Luister naar

Korrelatie begint hulp via WhatsApp

Nieuws
Een appje sturen over je paniek­aanvallen, hoe om te gaan met depressiviteit van je vrouw of seksueel geweld. Hulpdienst Korrelatie zet berichtendienst WhatsApp sinds dinsdag officieel in voor hulpverlening.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 19 september 2017 om 17:07

Amersfoort

Korrelatie experimenteerde sinds begin dit jaar al met WhatsApp als alternatief voor bellen. Meer dan 700 mensen zochten via hun smartphone contact met een hulpverlener. ‘Een appje sturen werkt laagdrempelig’, vertelt woordvoerder Saskia Oskam van Korrelatie, dat sinds november 2016 onderdeel is van psychische hulpverleningsorganisatie MIND. ‘Mensen hoeven er niet voor te gaan zitten en voeren dan ook lang niet altijd een aaneengesloten gesprek. Het kan best de hele dag doorlopen, dat iemand na een uurtje terugkomt op wat hij of zij vertelde. Het streven van de hulpverlener is wel om het gesprek dezelfde dag af te ronden.’

Volgens Oskam loopt Korrelatie voorop met deze vorm van hulpverlening. ‘We zien het nog niet terug bij de Kindertelefoon of Pestweb.’

zelfbeschadiging

De proefperiode begon destijds rond een uitzending van de televisiesoap Goede Tijden, Slechte Tijden. Daarin kwam het thema zelfbeschadiging aan de orde. RTL verwees kijkers met vragen door naar de WhatsApp-hulpverlening. En daar bleek veel belangstelling voor te zijn, bevestigt Oskam. ‘We kunnen hiermee een jonger publiek sneller bereiken.’

De meeste hulpvragers via WhatsApp waren in de leeftijdscategorie van 21-30 jaar (22 procent), gevolgd door 11-20-jarigen (16 procent).

Daarbij moet aangetekend worden dat van 45 procent van de bellers geen leeftijd bekend is. ‘Die hoeven mensen ook niet te melden.’

Korrelatie werkt op anonieme basis en registreert geen gegevens van hulpvragers. Via WhatsApp zijn naam en telefoonnummer wel zichtbaar bij de hulpverleners, maar er wordt verder niets mee gedaan.

‘Je kunt je nummer ook afschermen en de notificatie pushberichten uitzetten. Dat staat uitgelegd op onze website.’

De WhatsApp-hulpverleners zijn bereikbaar tussen 09.00 en 18.00 uur. ‘We zouden heel graag een 24/7-dienst hebben, maar daar hebben we geen budget voor.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?