Direct naar artikelinhoud

SGP'er Van der Staaij in Wall Street Journal: 'In Nederland doodt de dokter je nu'

De SGP zet haar strijd tegen uitbreiding van de euthanasiewetgeving voort in het buitenland. Partijleider Kees van der Staaij publiceerde vandaag een opiniestuk in het Amerikaanse The Wall Street Journal. Het stuk heeft als kop: 'In the Netherlands, the doctor will kill you now.' Van der Staaij waarschuwt voor een glijdende schaal: 'Komt er een dag dat het normaal is voor oude mensen om een pil te nemen en simpelweg te verdwijnen?'

Kees van der Staaij in zijn werkkamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

De SGP verzet zich tegen het 'voltooid leven'-voorstel van D66, een van de partijen die deelneemt aan de formatie. D66 voerde in verkiezingstijd campagne met het voorstel om mensen die hun leven voltooid achten de mogelijkheid te geven op hulp bij zelfdoding. Het D66-plan kreeg in het najaar steun van VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Ook het kabinet is voorstander van stervensbegeleiding voor mensen die klaar zijn met leven, schreef zij in oktober aan de Kamer.

Maar partijen in de Kamer zijn tot op het bot verdeeld over het plan. Vooral christelijke partijen verzetten zich tegen uitbreiding van de euthanasiewetgeving. Voltooid leven is een van de moeilijkste gespreksthema's tussen Pechtold en Segers, partijleiders die namens D66 en ChristenUnie deelnemen aan de kabinetsformatie. Van der Staaij, die met drie SGP-zetels geen rol speelt in de onderhandelingen, voert de druk op christelijke collega's Segers en Buma op met stevige opiniestukken in buitenlandse kranten. 

In het stuk in The Wall Street Journal beschrijft hij hoe 'de euthanasiecultuur' in Nederland uit de hand loopt. Hij verwijst naar de veelbesproken documentaire waarin een dementerende vrouw enkel nog 'huppakee weg' kan uitbrengen en euthanasie krijgt. 'Upsy-daisy, let's go', is de vertaling van Van der Staaij. 'De levenseindekliniek en haar man interpreteerden haar woorden als: ik wil dood.' Zo'n geval was tien jaar geleden niet denkbaar, schrijft de SGP'er.

In een ander voorbeeld beschrijft Van der Staaij hoe een dokter een dementerende patiënt via de appelmoes een kalmeringsmiddel toediende zodat hij makkelijker de dodelijke injectie kon krijgen. Stap voor stap glijdt Nederland af richting een cultuur waarin ouderen, mensen met depressie en zwakbegaafden met een pil uit de samenleving worden verwijderd, waarschuwt hij. 'De prangende vraag is waar de helling eindigt en de afgrond begint.' 

De SGP'er haalt ook tegengeluiden aan. Hij schrijft over het rapport van de commissie-Schnabel (onder leiding van D66'er Paul Schnabel) dat concludeert dat de euthanasiewetgeving in Nederland ruim genoeg is. In reactie op dit rapport koos Schippers er desondanks voor het D66-plan te omarmen. Ook verwijst Van der Staaij naar 'honderden artsen' die tegen het voorstel zijn. 

De SGP-leider wordt onder het stuk enkel omschreven als 'lid van het Nederlandse parlement'. Van der Staaij verwijst zelf in het stuk ook niet naar zijn christelijke overtuigingen, die een belangrijke rol spelen in zijn verzet tegen het voltooidlevenplan.

SGP-leider Kees van der StaaijBeeld ANP