zijn om te draaien

De winters worden korter in de Alpen. Bij bijna alle skigebieden en bij meetstations neemt de tijd dat er een continu sneeuwdek ligt af. Volgens Meteo France gaat deze periode alleen maar korter worden. De reden is simpel, het wordt warmer. Dat terwijl skigebieden juist vroeger open willen. Een generatie geleden viel men terug op kunstsneeuw als de natuur niet meewerkte maar als het warmer wordt kun je sneeuwkannonnen natuurlijk niet altijd meer laten draaien. Hoe zorg je als skigebied voor voldoende kunstsneeuw als het minder koud is en in lagere gebieden minder sneeuwt?

Kunstsneeuw

In de jaren tachtig waren er verschillende sneeuwarme winters in de Alpen maar deze waren wel goed koud. Sneeuwkanonnen bleken een ideaal middel om geopende pistes te kunnen garanderen. Het was meestal koud dus de kanonnen konden blazen en er kwam prima sneeuw uit. Was het niet koud genoeg? Dan stonden de kanonnen gewoon stil want niet veel later zou het wel weer vriezen.

Minder koud

De laatste jaren is het minder lang koud. De cijfers van de afgelopen tijd zijn indrukwekkend. In het skigebied van Valloire houden de snowmakers de uren bij dat er effectief sneeuw gemaakt kan worden. Men is begonnen met het meten van deze koudere periodes toen ze erachter kwamen dat het minder koud werd en de kunstsneeuwproductie steeds problematischer werd. De laatste drie jaar is de afname van effectieve uren dat er sneeuw gemaakt kan worden absurd. In de periode van 1 november tot 15 december is deze tijd meer dan gehalveerd terwijl skigebieden juist eerder open willen. Valloire is nog een hooggelegen gebied, lagere gebieden zullen waarschijnlijk nog schrikbarendere cijfers hebben.

201320142015
Uren bruikbare kou voor sneeuwproductie tussen 1-11 en 15-12

Dat betekent dat het steeds moeilijker is om voldoende kunstsneeuw te maken om het skigebied te openen. Laten we hopen dat deze gemeten (korte) trend de komende jaren omdraait.

Harder draaien of betere sneeuw

Men moet het in het voorseizoen dus doen met minder kou. Als men kanonnen hard laat draaien bij een hogere temperatuur wordt de sneeuw ijzig (in het ergste geval keihard water-ijs). Echter, als men de kanonnen niet hard laat draaien dan zijn de koud weer periodes te kort om voldoende sneeuw te maken. Ik sprak met Eric Viallet, de directeur van de pistedienst in Valloire, en hij noemt het de keuze tussen ‘de politiek van grote hopen ijs of kleine hopen sneeuw.’ Toch wil men op tijd kunnen openen en genoeg pistes hebben. Hoe zorgt een gebied daar dan voor?

Ijsplaten en hopen kunstsneeuw, daar zit niemand op te wachten
Ijsplaten en hopen kunstsneeuw, daar zit niemand op te wachten

Oplossingen

De oplossing voor dit probleem lijkt voor de hand liggend, en dat zijn meer hoogwaardige sneeuwkanonnen. Daarmee kun je in een kortere periode meer sneeuw maken. Om bij het voorbeeld van Valloire te blijven, om in 2015 dezelfde hoeveelheid sneeuw te maken als in 2013 waren twee keer zoveel kanonnen nodig. In de praktijk misschien zelfs nog wel meer want de koude periodes zijn ook wat minder koud geworden, dus kunnen de kanonnen minder hard draaien. Dat zijn enorme investeringen.

Na een koudweerperiode in november in de Franse Alpen
Na een koudweerperiode in november in de Franse Alpen

Publieke opinie

Soms lijkt de publieke opinie, de locals in de bergen, niet te begrijpen dat je juist meer kanonnen plaatst terwijl (maar eigenlijk omdat) het warmer wordt. Volgens Viallet is dit de enige manier om goede kunstsneeuw te kunnen garanderen: ‘Liever veel kleine hoopjes die we uit kunnen rijden naar mooie sneeuw dan grote hopen ijs die misschien mooi en hoopgevend zijn op de webcams maar in de praktijk slechte sneeuw geven’.

Meer sneeuwkanonnen: ingewikkelde infrastructuur

Helaas voor de skigebieden is het plaatsen van meer kanonnen niet slechts een kwestie van meer kanonnen en sneeuwlanzen kopen. Voor het gebruik van sneeuwkanonnen is er ook luchtdruk, water en elektriciteit nodig. Dus er moeten nieuwe waterreservoirs worden aangelegd en nieuwe bekabeling, slangen, compressors en pompen worden gekocht. Voor laaggelegen en kleinere gebieden is het de vraag hoe lang ze, zelfs met deze investeringen, genoeg goede kunstsneeuw kunnen garanderen. Iedereen is het er over eens dat koele, sneeuwrijke winters een heleboel problemen van skigebieden zouden oplossen.

Lees hier meer over het fabricatieproces van kunstsneeuw.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik denk dat de fabrikant van de IDE Snowmaker, die bij temperaturen ver boven nul sneeuw kan maken het nog druk gaat krijgen.

*bericht bewerkt door jaapheeringa39 op 20 sep 2017 08:50

Helaas een slechte ontwikkeling, er zal gerust af en toe incidenteel een koudere periode komen maar de tendens is toch echt dat het gemiddeld warmer wordt… Dus dat worden uiteindelijk kortere seizoenen, dan maar in een korte tijd vaker op wintersport 😬😜

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

meer kunstsneeuw -> hoger energieverbruik -> meer opwarming -> meer kunstsneeuw -> … -> allemaal alleen nog maar naar zoetermeer
:p

Wel opvallend dat het tabelletje van Valloire geen cijfers voor 2016 laat zien. Kwamen die cijfers niet zo goed uit? ;-) Zonder gekkigheid, op basis van drie jaar kun je natuurlijk geen (eerlijke) trend laten zien.
Overigens kan ik mij uit de jaren '80 geen sneeuwkanonnen herinneren. Eigenlijk pas begin jaren '90 kwamen voorzichtig de eerste besneeuwde pistes. Een gebied als Saalbach Hinterglemm, tegenwoordig vrijwel 100% besneeuwbaar, kende eind jaren '90 nog nauwelijks kunstsneeuw (slechts een handvol pistes)

*bericht bewerkt door paolie op 20 sep 2017 11:23

Dat van Valloire is geen trent, dit is gewoon een incident. En inderdaad vooral november en de eerste helft van december 2016 waren best koud met veel sneeuw in november. Dit is gewoon een lijstje van het weer en niet van het klimaat. Klimaat en weer zijn namelijk 2 totaal verschillende dingen.

Born to Ride

Ik sluit mij aan bij de rest. We weten nu wel dat de Franse Alpen 2 slechte winters, zeker voor januari, op rij hebben gehad.

*bericht bewerkt door Thomas op 20 sep 2017 11:33

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Ik ben de eerste die zegt dat drie jaar geen klimaat is. Verder de reden dat 2016 niet in deze lijst staat is omdat dat dat vorig seizoen was, en de uren nog niet berekend waren ten tijden van het interview. VIallet wilde niet over een nacht ijs gaan. ;-)
Maar het waren er in ieder geval niet meer verzekerde men mij, alhoewel 2015 natuurlijk echt een rampseizoen was. (En dat klopt ook, vorig seizoen was het warm en in Valloire viel er zo goed als geen sneeuw begin november. (Dat waren voornamelijk retour d’ests). In december konden er maar enkele pistes open, dus ‘best koud en best veel sneeuw’ klopt iig voor Valloire en alles in het noorden van Frankrijk gewoon echt niet.

Het blijft een feit dat twintig jaar geleden een gebied het kon redden met enkele sneeuwkanonnen en dat dat nu met de eis van langere seizoenen gewoon moeilijk wordt.

Click. Click. Peace

meer kunstsneeuw -> hoger energieverbruik -> meer opwarming -> meer kunstsneeuw -> … -> allemaal alleen nog maar naar zoetermeer
:p

nr49 op 20 sep 2017 09:54

hoger energieverbruik hoeft niet per direct te leiden tot aangezien er genoeg alternatieven zijn van groene stroom waar het milieu zo min mogelijk belast wordt.

null

En afgelopen jaar werden het er 180.
Ook het aantal dagen met sneeuwbedekking in het dal van Kitzbühel (760m) laat in de laatste 25 jaar geen trend zien.
Ook in mijn Winterberg nam het aantal dagen met skimogelijkheden dankzij sneeuwsystemen spectaculair toe, maar ook werden de winters iets kouder in vergelijjking met eind jaren 80 en begin jaren 90. Je ziet ook dat 19 jaar geleden bijna afgeschreven lager gelegen skigebieden het weer een stuk beter doen

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Dat van Valloire is geen trent, dit is gewoon een incident. En inderdaad vooral november en de eerste helft van december 2016 waren best koud met veel sneeuw in november. Dit is gewoon een lijstje van het weer en niet van het klimaat. Klimaat en weer zijn namelijk 2 totaal verschillende dingen.

Matthias123 op 20 sep 2017 11:24

Waar, twee verschillende dingen. Maar klimaatverandering is een feit en het gebeurt NU. En het gaat meer over de temperatuur dan over de hoeveelheid sneeuw. Want hoewel samenhangend zijn ook dat twee verschillende dingen.

Kijk eens voor de gein terug naar de afgelopen tijd voor kerst in de Alpen. Het was kurk en kurk droog. temperatuur was misschien warmer dan normaliter. Maar telkens die hogedrukgebieden krijg je natuurlijk geen sneeuw. De boosdoener voor de slechte start in de Alpen. Die lagedrukgebieden zorgen overigens vaak voor roering in de atmosfeer waardoor de temperatuur keldert.

@Tim. Hoeft niet per sé idd, maar is voorlopig nog wel realiteit. Gaat mij trouwens vooral om de ironie van de situatie.

Zolang die sneeuwkanonnen op groene stroom draaien en de waterhuishouding niet al te zeer verstoren kan het nog wel. Anders moeten we toch accepteren dat er beperkingen zijn aan wanneer en waar je kunt skiën. Willen die gebieden niet horen natuurlijk, maar we hebben het er met elkaar naar gemaakt.

*bericht bewerkt door AnneDeB op 20 sep 2017 14:04

Het aantal dagen met ‘skibetrieb’ zegt natuurlijk weinig. Juist dankzij kunstsneeuw kon het seizoen worden opgerekt. Vroeger was je 100% afhankelijk van de natuur. Dat Kitzbühel stabiel is qua sneeuwdekdagen is misschien zo sinds 2001, maar is zeker niet in lijn met andere dorpen tussen 500 en 1500 meter. Daarbij is het opvallend dat degene die dit zegt (Günther Aigner) voor een sneeuwdekdag 1cm sneeuw aanhoudt. Een nachtelijke sneeuwbui die 's morgens 1cm achterlaat maar 's middags is weggedooid telt al mee. Eigenlijk moet je 10 of zelfs 30 centimeter aanhouden en dan is de afname van sneeuwdekdagen heel duidelijk. Wordt bevestigd door zowel de Oostenrijkse, Franse als Zwitserse weerdiensten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

meer kunstsneeuw -> hoger energieverbruik -> meer opwarming -> meer kunstsneeuw -> … -> allemaal alleen nog maar naar zoetermeer
:p

nr49 op 20 sep 2017 09:54

https://skiinformatie.nl/onderzoek-kunstsneeuw-goed-klimaat…

@Daffie dubbel-lol. Maar dat onderzoek lijkt me eerlijk gezegd vooral gebaseerd op wensdenken. Origineel, dat wel! ;)

Daar hebben we deze statistieken toch niet voor nodig? Het wordt in de winter warmer: feit. Als ik voor een hele week ga, ga ik sinds de laatste 4 jaar al niet meer naar gebieden die beginnen onder de 1500 meter anders heb je 's-middags al papsneeuw. En het lijkt erop of gebieden steeds vroeger open willen, of lijkt dat maar zo?

In december konden er maar enkele pistes open, dus ‘best koud en best veel sneeuw’ klopt iig voor Valloire en alles in het noorden van Frankrijk gewoon echt niet.

Rogier op 20 sep 2017 11:54

Dat klopt inderdaad. Ik was vorig jaar twee weken in dit gebied, eind jan - begin feb. Er was wel een flinke dump geweest maar die was van weken terug. Langs de gondel Cret de la Brive zijn de twee rode pistes niet open geweest. de doorsteek vanaf Setaz ook niet en alle pistes van Valloire naar L’armera aan de kant van Valmeinier ook niet. Ik vermoed dat deze pistes het hele seizoen niet open zijn geweest. Pas rond de laatste dag sneeuwde het en toen we vertrokken viel er weer een dump.

@Martin7182 Later in het seizoen, toen ik daar was voor een gebiedsreview, waren die wel open. Maar het bleef gewoon mager.

*bericht bewerkt door Rogier op 20 sep 2017 20:39

Click. Click. Peace

[

Daar hebben we deze statistieken toch niet voor nodig? Het wordt in de winter warmer: feit. Als ik voor een hele week ga, ga ik sinds de laatste 4 jaar al niet meer naar gebieden die beginnen onder de 1500 meter anders heb je 's-middags al papsneeuw. En het lijkt erop of gebieden steeds vroeger open willen, of lijkt dat maar zo?

HansM op 20 sep 2017 17:24

En we hebben nog steeds 4 seizoenen. ;)

Not all who wander are lost

Gaan deze sneeuwfeiten ook op voor Noorwegen?

We zitten nu aan de slechte kant van de zonneactiviteit. De afnemende kant is historisch gezien, de kant met de warmste winters. Vanaf 2019/2020 moet deze trend weer gaan omkeren als de zonneactiviteit op een minimum zit. Het komende decennia zou over het algemeen iets koudere winters moeten brengen volgens wetenschappers. De horror verhalen voor deze winter komen ook weer boven, al zou het wel eens leuk zijn dat deze uitkomt. :) Nog eens echt de diepvries in!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie