Direct naar artikelinhoud

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 23 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Leopold Witte en Monique van de Ven in Dokter Deen.Beeld RV

Dokter Deen
NPO 1, 19.00 uur

Dokter Deen (Monique van de Ven), rots in de branding van de Vlielandse eilandbewonders, ontdekt opnieuw dat haar beroep als huisarts ook minder leuke kanten heeft. Ze moet Heleen schokkend nieuws vertellen.

NOS Sport: EK Hockey
NPO 3, 19.30 uur

Het Nederlands mannenelftal heeft na het echec tegen België nog een sterke tegenstander in de laatste poulewedstrijd van het EK hockey. De Oostenrijkers hebben geen lange prijzenlijst, maar bewezen de afgelopen jaren moeilijk te verslaan te zijn.

Terzake Docu
Canvas, 20.20 uur

Aflevering uit de reportagereeks United Shades of America. De komiek W. Kamau Bell onderzoekt de veelzijdigheid van Amerika. Deze keer gaat hij in op de inheemse bevolking van Dakota, die vaak ten onrechte indiaans wordt genoemd.

De Kleedkamer
Canvas, 21.05 uur

Wat doen oud-sporters als hun carrière voorbij is? Midden jaren negentig speelde 'carnavalsclub' Eendracht Aalst voor het eerst mee met het Europees voetbal. Het succes was van korte duur. De sleutelfiguren van toen spreken zich uit.

Het beste van Tom Waes
Eén, 21.25 uur

Programmamaker Tom Waes reisde naar het Noorse Spitsbergen in de winter. Het is er dus ijskoud en 24 uur per dag donker. Niet meteen de ideale vakantiebestemming, maar wel perfect om het noorderlicht te zien.

Tom WaesBeeld Één

2Doc: Zero days
NPO 2, 22.45 uur

Het computervirus Stuxnet is twintig keer zo complex als elk ander computervirus. Documentairemaker Alex Gibney gaat op zoek naar de ontwikkelaars en doet een verbazende ontdekking: het lijkt het product te zijn van een cyberoorlog.

Al heb je Dr. Strangelove tien keer gezien, het blijft een wrange ervaring

Dr. Strangelove, Or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick, 1964)
Canvas, 22.20-23.50 uur

'Een belangrijk criterium voor mij is dat je een film niet zomaar een tweede keer, maar zelfs een vijfde keer wil zien. Dr. Strangelove is zo'n film.' Aldus de Vlaamse muzikant, regisseur en journalist Stijn Meuris, over zijn keuzefilm voor de Canvas filmzomer: Stanley Kubricks Dr. Strangelove, Or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Al heb je Dr. Strangelove tien keer gezien, het blijft een wrange ervaring. In de langst getitelde film uit zijn oeuvre laat schrijver-producer-regisseur Kubrick het verhaal over de levensgevaarlijke gevolgen van de onbeheersbare procedés inzake het gebruik van nucleaire wapens bijna helemaal op drie binnenlocaties spelen: de controlekamer, waar een 'a bit funny crazy' geworden generaal alle Amerikaanse bommenwerpers onherroepelijk koers laat zetten naar Sovjetdoelen, in een B52 zelf en in de warroom van het Pentagon in Washington. Aldaar probeert de Amerikaanse president in open telefoonverbinding met zijn Sovjetcollega te redden wat er te redden valt.

Dr. Strangelove bevat weliswaar humor, waarmee vooral, in maar liefst drie fijne karikaturale rollen, Peter Sellers goed uit de voeten kan, maar is gegoten in een zo strenge vorm en voorzien van een zo bittere bovenlaag, dat het lachen je grotendeels vergaat.

Tomorrow Never Dies (Roger Spottiswoode, 1997)
RTL 7, 20.30-23.00 uur

Hoe schakel je een helikopter uit die vol schietende booswichten op je af vliegt? Natuurlijk met een volle waslijn. Dat is althans hoe agent 007 (Pierce Brosnan voor de tweede keer als de beroemde geheim agent) het aanpakt, in volstrekt overdreven en daarom zo leuke actiescènes die de achttiende Bondfilm rijk is. De internationale vrede wordt bedreigd door een mediamagnaat (Jonathan Pryce), die een oorlog tussen China en Engeland wil ontketenen om de wereldheerschappij te bereiken. Brosnan is duidelijk in zijn element en krijgt romantisch, komisch én actierijk tegenspel van Michelle Yeoh.

Everybody Wants Some! (Richard Linklater, 2015)
Film 1, Premiere, 01.25-03.20 uur

Na megasucces Boyhood (2014) had voor regisseur Richard Linklater de weg naar de Nederlandse bioscopen open moeten liggen. Toch werd zijn nieuwste film Everybody Wants Some! hier direct op dvd uitgebracht. Misschien ook verstandig: lang niet iedere Boyhood-fan zal vallen voor deze uitbundige, op-en-top Amerikaanse studentenkomedie, over een stel eerste- en tweedejaars dat vlak voor het begin van de colleges alles op alles zet om te feesten en te neuken, met wat honkbal tussendoor. Evenwel is Linklater met Everybody Wants Some! op zijn best. Niemand die zo goed een bepaalde periode treft  in dit geval 1980  zonder dat die situering om aandacht gaat schreeuwen. Niemand die zijn helden zo heerlijk laat rondhangen, zonder enige behoefte aan een sturende plot.

Hoe plat de personages zich ook gedragen, je voelt dat Linklater écht van hen houdt; de scène waarin nieuwkomer Jake (Blake Jenner) en zijn huisgenoten in de auto vrolijk meerappen met de hiphopklassieker Rapper's Delight volstaat om de vonk te doen overslaan. Everybody Wants Some! haakt duidelijk aan bij Linklaters eerdere schoolfilms en dan vooral Dazed and Confused (1993). Maar eigenlijk is het toch ook een direct vervolg op Boyhood, dat eindigt als held Mason gaat studeren: kijk je voorbij alle lolbroekerij, dan vind je hier dezelfde heimwee naar een verloren tijd.