Alders registreert nieuwe schademeldingen op 2100 adressen in Groningen

ANP

Schade-inspecteurs gaan in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen het komende half jaar ruim 2.000 adressen bij langs om de schades te registreren.

Het gaat om schademeldingen die na 31 maart van dit jaar zijn gemeld. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) voert de inspecties uit.

De schades worden nog niet beoordeeld. Het nog op te richten Instituut Mijnbouwschade gaat daar uitspraak over doen.

Het aantal schademeldingen is sinds eind maart flink opgelopen. De teller staat op ruim 2.000. ,,Ondertussen zijn de gesprekken over het nieuwe schadeprotocol nog steeds in volle gang'', aldus coördinator Hans Alders. ,,Het is onduidelijk wanneer het protocol gereed is, maar om mensen niet langer te laten wachten, willen we alvast starten met het opnemen van schades.''

Nieuw schadeprotocol

Sinds 31 maart werkt NCG samen met twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied, provincie Groningen, het Rijk, Groninger Bodem Beweging en Gasberaad aan een nieuw schadeprotocol. Vanaf dat moment zijn schades alleen geregistreerd, maar niet in behandeling genomen.

Een nieuw protocol is nodig om de afhandeling van schades te verbeteren en onafhankelijk van NAM te maken. Een belangrijk onderdeel van het protocol is dat alle schades in de toekomst worden beoordeeld door een nog op te richten Instituut Mijnbouwschade.