Pfff...eindelijk vakantie

Spanje online meest gezochte vakantieland

Spanje online meest gezochte vakantieland ANP

Veel kinderen lopen al weken op hun tandvlees. Het is een maand zomer en al veel langer mooi weer, soms. En nog steeds zijn ze veroordeeld tot de schoolbanken.

Op kantoor is het evenmin te harden. De bureauventilatoren maken overuren. Voor veel werkenden is de batterij zo langzamerhand leeg, zeker met verveelde koters thuis die niet achter hun schermpjes vandaan zijn te krijgen. De schoolvakantie in het Noorden valt dit jaar ook wel heel erg laat. Maar vandaag is het zover. Pfff...eindelijk vakantie.

De grote volksverhuizing kan beginnen. Vol goede moed gaan we op weg. De voorpret is groot: lekker uitslapen, terrasje pakken, boek lezen, zonnebaden, funshoppen, zwemmen, tafeltennissen. Op de camping, in een huisje of hotel. Dichtbij of ver weg. Zeewind of berglucht. Maar waar je ook heen gaat: eind juli is het overal dringen geblazen.

Vliegen vanaf Schiphol is sowieso een bezoeking. Tijdens de meivakantie liep het de spuigaten uit. Reizigers worden aangeraden drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Of alleen handbagage mee te nemen. Tja, dat advies is aan vakantiegangers niet besteed. Reken op lange rijen bij de douane en de bagagechecks. Wachten, wachten en nog eens wachten.

Helemaal dolletjes wordt het morgen op de snelwegen richting het zuiden. Of je nu via Frankrijk rijdt of Duitsland: de wegen zijn verstopt met blik. De vraag is niet waar je in de file komt, maar hoe lang je erin staat.

Is het eigenlijk nog wel leuk om te gaan? Dat het Noorden het laatst op vakantie mag staat gelijk aan een straf. Overal in Europa is augustus de drukste vakantiemaand. Accommodaties zijn tot de nok toe gevuld. Niet alleen op luchthavens, ook bij musea, restaurants, ijskramen, pretparken en andere attracties kun je achter aansluiten in de rij. Wen er maar aan: wachten is het nieuwe vakantie vieren.

Lekker genieten van eindeloos lange zomeravonden is er bijna ook niet bij. Vergeleken met eind juni beginnen de dagen al te korten. Op veel plekken in Zuid-Europa wordt het vóór negen uur ‘s avonds donker, over een paar weken nog eerder.

En kom je eind augustus terug, dan duurt het maar even of de eerste herfstbladeren dwarrelen door de straten. De BV Nederland is dan alweer volop in bedrijf. Iedereen is aan het werk. De zomer is voorbij.

Enig voordeel van zo’n late vakantie: de herfstvakantie staat vroeg voor de deur. Maar niet te snel juichen. Ook in de zomer van 2018 is de regio Noord hekkensluiter.

Hebben wij weer.