Direct naar artikelinhoud

Universiteit Penn State weert witte nationalist Richard Spencer na Charlottesville

Universiteit Pennsylvania State University heeft in een verklaring laten weten dat Richard B. Spencer niet welkom is op de campus. Witte nationalist Spencer, betrokken bij de gewelddadige 'Unite the Right'-rally in Charlottesville, wilde deze herfst een toespraak houden op de universiteit.

Richard Spencer.Beeld photo_news

Honderden fans en volgelingen van Spencer marcheerden onlangs met geheven fakkels over de campus van de Univeristy of Virginia in Charlottesville. Ze riepen antisemitische leuzen en vielen tegendemonstranten aan. De rally was door extreem-rechts georganiseerd om te protesteren tegen de verwijdering van een standbeeld van Robert E. Lee, een opperbevelhebber van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Een 32-jarige vrouw die tegen de rechtse mars demonstreerde, overleed nadat een deelnemer met hoge snelheid op een groep tegendemonstranten inreed. 

Als reden voor de weigering van Spencer worden veiligheidsbezwaren aangevoerd. Volgens een inschatting van de politie zou een evenement met Spencer een groot veiligheidsrisico zijn. 

Het hoofd van Penn State, Eric Barron, voegde daar in een schriftelijke verklaring aan toe dat de denkbeelden van Spencer 'afschuwelijk' zijn en 'ingaan tegen de waarden van de universiteit'. De universiteit gelooft in de vrijheid van meningsuiting, maar is 'niet verplicht om dreigend geweld te riskeren'. De risico's, niet de boodschap van Spencer, was de hoofdreden voor de weigering.

Penn State, zoals de universiteit in de volksmond genoemd wordt, is de vierde universiteit in korte tijd die Spencer weert. University of Florida en Michigan State lieten daags na Charlottesville weten dat Spencer's organisatie, National Policy Institute genaamd, geen zaal mag huren op de campus. Texas A&M University verbood een 'white lives matter'-rally, georganiseerd door een student die Spencer had uitgenodigd als spreker.

Charlottesville

Een klein lexicon van Amerikaans extreem-rechts. Wat is het verschil tussen neonazi's, witte nationalisten en de alt-right?

Neonazi's herdenken Rudolf Hess in Berlijn. Klinkt hier een echo van Charlottesville?

Van het gelukkigste stadje van de VS tot middelpunt van extreem-rechts geweld. (+)

Vrijheid van meningsuiting

Volgens Spencer is hier wel degelijk sprake van inperking van de vrijheid van meningsuiting. 'Ze gebruiken veiligheidsoverwegingen als excuus om vrije meningsuiting in te perken. Dit houdt wettelijk gezien geen stand.' Hij haalde Auburn University aan als voorbeeld. Een federale rechter besloot in april dat een evenement met Spencer mocht doorgaan, nadat de universiteit eerder had besloten dat dit te gevaarlijk was. Bij het evenement werden drie mensen gearresteerd, maar verder verliep het rustig.