Luister naar

Leger des Heils ligt onder vuur

Nieuws
De jeugdbescherming van het Leger des Heils heeft een vader 7000 euro en een excuusbrief aangeboden, met als voorwaarden dat hij het hoger beroep tegen de hulporganisatie zou intrekken en zou zwijgen over deze deal.
Charlotte Huisman redactie vk
woensdag 23 augustus 2017 om 03:00

Mijnsheerenland

Ook zouden de partijen zich dan ‘tegenover anderen en de media niet onnodig grievend en negatief over elkaar uitlaten’. Dat zegt de 56-jarige Bas van ’t Hoff, die besloot niet op dit voorstel in te gaan.

In 2000 werd Van ’t Hoff verlaten door zijn vrouw, die drie kinderen meenam. Hierna volgde een langdurige juridische strijd, waarna zijn twee zoons in 2010 uiteindelijk aan hem werden toegewezen. Hij verwijt instanties als Jeugdzorg en het Leger des Heils dat ze hem niet hebben geholpen en zelfs hebben tegengewerkt om contact met zijn kinderen mogelijk te maken.

Daarom wil Van ’t Hoff dat ook het Hof zich over de kwestie buigt. Het gaat hem om het principe, zegt hij, waardoor veel vaders als hij jarenlang geen contact hebben met hun kinderen. ‘De overheid is er medeverantwoordelijk voor dat ik mijn kinderen zo lang niet heb gezien.’

Naar schatting in 5 procent van de scheidingen zien vaders – en ook steeds meer moeders – hun kinderen niet meer door problemen met de naleving van de omgangsregeling. Volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg verliezen ongeveer tweeduizend ouders per jaar het contact met hun kind. ‘Je ziet wel een kentering, dat rechters nu strenger optreden tegen een moeder die niet meewerkt. Maar gezien de desastreuze uitwerking die een vechtscheiding heeft op het kind, zou de druk op de onwillige ouder nog wat steviger kunnen zijn. De wettelijke mogelijkheden daartoe zijn echter beperkt.’

In 2007 oordeelde de rechter dat de kinderen van Van ’t Hoff en zijn ex onder toezicht moesten worden gesteld. Hij wees ook de instelling aan die de gezinsvoogd leverde voor dit toezicht. In dit geval was dit het Leger des Heils, die een landelijk werkende afdeling jeugdbescherming heeft, gespecialiseerd in complexe gezinssituaties.

gelijk

Van ’t Hoff kreeg eerder van de nationale Ombudsman en de rechter gelijk in zijn klacht dat een gezinsvoogd van het Leger des Heils onprofessioneel en partijdig heeft gehandeld. In de jarenlange strijd om de kinderen heeft deze voogd volgens de nationale Ombudsman zichzelf onderdeel gemaakt van het conflict door zich achter de moeder te scharen. Onder meer hierdoor heeft de vader zijn kinderen lang niet kunnen zien.

‘De jeugdbescherming Leger des Heils heeft zich, achteraf bezien, te veel gericht op het creëren van rust in de thuissituatie bij de moeder’, schrijft de algemeen directeur in de excuusbrief. ‘Leger des Heils Jeugdbescherming ziet nu in dat door die handelswijze het risico met zich meebracht van vervreemding van de kinderen jegens de andere oudere.’

In 2015 wint Van ’t Hoff de zaak bij de rechter in eerste aanleg. Op één punt wijst de rechtbank de klacht af: jeugdzorg zou geen inbreuk hebben gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van hem en de kinderen. Daarom gaat Van ’t Hoff toch in hoger beroep. Dat dient op 31 oktober aanstaande.

Volgens een woordvoerder van de jeugdbeschermingsafdeling van het Leger des Heils is een schikkingsvoorstel gedaan ‘om rust te creëren’, en zeker niet om de zaak in de doofpot te stoppen. Zolang de zaak onder de rechter is, wil zij niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.