Direct naar artikelinhoud

Politie onderzoekt lek over CS-aanrijding naar GeenStijl

De Amsterdamse politie onderzoekt hoe informatie over de verdachte van de aanrijding in juni bij Centraal Station naar GeenStijl is gelekt.

De politie benadrukt dat het incident in juni, waarbij een man op Centraal Station op een groep voetgangers inreed, een ongeval was.Beeld anp

Op GeenStijl verscheen dinsdagmiddag een foto van een computerbeeldscherm met daarop de persoonsgegevens van de man die in juni acht mensen verwondde met zijn auto.

Volgens de auteur van het artikel is de bestuurder een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. De schrijver neemt daardoor aan dat de bestuurder deelnam aan de ramadan. 'Wat hem dus sowieso een gevaarlijk nalatige chauffeur maakt.'

De politie zou zijn identiteit moedwillig achterhouden - ook omdat niemand zou geloven dat de gebeurtenis géén aanslag was als zijn afkomst bekend zou zijn. 'Scepsis beloond, wantrouwen in de instanties gegroeid, en alle reden om extra te twijfelen aan de verklaring dat het een onwelwording was,' zo valt op de site te lezen.

Politiesysteem
Een politiewoordvoerder zegt dat de afbeelding die GeenStijl heeft geplaatst waarschijnlijk een foto van een politiesysteem is, benadrukt dat het om een ongeluk gaat en dat de bestuurder geen kwade bedoelingen had.

"Als dit een daad van terreur was geweest dan hadden wij dit ook als zodanig benoemd.'' Namen van verdachten worden bovendien nooit bekendgemaakt. 

Tegen de Volkskrant zegt woordvoerder Leo Dortland dat heel makkelijk te achterhalen valt wie de informatie naar GeenStijl heeft gelekt, omdat het systeem bijhoudt wie als laatste dat profiel heeft geopend. De politiemedewerker die de foto doorstuurde kan ontslagen of strafrechtelijk vervolgd worden. Volgens Dortland is de verdachte zeer ontdaan van hoe hij in het nieuws is gekomen.

Grote vaart over de trambaan
Door de aanrijding op 10 juni raakten acht mensen gewond, enkele ernstig. Agenten spraken de bestuurder al eerder die avond aan omdat hij op een plek stond waar dat niet mocht, pal voor het station. Op verzoek toonde hij zijn rijbewijs, maar mocht na het ontvangen van een boete verder rijden.

Hij reed daarna met grote vaart over de trambaan en schepte verschillende voetgangers. Een muur bij de nieuwe ingang van de metro, een kleine vijftig meter verderop, bracht de auto tot stilstand.   

Diabetespatiënt
De politie hield de man vier dagen vast. Een blaastest op het politiebureau had na zijn aanhouding al uitgewezen dat er geen sprake was van alcoholgebruik. Tijdens het onderzoek zijn de telefoon, de auto en de bloedsuikermeters van de man nader bekeken. Ook werd een huiszoeking gedaan.

De man bleek op verschillende plekken in de binnenstad relatief hard te hebben gereden. Zo is hij met hoge snelheid op het Rembrandtplein over de trambaan gerscheurd. De bestuurder zegt zich dat én de aanrijding voor het station niet te kunnen herinneren. 

Uiteindelijk bleek uit het politie-onderzoek dat er geen opzet in het spel was, maar dat de Amsterdammer onwel was geworden. Hij gebruikte medicijnen en kreeg waarschijnlijk een black-out door een lage bloedsuikerspiegel: hij is diabetespatiënt. De politie heeft het onderzoek afgerond en het dossier aan het OM overgedragen. 

Zie ook: Politie na huiszoeking: Definitief geen opzet bij aanrijding CS en: Gelukkig, geen aanslag op CS: Zo werkt de angst voor terreur

De auto kwam tot stilstand tegen een metro-ingang.Beeld anp
Hulpverleners verzorgen een gewonde.Beeld anp