Luister naar

Aan de ketting: Lekker buiten zijn verveelt niet

Nieuws
Journalisten van het Nederlands Dagblad fietsen deze zomer in estafette door ­Nederland en doen verslag van hun ­belevenissen.
Rik Kapitein
woensdag 23 augustus 2017 om 03:00
Aan de ketting: Lekker buiten zijn verveelt niet
Aan de ketting: Lekker buiten zijn verveelt niet nd

Normaal gesproken, als ik op de fiets stap, dan is dat met een doel. Ik ben behoorlijk prestatiegericht en fiets dan ook graag snel. Of ik op mijn racefiets een rondje maak, of op mijn gewone fiets boodschappen ga doen; het tempo zit er altijd stevig in. Ik wil voelen dat ik me inspan.

Vandaag heb ik me voorgenomen dat anders aan te pakken. Ik mag op de fiets vertrekken vanuit Gorinchem, wat voor mij inhoudt dat ik door een gebied fiets dat ik nauwelijks ken. Ik ga daarom niet zo hard mogelijk fietsen, en ook niet zo ver mogelijk. Vandaag wil ik genieten van de omgeving.

Een blik op de treinkaart leert me dat ik niet naar het zuidwesten kan fietsen. Ja, Vlissingen zou mogelijk zijn, maar 134 kilometer fietsen komt niet overeen met mijn doelstelling. Ik richt mijn vizier dus iets noordelijker, de kant van Schoonhoven op.

Zodra ik de stad uit ben, ruik ik pasgemaaid gras. Een boer maait een van de laatste weilanden waar het gras nog lang is. Af en toe onderbreekt de lucht van schapen en hun uitwerpselen de frisse grasgeur.

Het geluid om me heen is een stuk minder natuurlijk. Om de haverklap passeert een vrachtwagen met veel herrie. Het fietspad naar Schoonhoven is een lang stuk rechtdoor. En hoe mooi de natuur ook is, die vrachtwagens maken de fietstocht een stuk onaangenamer.

zilverstad

Schoonhoven zelf is heel anders. Ik steek met de veerboot de Lek over en fiets via een oude poort de zogenaamde ‘Zilverstad’ binnen. Direct begrijp ik waarom de stad zo genoemd wordt; aan de kade worden vijf panden op een rij behuisd door zilversmeden. ‘Dat was vroeger al zo’, vertelt Noud van der Welde. Hij staat te vissen, maar vindt het wel mooi om mij tegelijk het een en ander te vertellen over Schoonhoven. ‘Hier vestigden zich de zilver ambachtslieden. En die zijn er nog steeds. We hebben ook jaarlijks de Zilverdag.’

De vissen willen vanmorgen niet echt bijten, constateert Van der Welde teleurgesteld. ‘Je ziet ze wel zwemmen, maar ik heb er maar een paar gevangen.’ Een handvol visjes zwemt in een emmer rond. Een speciaal apparaatje zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het water blijft. ‘Deze vissen moeten nog even blijven leven’, legt Van der Welde uit. ‘Vanmiddag zijn ze aas, als ik op snoekbaars vis.’ Hij vertelt dat hij nog wekelijks vist. ‘Achter de geraniums zitten is zo saai. Dan ben ik liever de hele dag aan het vissen. Met zo’n zonnetje zoals nu, niemand die je stoort. Heerlijk.’

Ik begrijp de subtiele hint en vervolg mijn weg. Omdat ik geen zin heb in nog meer vrachtwagenherrie, sla ik willekeurig een weg in die er rustiger uitziet. Ik ga richting Gouda, heb ik al bedacht. Via mooie, rustige wegen kom ik daar kilometer voor kilometer dichter in de buurt. Ik passeer meer dan vijftien oer-Hollandse molens.

scholieren

Vlak voor Gouda besluit ik af te slaan naar Waddinxveen. Ik ben niet de enige op het fietspad. Het is duidelijk dat de scholen hier weer begonnen zijn; overal fietsen groepjes tieners. ‘Maatschappijleer is echt een verschrikkelijk vak’, klaagt een jongen tegen het meisje dat naast hem rijdt. Iets verderop is een groepje scholieren in discussie over de tegenwoordige en verleden tijd.

Al deze gesprekken doen mij terugdenken aan mijn middelbare schooltijd. Hoewel het nog maar zeven jaar geleden is dat ik mijn diploma haalde, voel ik me oud tussen de tieners met hun te grote rugzakken. De middelbare school was voor mij een pretperiode, waar ik vooral veel tijd doorbracht met vrienden. Een goede student heeft dat me niet gemaakt, maar gezellig was het wel.

Terwijl ik zo mijn leven overdenk, fiets ik het Zuiveringspad in Waddinxveen op. Dat ik mijn gedachten de vrije loop laat, voelt zuiverend. Fietsen is vrijheid, heb ik altijd ervaren. Ook vandaag voel ik die vrijheid weer.

Vlak voor ik Waddinxveen wil verlaten, zie ik een begraafplaats. Wessel van der Vaart trekt net wat verwelkte bloemen uit de bloembakken bij de ingang van Thijmhof. Hij is in dienst van de gemeente en zorgt ervoor dat de begraafplaats er opvallend netjes bij ligt. ‘Dat hoor ik vaker’, zegt hij. ‘Maar mijn collega’s en ik zien vooral wat er nog beter kan.’ Ik zie alleen maar keurig gesnoeide bomen en struiken, schone paden en kortgemaaid gras. ‘We vinden het echt belangrijk dat bezoekers zich hier prettig voelen’, vertelt Van der Vaart. ‘Dat er niets is waar ze zich aan kunnen storen. Voor nabestaanden moet deze plek een fijne plek zijn.’

Terwijl Van der Vaart wegrijdt in zijn gele wagentje, blijf ik nog even rustig zitten. Daarna fiets ik vrolijk de laatste kilometers naar Alphen aan de Rijn, waar ik afsluit met koffie en een lokaal schuimgebakje, een ‘Alphenaartje’. Ik denk aan de visser in Schoonhoven. Lekker buiten zijn, omdat dat fijner is dan je binnen te vervelen. Hij heeft groot gelijk.

Rik Kapitein

traject:

Gorinchem-Alphen aan de Rijn

aantal kilometer:

63 km

hoge berg

fietsen is vrijheid

diep dal

herrie van passerende vrachtwagens

uitspraak van de dag

‘Ik ga graag vissen, want achter de geraniums is het zo saai’

volgende fietser:

Sanne van Grafhorst

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.