Luister naar

Fietsendieven mijden de e-bike met gps-chip

Nieuws
Jochem van Staalduine redactie vk
woensdag 23 augustus 2017 om 03:00
E-bikes met gps-chip worden niet gestolen.
E-bikes met gps-chip worden niet gestolen. anp / Remko de Waal

Amsterdam

E-bikers hoeven zich geen zorgen te maken over diefstal van hun vervoermiddel. Tenminste, als de elektrische fiets is voorzien van een gps-chip. Fietsproducent Sparta meldt dat van de zesduizend fietsen met een gps- en gsm-chip nog welgeteld zesduizend fietsen bij de eigenaar staan. De fietsen worden niet gestolen.

Dat is opmerkelijk, want e-bikes staan bekend als geliefde prooi. Naar schatting wisselde van de 271.000 e-bikes die fietsenmakers in het afgelopen jaar verkochten zo’n 10 procent ongewild van eigenaar. Heling van dure elektrische fietsen is goede handel.

De zesduizend elektrische fietsen van Sparta hebben een gps-chip die bijhoudt waar de fiets zich bevindt. Een gsm-chip geeft bij diefstal een melding aan de mobiele telefoon van de eigenaar. Halen de dieven de chip niet uit de fiets, dan is de fiets makkelijk op te sporen. Fietsenproducent Van Moof bewees de waarde van het systeem door een gestolen fiets via de tracker naar Casablanca te volgen. Dieven kunnen de chip demonteren, maar het risico dat de fiets dan onklaar wordt gemaakt, is vrij groot, zegt Marco Kalden van Sparta.

Sparta zelf heeft het systeem nog niet hoeven testen. Het gebrek aan testgevallen komt volgens Kalden door de afschrikwekkende werking van de bijzondere voorziening. Op de stang van de fiets plakt Sparta een gele sticker met de waarschuwing dat de fiets gps-bescherming heeft.

De gps-tracker is het beveiligingssysteem van de toekomst, volgens Kalden. Sparta wil in de loop van volgend jaar alle nieuwe elektrische modellen uitrusten met locatietechnologie. Ook de concurrentie doet mee. Batavus verkoopt al een elektrische fiets met gps-tracker, en Gazelle is ermee bezig.

Is de gps-tracker wellicht ook de oplossing voor de gewone stadsfiets? Rodney Noordhout van fietsverzekeraar Enra denkt van niet. ‘Een beveiliging van meer dan 100 euro op een fiets van 400 euro lijkt me erg duur.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’

Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? 'Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress'

Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?

Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.