Mini Coopers uit Rogat: Van decorversiering voor RTL tot rallymonsters in Monaco (+ video)

De Mini Coopers van Jim en Hans van Tartwijk gaan de hele wereld over. FOTO GERRIT BOER

De Mini Coopers van Jim en Hans van Tartwijk gaan de hele wereld over. FOTO GERRIT BOER

Alle denkbare klassieke Mini Coopers, een knalrode Triumph Spitfire (bouwjaar 1977) en MGB’s in alle mogelijke kleuren pronken op het industrieterrein bij Rogat. Daar huist het autobedrijf van Meppeler Jim van Tartwijk (31) en vader Hans (62) uit De Wijk. Zaterdag bestaan ze op de kop af tien jaar. Klanten uit de hele wereld weten het bedrijf inmiddels te vinden.

,,Als iedere dag hetzelfde wordt, stop ik ermee”, zegt Jim van Tartwijk (31) uit Meppel. ,,Maar de ene dag komt hier iemand in Staphorster klederdracht binnen, op zoek naar een schroefje. De volgende dag staat er een Spanjaard op de stoep om een auto te kopen. Mooier werk is er wat mij betreft niet.”

Mini dwars doormidden

De bolides van vader en zoon van Tartwijk zijn regelmatig te zien op tv. Zo figureerden ze al in de campagne ‘Drenthe, maak het mee’ en presentatrice Bridget Maasland toerde er mee door de provincie in de serie ‘Hoe word ik gelukkig?’

Afgelopen zaterdag kwam een bleek uitziende Britse man de zaak binnen. ,,Het bleek Derek Ogilvie te zijn, die man die met geesten kan praten. Ach, da’s ook maar een gewone man”, klinkt het nuchter.

En zo belde RTL niet lang geleden. ,,Of ik nog een leuke Mini had staan voor het nieuwe hoofdkantoor. Bleek dat ik hem doormidden moest zagen.” De ene helft, paars, hangt bij het kantoor van Humberto Tan. Het gele gedeelte siert het hoofdkantoor van het bedrijf.

Hobby loopt uit de hand

Dat het bedrijf zó zou groeien had de jonge ondernemer tien jaar geleden niet kunnen bedenken. De student commerciële economie begon vanuit de tuin van zijn ouders met de handel. ,,Ik had een Mini gekocht voor mezelf. Een kennis wilde hem wel overnemen, dus kocht ik er eentje bij.

Zo ging het door, tot op een gegeven moment tien auto’s in de tuin van mijn ouders stonden”, grinnikt hij.

Bekijk in onderstaande video een ritje met een van de eerste Mini's die Van Tartwijk kocht, maar die hij nog steeds niet van de hand kan doen.

Ondernemen met de paplepel ingegoten

Het ondernemen zit de Meppeler in het bloed. Vader Hans (62) bestierde een keten dierenwinkels in de Randstad en had zijn handel net van de hand gedaan. Maar daar was zoon Jim, met een nieuw bedrijfsplan.

Om Hans’ opmerking dat hij het wel wat rustiger aan wil doen moet zijn zoon lachen. ,,Pa, jij kan niet stilzitten.” Nu niet, en toen niet.

Keihard werken

Tien jaar verder zijn er veel lessen geleerd. ,,In het begin ging het niet van een leien dakje. Was ik tot laat aan het werk, wilde Jim ‘chillen’ met zijn vriendin of vrienden. Dat deed ik vroeger nooit”, vertelt Hans.

,,Ondernemen is keihard werken”, beaamt zijn zoon. ,,Ik vond dat vroeger nog wel eens moeilijk, nu lukt dat beter.” Er vielen heus wel eens woorden, en nog wel. ,,Maar dan zitten we net zo lang aan tafel tot we zijn uitgepraat.

Samenwerking sleutel tot succes

Want de samenwerking tussen vader en zoon is de sleutel tot succes, vinden ze. ,,Samen doen we vooral de in- en verkoop. Dat betekent ook dat we soms een hele week dicht zijn en duizenden kilometers rijden, op zoek naar goede Mini’s.”

Kopen doen ze alleen bij een goede prijs en dito kwaliteit. ,,Soms rijden we voor niks naar Limburg. Maar we hebben wel een bepaalde standaard hoog te houden”, vertelt Jim.

Auto’s als belegging

De Mini Coopers zijn in de bestaansperiode van het bedrijf erg populair geworden. ,,Ze brengen nu twee tot drie keer zoveel op als in de begintijd, maar de inkoopprijs stijgt net zo”, vertelt Jim. Hans vult aan: ,,Mensen zijn het gaan zien als belegging. Je verdient er meer op dan met je spaargeld op de bank.”

Waar het tweetal in de begintijd nog wel eens moest zoeken naar opvulling voor de showroom, staan nu in de in Britse stijl ingerichte ruimte zo’n dertig glanzend gepoetste bolides te lonken naar hun potentiële eigenaar. ,,Daarvan verkopen we 20 tot 30 procent binnen twee weken”, vertelt Jim trots.

Populair in Zuid-Europa

Klanten komen nu van over de hele wereld naar het bedrijf -ondertussen aangevuld met ‘Classics’ als de Triumph of de MGB- toe. ,,Een groot deel van de voorraad gaat naar het buitenland”, vertelt Jim.

Vooral in Zuid-Europa zijn de in Nederland gekochte bolides populair. ,,Dat komt omdat Nederlanders hun auto’s in het algemeen goed onderhouden. Daardoor is de kwaliteit van oude auto’s hier een stuk hoger”, weet Hans.

Toekomstdromen

Zaterdag vieren vader en zoon Van Tartwijk hun tienjarig bestaan met klanten, kennissen en vrienden. Toekomstplannen zijn er volop. ,,Groeien heeft voor ons niet zoveel zin, dit is voor ons een gouden plek”, zegt Hans. Maar als ze tóch iets moeten noemen? ,,We denken eraan om een klassiek pand te kopen als showroom.”