Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Touring: "Aantal scholieren op de fiets moet omhoog"

Scholieren moeten vaker met de fiets naar school, vindt Touring.Beeld Murillo de Paula / Unsplash

Twee derde van de ouders die zijn kinderen naar school begeleidt, doet dat met de auto. Met de files in het achterhoofd trekt Touring aan de alarmbel: "Het aantal fietsende scholieren moet omhoog."

Uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat zeven op de tien ouders met schoolgaande jeugd hen naar school begeleiden. Voor twee derde is de auto het voornaamste vervoermiddel. De helft van die verplaatsingen bedraagt minder dan drie kilometer. Bijna één op de zeven begeleidt zijn kinderen dagelijks te voet naar school, en nagenoeg evenveel doen dat met de fiets.

Boven de drie kilometer kiest zelfs 80 procent of vier op de vijf ervoor om zijn kinderen met de auto te brengen. Voor de helft van de ouders is snelheid het belangrijkste argument. Voor een kwart is de route te onveilig. Bij één op de vijf ligt de school op weg naar het werk. Ook gebrekkig openbaar vervoer of onvoldoende alternatieven zijn belangrijke redenen om voor de auto te kiezen.

Veilige infrastructuur

Touring schrikt van het hoge aantal kinderen dat met de auto wordt vervoerd. De organisatie wil de fietsverplaatsingen stimuleren, want de helft woont op minder dan drie kilometer van de school.

"Een vierde van het spitsverkeer betreft schoolverkeer, dus dit kan van grote invloed zijn op de vermindering van files", zegt Danny Smagghe van Touring. "Er zit heel wat potentieel in het fietsgebruik, op voorwaarde dat de infrastructuur veilig wordt. Hoe jonger men je begint, hoe sneller je de gevaren en verkeerssituaties leert inschatten. Vanaf acht jaar kan een kind dat al zeer snel."

'Er zit heel wat potentieel in fietsgebruik, op voorwaarde dat de infrastructuur veilig wordt'
Danny Smagghe (Touring)

Sinds vorig jaar kunnen scholen en gemeenten instappen in Route2School (R2S), ontwikkeld door het Instituut voor Mobiliteit van de UHasselt. Het project helpt scholen en gemeenten de veiligheid op schoolroutes te analyseren en informatie over het verplaatsingsgedrag van leerlingen te verzamelen. Dat moet de verkeersveiligheid verhogen en het aantal verkeersongevallen terugdringen.

Leerlingen, leerkrachten en ouders kunnen via een mobiele applicatie of via Route2School hun route naar school aanduiden. Als de deelnemers onveilige knelpunten tegenkomen, kunnen ze dat digitaal registreren en oplossingen suggereren. R2S loopt in 37 Vlaamse gemeenten, en Antwerpen, goed voor 450 scholen en meer dan 100.000 leerlingen, voert het systeem vanaf dit schooljaar in.

West-Vlaanderen ontwikkelde een schoolfietsroutekaart op papier, online en via een app. Ouders en kinderen kunnen er de veiligste fietsroute uitstippelen. 

Touring vraagt dat begeleiders in het begin altijd zoveel mogelijk mee stappen of fietsen. "De opgebouwde ervaring bij kinderen leidt tot veiligere verkeersdeelname."