Luister naar

Striptekenaars moeten eigen werk terugkopen

Nieuws
Tientallen tekenaars en verzamelaars die hun strips gratis ter beschikking hadden gesteld aan het inmiddels failliet verklaarde Strips! Museum moeten betalen om hun werk op te mogen komen halen. Dat voelt onrechtvaardig, vinden de kunstenaars. Hun advocaat diende een klacht in bij de rechter-commissaris.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
woensdag 23 augustus 2017 om 03:00
Het failliet verklaarde Strips! Museum in Rotterdam.
Het failliet verklaarde Strips! Museum in Rotterdam. google maps

Rotterdam

Toen diverse media eind juli berichtten dat het Strips! Museum failliet verklaard was, dacht tekenaar Marissa Delbressine: ‘daar ligt nog werk van mij!’ Ze gaf twee dubbele strippagina’s in bruikleen bij de opening van het Rotterdamse museum, nog maar een klein jaar geleden. De expositie waarvoor ze bedoeld waren, ging uiteindelijk niet door. ‘Het is jeugdwerk uit 2008. Een van mijn eerste stripverhalen die boven het amateurniveau uitstijgen. Natuurlijk wil ik die pagina’s terug.’ En dus nam Delbressine contact op met de curator die het faillissement van Stichting Strips afhandelt. ‘Ik kreeg een algemene e-mail: binnen een week moest er een boedelbijdrage van vijfenzeventig euro binnen zijn. Daarna zou ik mijn werk zelf bij het museum moeten ophalen. Als ik niet wilde instemmen, vroegen ze me van mijn eigendomsrecht af te zien. Slim geformuleerd natuurlijk: “vragen” staat er, maar je schrikt toch. Straks gaan ze mijn werk veilen, denk je dan.’

Delbressine is niet de enige striptekenaar die dit bericht ontving. Volgens Thomas Langedijk, secretaris bij de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers, gaat het in totaal om zo’n dertig tot veertig kunstenaars. ‘En ook om liefhebbers; verzamelaars die hun pronkstukken hebben uitgeleend.’ Langedijk vermoedt dat een te groot optimisme over het aantal bezoekers heeft bijgedragen aan het faillissement van Stichting Strips.

Het bedrag dat nu door de curator gevraagd wordt, zou een bijdrage zijn aan de onkosten die worden gemaakt bij het teruggeven van de kunstwerken. Buitenproportioneel en oneerlijk, vinden veel striptekenaars. ‘De museummedewerkers hadden alles al uitgezocht en klaargelegd om verzonden te worden.’, zegt Langedijk. Volgens de secretaris wordt er door de curator geen duidelijk inzicht in de kosten gegeven. ‘We hebben ook nog voorgesteld om alles in één keer op te laten halen door een volmacht, zodat de kosten omlaag kunnen. Daar gaan ze niet op in.’

klopt niet

‘Het idee dat ik mijn uren niet maak en ze laat uitbetalen door de tekenaars, klopt niet’, stelt curator Laurens Prickartz. De onrust is hem niet ontgaan. Volgens Prickartz is het een misvatting dat alle strips al helemaal gesorteerd klaar lagen. ‘Ik moet de kosten voor dat werk doorberekenen, anders worden de crediteuren nog met extra kosten opgezadeld. Zo werkt dat bij een faillissement.’ De curator noemt de gevraagde bijdrage zeer schappelijk. ‘Niet eens alle kosten worden verhaald, maar ik begrijp dat het voor mensen best een hoop geld kan zijn. Het gaat om 61 euro exclusief btw.’ Prickartz heeft er begrip voor dat een groep kunstenaars een advocaat in de arm genomen heeft. ‘Dat is hun goed recht. Het is een gevoelige kwestie. Ik ben er niet op uit om mensen boos te maken.’

Zo’n twintig striptekenaars hebben zich bij advocaat Claudia Berghout gemeld. Die heeft inmiddels een klacht ingediend bij de rechter-commissaris. ‘De werkzaamheden die de curator wil verhalen op de kunstenaars, behoren tot zijn normale wettelijke taken. Hij specificeert niet welke extra werkzaamheden een boedelbijdrage rechtvaardigen’, vindt Berghout.

Striptekenaar Marissa Delbressine hoopt dat de gevraagde bijdrage wordt geannuleerd of verlaagd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.