De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Anni Friesinger
haalt haar gram

   
 

SALT LAKE CITY - Anni Friesinger had de voorbije week de Duitse kranten maar niet gelezen. Na het mislopen van goud op zowel de 1000 als 3000 meter had met name de boulevardpers de messen geslepen. Woensdag zorgde de 25-jarige Zuid-Duitse met olympisch goud (en een nieuw wereldrecord: 1.54,02) echter in een klap voor een jubelstemming. 'Olympia's mooiste borsten hebben gezegevierd', kopte Bild een dag later enthousiast.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
De mooiste borsten? De lekkerste benen? Anni Friesinger is alle verhalen over haar uiterlijk meer dan zat. Nu ze een gouden plak heeft veroverd, gaat de aandacht van de buitenwereld eindelijk uit naar haar sportieve prestaties.
Met haar olympische titel op de 1500 meter treedt Friesinger in de voetsporen van Marianne Timmer, haar hartsvriendin. Opvallend genoeg had Timmer ook in Salt Lake City indirect een belangrijk aandeel in het succes van de in Inzell geboren en getogen Friesinger. De Duitse had Timmer immers tijdens haar race volledig in elkaar zien storten en vervolgens de tactiek aangepast. "Ik was verrast dat Marianne zo dood ging, daarom heb ik langzamer geopend dan ik aanvankelijk van plan was. Ik wist natuurlijk niet of de ineenstorting van Marianne aan haar lag of aan het ijs, maar ik wilde een dergelijk risico niet lopen", zei Friesinger, die in de Utah Olympic Oval uiteindelijk als enige onder haar oude mondiale toptijd (1.54,38) wist te blijven. Met haar glanzende optreden haalde ze haar gram op alle criticasters die haar al hadden afgeschreven.

De afgelopen dagen had de druk op haar schouders onmenselijke vormen aangenomen. Reeds voor haar vertrek was Friesinger op basis van haar indrukwekkende voorseizoen gebombardeerd tot koningin van de Winterspelen, maar de eerste twee olympische afstanden (twee vierde plaatsen) liepen anders dan verwacht. Het was voor de Duitse pers aanleiding om de controverse tussen Friesinger en haar coach Markus Eicher enerzijds en het 'kamp Pechstein' anderzijds uit te spelen. Tot grote ergernis van beide rijdsters. "Ik ben deze Spelen eigenlijk al helemaal zat", had Friesinger daags voor haar optreden op de schaatsmijl opgemerkt.

Behalve de negatieve verhalen in de Duitse pers ("Ik had niet anders verwacht"), was ook de beslissing van de Duitse bond om haar in het olympisch dorp in hetzelfde appartement onder te brengen als Claudia Pechstein haar in het verkeerde keelgat geschoten. "We zijn concurrenten, die zet je toch niet bij elkaar? De Nederlanders plaatsen Romme en Ritsma toch ook niet in één kamer. Ik ben jaloers op Monique Garbrecht. Zij heeft het slim gespeeld door gewoon op loopafstand van de ijsbaan een eigen huis te huren. Dat is voor mij een wijze les met het oog op Turijn 2006."

Tijdens de internationale persconferentie werd Friesinger vanzelfsprekend bestookt met vragen. De meeste gingen niet over schaatsen, maar over haar uiterlijk. Manager Klaus Kärcher heeft Friesinger in de markt gezet als de 'showgirl' van het vrouwenschaatsen. De afgelopen jaren sierde ze met haar bevallige voorkomen de cover van menig tijdschrift. Met alle gevolgen van dien. Of ze ambities had om professioneel fotomodel te worden, wilde een Amerikaanse verslaggever weten. "Voorlopig ben ik alleen met schaatsen bezig", antwoordde ze. "Foto's zijn leuk voor later. Het is ook een compliment als mensen zeggen dat je er leuk uitziet, maar de sport heeft voorlopig de allerhoogste prioriteit."

De boulevardpers in haar land ziet Friesinger echter in de eerste plaats als seksbom. Wie de kranten openslaat, ziet vooral foto's van de Duitse in bikini in plaats van in schaatspak. Het begint haar steeds meer te irriteren. "Ik kan er niets aan doen dat die foto's nu ineens in de kranten komen. Ik heb sinds begin dit jaar geprobeerd complete rust rond mezelf te creëren. Geen foto's, geen interviews. En nu krijg ik dit allemaal op mijn brood? Ik vind dat dit veel te ver gaat. Maar het liefst praat ik helemaal niet over die troep van de boulevardpers. Ik wil proberen te genieten van mijn succes."

Voor Friesinger zitten de Spelen er nog niet op. Ze komt morgen nog in actie op de vijf kilometer. Claudia Pechstein geldt dan andermaal als een van haar belangrijkste concurrenten. Volgens Eicher, de afgelopen dagen ook intern zwaar bekritiseerd naar aanleiding van de tegenvallende resultaten, heeft zijn pupil de beste papieren. "Ik heb vooraf al gezegd: 'Als Anni de 1500 meter wint, wint ze ook de vijf kilometer.' Daar blijf ik bij."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.