Direct naar artikelinhoud

Hernández Chong Cuy nieuwe directeur voormalig Witte de With-kunstcentrum

Midden in de storm rond zijn naam maakt het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With bekend dat Sofía Hernández Chong Cuy (42) per 1 januari 2018 zijn nieuwe directeur wordt. De termijn van de huidige directeur Defne Ayas (41) zit er eind dit jaar op.

Sofía Hernández Chong CuyBeeld Zach Hyman

De Mexicaanse Hernández Chong Cuy is nu curator hedendaagse kunst bij de Coleccíon Patricia Phelps de Cisneros in New York, waarvoor zij tentoonstellingen met Latijns-Amerikaanse kunst samenstelt. Daarvoor maakte zij exposities in Mexico-Stad en New York en leidde ze in 2013 de negende Mercosul Biënnale in Brazilië.

Hernández Chong Cuy zal na haar aantreden in Rotterdam moeten bepalen onder welke naam het kunstcentrum verder gaat. Begin deze maand besloot de Raad van Toezicht van het kunstcentrum dat de naam moet veranderen, omdat deze verwijst naar marineofficier Witte Corneliszoon de With (1599-1658). Deze admiraal van de VOC en WIC nam deel aan gewelddadige expedities. De naam van het kunstcentrum, ontleend aan de locatie in de Witte de Withstraat, zou mensen kwetsen en buitensluiten.

De beslissing leidde tot hevige reacties op opiniepagina's. De leiding van het kunstcentrum werd 'oeverloos gezeur' en 'misbruik van de geschiedenis' aangewreven. Leefbaar Rotterdam wilde dat de subsidie zou worden ingetrokken. Hun raadslid Tanya Hoogwerf verweet het kunstcentrum 'de kloof tussen de elite en de gewone man' te vergroten.

De naam van het kunstcentrum, ontleend aan de locatie in de Witte de Withstraat, zou mensen kwetsen en buitensluiten

De aanstaande directeur heeft zich niet in het publieke debat gemengd en wil ook nu nog niet reageren. Eerder liet de huidige directeur Defne Ayas aan de Volkskrant weten dat haar opvolger geheel achter de beslissing over de naam staat. Het kunstcentrum heeft inmiddels een presentatie gemaakt over Witte Corneliszoon de With en de naam van de instelling.

Hernández Chong Cuy krijgt de verantwoordelijkheid straks een nieuwe naam te kiezen en te presenteren. Daarnaast zal ze naar verwachting de programmeerlijn van Ayas voortzetten: internationaal en conceptueel. Mogelijk gaat het instituut meer aandacht besteden aan Latijns-Amerikaanse kunst. In het bericht over haar aanstelling belooft Hernández Chong Cuy dat ze ook kunstenaars zal programmeren die niet eerder in Nederland te zien waren.

Lees verder

Kunstencentrum Witte de With in Rotterdam wil af van naam van 'foute zeeheld'
Wat 27 jaar geleden een neutrale naam leek, leidde deze zomer tot een openbare brief die de Rotterdamse kunstinstelling Witte de With anti-zwartheid verweet. Reden tot een radicale naamswijziging en afstand van een 'roekeloze plunderaar'. (+)

Bert Wagendorp: 'Prachtige instelling, het Witte de With Center - gewoon zo houden, die naam'
Lees hier de column van Bert Wagendorp

Gezeur over naamgevingen als Witte de With steunt op onwetendheid en onwil Lees hier de ingezonden brief over de naamswijziging