Direct naar artikelinhoud

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel

Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Een behoorlijk saaie tunnel, aangelegd door Musks The Boring Company.Beeld Instagram

11:02 maandag 30 oktober 2017

Het saaiste onderdeel in Elon Musks santekraam van innovatie, The Boring Company, heeft opwindend nieuws: het eerste deel van een proeftunnel onder Hawthorne (bij Los Angeles) is klaar. Musk heeft er een foto van op Instagram geplaatst. Te zien zijn een met betonnen platen behangen ronde buis, met pijpleidingen en iets wat op een spoor lijkt.

The Boring Company kreeg begin september toestemming van Hawthorne, de thuisstad van Musks ondernemingen Tesla (elektrische auto’s) en SpaceX (herbruikbare raketten), om dertien meter onder straatniveau een tunnel te boren van ruim drie kilometer lang. Musk wil aantonen dat hij het sneller en dus goedkoper kan dan de huidige tunnelgravers. De kosten van een conventionele tunnel kunnen oplopen tot een miljard dollar per kilometer; The Boring Company wil het doen voor een tiende van dat bedrag.

Musk wil de kosten drukken door zijn tunnels stukken kleiner te maken, met een diameter van 8,5 meter. Auto’s gaan dan ook niet zelf door de tunnelbuis rijden, maar worden op een soort van elektrische schaatsen gezet om naar hun bestemming te roetsjen. Of dat ooit in Hawthorne gaat gebeuren is de vraag. De gemeente heeft als voorwaarde bedongen dat de buis na de test kan worden opgevuld met beton of modder.

Het is de tweede tunnel die Musk met zijn Tunnel Boring Machine (TBM) heeft gegraven. De eerste ligt onder het terrein van zijn rakettenfabriek SpaceX in Los Angeles. (Peter van Ammelrooy)

21:45 donderdag 26 oktober 2017

Ziggo Sport, dat kabelabonnees gratis Formule 1-races en wedstrijden uit de Premier League en Primera Division plus voetbalgeklets met Jack van Gelder aanbiedt, moet mogelijk worden opgeheven. Het Europese Hof heeft bepaald dat de fusie van UPC met Ziggo er niet had mogen komen. Het goedkeuringsbesluit van de Europese Commissie waartegen KPN beroep had aangetekend, is nietig verklaard. Reden voor de uitspraak is dat de Europese Commissie het goedkeuringsbesluit onvoldoende heeft onderbouwd. De fusie zelf is niet meer terug te draaien. Wel zal de Europese Commissie zich er opnieuw over moeten buigen. Mogelijk zal die extra voorwaarden stellen. KPN, dat het gratis beschikbaar stellen van een sportzender als oneerlijke concurrentie beschouwt, zei tevreden te zijn over de uitspraak. Ziggo bestudeert het vonnis en zou alsnog beroep kunnen aantekenen bij het Hof van Justitie.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel

22:37 dinsdag 24 oktober 2017

Monster ligt uitzendconcern Randstad zwaar op de maag. De Amerikaanse banensite, vorig jaar overgenomen en in Nederland vooral bekend als Monsterboard, draait nog altijd niet naar behoren. Daarom werd het afgelopen derde kwartaal 21 miljoen euro uitgetrokken voor een reorganisatie bij de aanwinst.

En het blijft niet bij die 21 miljoen, bleek dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Randstad. Volgens financieel topman Robert Jan van de Kraats zal de komende maanden nog eens 12 miljoen euro die kant op gaan. Al bij de overname vorig jaar wist het uitzendconcern dat er flink geïnvesteerd moest worden om de bedrijfsvoering bij Monster vlot te trekken. Randstad kocht de banensite vorig jaar voor 429 miljoen dollar (365 miljoen euro), maar het concern beleeft nog weinig plezier aan de aanwinst. Van de Kraats vroeg de beleggers dinsdag om geduld (‘we kunnen geen ijzer met handen breken’), maar die toonden geen medelijden. Met een dikke min van 5,2 procent was Randstad de grootste daler in Amsterdam.

De uitzender boekte 165 miljoen euro nettowinst, 12 miljoen minder dan een jaar eerder. Frankrijk was de uitblinker, met 14 procent omzetgroei. Volgens Van de Kraats kreeg de Franse economie wat later de wind in de zeilen. Opmerkelijk detail: het beursgenoteerde Nederlandse miljardenbedrijf Randstad krijgt in Frankrijk ruim een half miljard euro staatssubsidie om laaggeschoolden aan de slag te helpen. Werkgevers ontvangen tot 2,5 keer het minimumloon voor laagopgeleiden die ze in dienst nemen. Dit kwartaal wordt door Parijs de eerste 70miljoen euro naar Randstad overgemaakt, tenzij de nieuwe president Macron een streep zet door de regeling. Maar gezien de hardnekkige Franse jeugdwerkloosheid verwacht de uitzender dat niet.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld de Volkskrant
Uitzendbureau Randstad.Beeld anp

21:32 woensdag 18 oktober 2017

Refresco is in onderhandeling gegaan met de Franse investeerder PAI Partners over hun bod op de Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar. Dat heeft de maker van onder meer de Wicky-limonade woensdag na het sluiten van de beurs gemeld. PAI legde onlangs een voorstel van 1,6 miljard euro op tafel, oftewel 19,75 euro per aandeel. Daarna is er contact geweest tussen de investeerder en Refresco. Dat is aanleiding om nu echt in onderhandeling te gaan. Daarbij zullen de belangen van alle belanghebbenden meegewogen worden, zo benadrukt Refresco. Nadere mededelingen volgen ‘als en wanneer dat nodig is’. In april wees het beursgenoteerde bedrijf een eerste overnamevoorstel van PAI nog van de hand.

Exterieur van de fabriek van Refresco. De sap- en frisdrankbottelaar heeft een overnamebod ontvangen van de Franse investeerder PAI Partners.Beeld anp

21:31 maandag 9 oktober 2017

De Turkse lira staat onder grote druk. Ook de koersen van aandelen en obligaties kelderen maandag nadat een diplomatieke ruzie tussen de VS en Turkije was geëscaleerd.

De koers van de dollar ten opzichte van de lira steeg met 4 procent tot 3,77 lira de hoogste stand in zeven maanden. Ook de euro werd duurder voor de Turken. Een euro is nu 4,24 lira waard. In mei hoefden Turken slechts 3,88 lira voor een euro te betalen. Analisten op de valutamarkt vrezen dat de centrale bank van Turkije zal worden gedwongen te interveniëren en lira’s op te kopen in een poging te voorkomen dat de lira te ver wegzakt. Ook zou de rente kunnen worden verhoogd. Turkije heeft een groot tekort op de handelsbalans van 4,5 miljard euro per maand dat extern moet worden gefinancierd.

Het geschil tussen beide Navolanden draait om de arrestatie van een medewerker van het Amerikaanse consulaat. Deze Metin Topuz werd vorige week woensdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens de Turkse justitie heeft Topuz banden met de organisatie van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de regering-Erdogan achter de mislukte coup van vorige zomer zat.

Washington heeft inmiddels besloten Turken die de VS willen bezoeken voorlopig geen toeristenvisum meer te geven. Andersom kunnen Amerikanen tijdelijk geen reispapieren krijgen voor Turkije.

Turkse Lira zakt weg

08:05 woensdag 27 september 2017

Nederland blijft op het allerhoogste niveau presteren, althans volgens de jaarlijkse WEFGlobal Competitiveness Index, die de concurrentiekracht van 137 landen in kaart brengt. Nederland is net als vorig jaar vierde, na Zwitserland, de VS en Singapore. Met die ‘historische topnotering’ zijn ‘we’ de meest concurrerende economie van de Europese Unie.

Volgens hoogleraar en onderzoeker Henk Volberda is de vierde plek te danken aan een ‘infrastructuur van wereldklasse’ (derde van allemaal), een goed functionerende overheid (zevende, vier plekken hoger dan vorig jaar), goed macro-economisch beleid (veertiende, acht plekken hoger) en kwalititatief hoogwaardige gezondheidszorg (vierde).

Opmerkelijk is dat ook het topsectorenbeleid (dat volgens critici veel geld kost en weinig oplevert) als pluspunt wordt genoemd.

Onze waterwerken, ons spoorwegennet en zelfs onze frikandellen: wat kan op jaloerse blikken uit het buitenland rekenen? En waarom eigenlijk? Lees hier alle afleveringen van onze rubriek De Pluim over complimenten uit het buitenland.

22:45 vrijdag 22 september 2017

De familie Brenninkmeijer overweegt sluiting van de familiebank. De Anthos bank, die exclusief zaken doet met de C&A-familie, overlegt momenteel met De Nederlandsche Bank (DNB) over het inleveren van de bankvergunning. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016.

De Anthos Bank is er alleen voor leden van de rijkste familie van Nederland, bestaande uit zo’n 1.800 Brenninkmeijers en aangetrouwden. De bank beheert een deel van het familievermogen, ingewijden kunnen er bijvoorbeeld een hypotheek krijgen. Vorig jaar verstrekte de bank voor meer dan 37miljoen euro aan hypotheken.

Over de reden voor de mogelijke sluiting doet de familie geen uitspraken. Mogelijk zorgen strengere regels van DNB voor te hoge kosten. Vorig jaar moest de familie 35 miljoen euro bijstorten om de vereiste buffer op peil te brengen. Het eigen vermogen van de bank is mede daardoor nu een stuk hoger: het groeide van een kleine 27 miljoen euro naar bijna 62 miljoen euro.

21:43 donderdag 21 september 2017

Grote olie- en gasbedrijven als Shell, ExxonMobil en BP worden door de Amerikaanse steden Oakland en San Francisco voor de rechter gedaagd.

De steden vinden dat de concerns moeten meebetalen aan waterkeringen die vanwege de stijgende zeespiegel nodig zijn om de steden te beschermen tegen overstromingen. De klagers houden de gedaagde bedrijven grotendeels verantwoordelijk voor klimaatverandering doordat zij de afgelopen jaren aanhoudend investeerden in fossiele brandstoffen. De energiereuzen zouden vooraf van de gevaren en risico’s hebben geweten, maar niets hebben gedaan.

Shell zegt de rol van energie in klimaatverandering lang geleden al te hebben erkend en het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen.

Wilco Dekker

Een demonstrant in een ijsbeerpak.Beeld afp

12:39 donderdag 21 september 2017

Een gouden of platina plaat voor zoveel verkochte albums, bestaat dat eigenlijk nog? Die vraag kan worden gesteld nu de muziekindustrie officieel het leeuwendeel van zijn omzet boekt met digitale liedjes, muziek zonder hoesjes - 55,4 procent aldus de jongste halfjaarcijfers van de NVPI, de brancheclub van de platenindustrie.

Hoewel de muziekomzet de eerste zes maanden van dit jaar met 8,5 procent is gestegen naar bijna 80 miljoen euro, heeft de consument steeds minder muziek daadwerkelijk in bezit. 65 procent van de omzet komt uit het beluisteren van songs via streamingdiensten als Spotify.

Betaalde downloads (liedjes en albums verkocht via bijvoorbeeld Apple iTunes) kachelen verder achteruit: die maken nog maar 7 procent uit van de digitale omzet. De fysieke markt, cd's en langspeelplaten met een hoes, nam in de eerste helft van 2017 opnieuw af, met 16,8 procent - hoewel de vinylverkoop nog steeds in de lift zit en inmiddels goed is voor 35 procent van deze markt. De liefde voor de lp is helemaal terug, voor een selecte groep consumenten.

P.S. Ja, albums kunnen nog steeds een gouden en platina status bereiken, bij twintigduizend en veertigduizend albums. Het aantal 'gestreamde' songs telt sinds 2016 gewoon mee, aldus het reglement van de NVPI.

Peter van Ammelrooy

Rapper Boef scoort via Spotify.Beeld YouTube

21:32 dinsdag 19 september 2017

De vraag naar roomboter neemt toe, terwijl margarine juist aan populariteit inlevert. De Nederlandse export van boter steeg in 2016 tot een waarde van 713 miljoen euro, waar de export van margarine rond de 550 miljoen euro stagneerde. Vijf jaar geleden lag de waarde van de geëxporteerde margarine nog boven die van boter. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Ook wat betreft binnenlandse consumptie wint boter terrein ten opzichte van margarine. In 2015 gaf de Nederlander gemiddeld 19 euro uit aan boter, vier euro meer dan in 1996 (gecorrigeerd voor inflatie). Het aan margarine bestede geld nam in die periode af van 43 euro naar 29 euro.

Nederland is volgens het CBS de grootste exporteur van boter en margarine ter wereld, met een totale uitvoerwaarde van 1,3 miljard euro. Nieuw-Zeeland exporteert weliswaar meer boter dan Nederland, maar geen margarine. De Nederlandse cijfers zijn wel geflatteerd, omdat de helft van de boter eerst wordt ingevoerd en daarna weer uitgevoerd. Bij margarine is de wederuitvoer met 9 procent een stuk lager.

Jochem van Staalduine

Gemiddeld kopen we jaarlijks voor 19 euro boter.Beeld Marco de Swart / ANP

21:30 dinsdag 19 september 2017

De top van het geplaagde AkzoNobel is weer compleet. Maarten de Vries komt aan het eind van dit jaar over als financieel topman van trustkantoor Intertrust. De Vries maakt met zijn overstap een bliksemtransfer: hij is pas sinds januari verantwoordelijk voor de financiën van het trustkantoor op de Zuidas. De Vries volgt de Franse Maëlys Castella op, die eerder deze maand aftrad om gezondheidsredenen.

Bij het chemie- en verfconcern wacht De Vries een zware taak. AkzoNobel wees dit jaar drie ongevraagde overnameboden van het Amerikaanse PPG af, tot onvrede van de aandeelhouders. Met name de activistische aandeelhouder Elliot zag de Amerikaanse dollars van PPG al blinken en stuurde aan op een overname.

Om de teleurgestelde aandeelhouders te plezieren, beloofde AkzoNobel dat het meer winst zou maken en meer dividend zou uitkeren. De geplande verkoop van Akzo’s chemietak moet daaraan bijdragen.

Met het realiseren van die beloften heeft AkzoNobel het alleen nogal moeilijk. Het bedrijf zoekt nog naar koper voor de chemietak, en moest al terugkomen op de extra winst die het bedrijf dit jaar zou gaan maken. 100 miljoen euro extra, zoals beloofd was, gaat niet lukken.

Het is nu aan De Vries en bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker om de beloftes van hun voorgangers waar te maken. Niet alleen de financiële topvrouw Castella is namelijk opgestapt, maar in juli vertrok ook Ton Büchner als bestuursvoorzitter wegens gezondheidsredenen. Hij is oververmoeid. Volgens AkzoNobel staat het afscheid van Castella los van de perikelen rond de beoogde overname, en is het toeval dat Büchner en Castella hun baan zo kort na elkaar verlieten.

Jochem van Staalduine

Maarten de Vries in 2015.Beeld anp

11:48 maandag 18 september 2017

Het begrip 'ondergronds bankieren' heeft in Zwitserland een nogal onsmakelijke gedaante gekregen. Tot vier keer toe vond de politie in Genève in de voorbije maanden bundels 500-eurobiljetten in diverse wc’s. Drie keer in een buurtrestaurant, en een keer in het toilet van een bankfiliaal, zo bevestigt het Zwitserse Openbaar Ministerie na berichtgeving in de plaatselijke krant Tribune de Genève.

De vermogende toitletbezoeker die plotseling van tienduizenden euro’s cash af moest, is nog niet gevonden. De politie zoekt naar een stel Spaanse vrouwen die enkele jaren geleden een forse hoeveelheid cash bij een Zwitserse bank stalden, en wier advocaat zonder morren de kosten van de vier ontmantelde toiletten vergoedde.

Een restaurantbezoeker die een van de rijkelijk gevulde toiletten aantrof en de resten van het fortuin naar de politie bracht, mag het geld houden als onderzoek niet uitwijst dat het uit criminele bron afkomstig is. Als deze man een beetje handig is, kan hij het geld vernieuwen: de centrale bank van Frankrijk, bijvoorbeeld, is verplicht nieuwe biljetten te verstrekken in ruil voor oude. Ook als die in stukjes geknipt en met uitwerpselen besmeurd zijn.
Remco Andersen

Tot vier keer toe trok de politie in Genève in voorbije maanden bundels 500-eurobiljetten uit diverse wc's.Beeld David De Lossy / Thinkstock

21:44 dinsdag 12 september 2017

Transfernieuws uit het bedrijfsleven: de Brabantse chipmachinefabrikant en technologietrots ASML ziet zijn financieel directeur Wolfgang Nickl vertrekken naar de Duitse farmaceut Bayer. De 48-jarige Duitser wordt daar ook CFO (chief financial officer), maar hij dient eerst zijn contract in Veldhoven uit, dat tot en met april 2018 loopt. Nickl werd in december 2013 naar ASML gehaald als opvolger van Peter Wennink, die toen zelf de hoogste baas werd. Wennink liet dinsdag weten dat hij het liefst nog jaren had samengewerkt met Nickl. Maar hij erkent dat de aanbieding van het veel grotere Bayer een fraaie kans is voor zijn financieel directeur.

Nog een overstap: topman Peter de Mönnink van mediabedrijf Sanoma Nederland gaat eind dit jaar naar Talpa. Het bedrijf van John de Mol nam onlangs de televisiezenders van SBS over van Sanoma. De Mönnink (54) werkte de laatste tijd al voor zowel Talpa als Sanoma, dat eigenaar is van onder meer Nu.nl en tijdschriften als Libelle, Linda en Donald Duck. Dat hij nu definitief overgaat naar het mediabedrijf van John de Mol is volgens Sanoma-topvrouw Susan Duinhoven ‘een verwachte en logische stap’. Bij Talpa wordt De Mönnink benoemd tot commercieel directeur, en hij krijgt daarnaast de dagelijkse leiding over SBS.

12:36 maandag 11 september 2017

Met je elektrische auto langs de weg staan omdat de accu leeg is, is vervelend. Een echte nachtmerrie wordt het pas als je precies op dat moment een naderende orkaan probeert te ontvluchten. Om zulke scenario’s te voorkomen, heeft autofabrikant Tesla de actieradius van veel van zijn auto’s met 50 kilometer vergroot voor berijders in Florida. Zij maken zo meer kans om aan orkaan Irma te ontkomen.

Het gaat om de basismodellen in de Model S- en Model X-reeks, die over een vermogen van 60 kilowattuur beschikken. De accu’s in deze auto’s zijn eigenlijk nog sterker, met een vermogen van 75 kilowattuur. Wil de Tesla-rijder het volledige vermogen gebruiken, dan moet deze normaal gesproken bijbetalen. Tesla heeft nu besloten de begrenzing van deze auto’s af te halen door middel van een automatische software-update. Daardoor rijden alle Tesla-auto’s in het orkaangebied nu op maximale kracht.

Heel lang kunnen de Tesla-rijders in Florida, waar Irma steeds verder afzwakt, niet van het voordeeltje genieten. Op 16 september draait Tesla de software-update terug, aangezien het grote gevaar dan is geweken. Willen de eigenaren ook buiten het orkaanseizoen extra ver kunnen rijden, dan moeten zij de knip trekken. Voor de extra 50 kilometer rekent Tesla-eigenaar Elon Musk zo’n 5.000 dollar.

Dion Mebius

Drie Tesla's uit de Model S-reeks.Beeld afp
Een auto van Tesla bij een oplaadstation.Beeld epa

03:10 vrijdag 8 september 2017

Het kredietbureau Equifax is getroffen door een cyberaanval. Hackers hebben daardoor toegang gekregen tot creditcardgegevens, huisadressen, rijdbewijsnummers, geboortedata en andere persoonlijke informatie van mogelijk 143 miljoen Amerikanen. Het bedrijf is gevestigd in de Amerikaanse stad Atlanta, maar heeft wereldwijd klanten.

Er is ook toegang verkregen tot persoonlijke gegevens van klanten uit Canada en Groot-Brittannië van Equifax, maar hierbij gaat het om een stuk minder mensen. In totaal bevat de databese van Equifax gegevens van zo'n 820 miljoen consumenten en 91 miljoen bedrijven.

Bij een intern onderzoek eind juli ontdekte Equifax dat indringers zich van midden mei tot juli toegang tot de gegevens veschaften via een zwakke plek in de website van het bedrijf. Pas donderdag kwam dit naar buiten. Equifax biedt via Twitter excuses aan klanten aan.

Het is de derde keer in een jaar tijd dat bij Equifax gegevens worden buitgemaakt. Experts op het gebied van online privacy en veiligheid uiten kritiek op het bedrijf: zij vinden het onbegrijpelijk dat Equifax de veiligheid niet heeft opgeschroefd na de twee recente cyberdiefstallen.

Twitter bericht wordt geladen...

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld epa

11:25 donderdag 7 september 2017

Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot moet een schadevergoeding betalen voor het overplaatsen van twee cabinemedewerksters naar minder lucratieve vluchten. Aeroflot had de twee stewardessen overgeplaatst, omdat ze een uniform met maat 42 niet pasten, wat volgens de voorschriften van Aeroflot verplicht is.

Het argument van Aeroflot voor het voorschrift was dat ‘zwaargebouwde’ cabinemedewerkers in noodgevallen niet snel genoeg handelen, en dat het vliegtuig meer brandstof verbrandt voor iedere extra kilo die het personeel meetorst.

Discriminatie, vonden de stewardessen. Ze stapten naar de rechter, die hen gedeeltelijk gelijk gaf. Van discriminatie bij het kledingvoorschrift is geen sprake, oordeelde hij, maar de luchtvaartmaatschappij is wel verantwoordelijk voor het inkomstenverlies van de stewardessen. Daarvoor moet Aeroflot ze compenseren.

Aeroflot zei in een reactie tegen het Russische persbureau Tass tevreden te zijn dat het een veroordeling voor discriminatie heeft ontlopen. De luchtvaartmaatschappij beloofde dat het wijziging van de voorschriften zou overwegen. (Jochem van Staalduine)

De cabin crew van de Russische vliegmaatschappij Aeroflot.Beeld anp

10:24 woensdag 6 september 2017

Bogdan Barbulescu had waarschijnlijk nooit gedacht dat hij geschiedenis zou schrijven, toen hij tien jaar geleden vanaf zijn werk e-mails stuurde naar zijn verloofde en zijn broer. Het kwam de Roemeense verkoopmedewerker op ontslag te staan.

Maar na jarenlang procederen heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald dat de werkgever van Barbulescu in de fout is gegaan. Hij had nooit de e-mails van zijn werknemers mogen bekijken zonder het personeel daar van tevoren voor te waarschuwen. Daarmee is de privacy van de medewerkers geschonden.

Het Hof draait met deze nieuwe uitspraak gedeeltelijk een beslissing terug uit 2016, waarin de werkgever in het gelijk werd gesteld.

De Europese vakbondskoepel ETUC, die zich achter de zaak van Barbulescu had geschaard, is ingenomen met de uitspraak. Het vonnis betekent dat zelfs als een onderneming privécommunicatie via bedrijfscomputers verbiedt, dat op zichzelf geen rechtvaardiging is voor het monitoren van de inhoud van de berichten of het ontslag van de werknemer, zegt ETUC-secretaris Esther Lynch.

'De belangrijkste les die uit de zaak valt te trekken is dat een werkgever het privégebruik van e-mail weliswaar mag beperken, maar niet mag reduceren tot nul', aldus Stephanie Raets van het advocatenkantoor Claeys & Engels in Antwerpen tegenover het persbureau Reuters.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld Thinkstock

21:25 dinsdag 5 september 2017

Angry Birds heeft de wind weer in de zeilen, reden voor eigenaar Rovio om naar de beurs van Helsinki te gaan. Het Finse technologiebedrijf wil voor 30 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven. Daarnaast bieden sommige zittende aandeelhouders een deel van hun belang aan.

Rovio drijft nog vooral op het succes van Angry Birds, waarvan de eerste versie in 2009 op de markt kwam. Het smartphonespelletje was vorig jaar goed voor een omzet van een kleine 200 miljoen euro. De spelletjesontwikkelaar had na het aanvankelijke succes van Angry Birds moeite om zijn inkomstenstroom op peil te houden. De laatste tijd gaat het weer goed, sinds spelers per maand moeten betalen. Bovendien wordt goed verdiend aan een animatiefilm. Rovio wil nu groeien door nieuwe spelletjes te ontwikkelen. De beursgang moet de financiering daarvan makkelijker maken.

Hoeveel aandelen precies op de markt komen, is nog onduidelijk. Volgens kenners komt de marktwaarde van Rovio na de beursintroductie rond de 1,7 miljard euro te liggen. De aandelen zijn nu nog voor bijna 70 procent in handen van KajHed. Zijn zoon Mikael en neef Niklas stonden aan de wieg van Rovio.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel

17:26 woensdag 30 augustus 2017

In Gelderland zijn geiten niet langer welkom. Dat is de uitkomst van een spoedvergadering van het provinciebestuur op woensdag. Binnen de Gelderse provinciegrenzen is het per direct verboden om een geitenhouderij te vestigen of een bestaande uit te breiden. Gelderland volgt hiermee het voorbeeld van Brabant. Die provincie besloot de geitenhouderij al eerder ‘op slot te zetten’.

Volgens het provinciebestuur is de Gelderse geitenhouderij de afgelopen drie jaar met 26 procent gegroeid. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat omwonenden van geitenhouderijen meer kans hebben op longontsteking. ‘Wij kiezen voor deze maatregel omdat de oorzaak voor het verhoogde risico voor omwonenden nog niet duidelijk is’, aldus de verantwoordelijke gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. ‘Zit het in de mest, het transport, het voer, de stal? Dat gaat het Rijk nader onderzoeken.’

Het gaat om een grootschalig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat al meerdere jaren loopt. Daaruit blijkt dat omwonenden van niet alleen geitenboerderijen maar ook pluimveebedrijven vaker last hebben van longontsteking. De oorzaak is nog onduidelijk, maar het staat volgens het RIVM los van q-koorts.

Op basis van datzelfde onderzoek heeft de provincie Noord-Brabant vorige maand besloten dat er ook daar tot 2020 geen nieuwe geitenstallen meer bij komen. Er moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar de oorzaken, vindt het provinciebestuur, waar het CDA voor het eerst in de geschiedenis niet vertegenwoordigd is. Juist die partij komt traditioneel gezien op voor boerenbelangen.

Gelderland is op zijn beurt weer bang dat door de stop in Noord-Brabant geitenondernemers één provincie naar het Noorden zullen opschuiven. En het aantal Gelderse geitenhouderijen was al een tijdje aan het groeien: de afgelopen drie jaar was er een toename van 26 procent. Landelijk was dat 16 procent. In de Gedeputeerde Staten van Gelderland is het CDA overigens wel vertegenwoordigd.

02:58 donderdag 24 augustus 2017

Webwinkelgigant Amazon heeft groen licht gekregen om het Amerikaanse supermarktconcern Whole Foods over te nemen. De concurrentiewaakhond van de Amerikaanse overheid, de Federal Trade Commission, stemt in met de overname. Daarmee is een bedrag van 13,7 miljard dollar gemoeid, omgerekend 11,6 miljard euro.

Het is de grootste overname ooit van Amazon, de grootste webwinkel ter wereld. Whole Foods, die zich vooral richt op biologische en gezonde voeding, heeft ruim 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Er werken circa 87.000 mensen en de keten is goed voor een jaaromzet van 16 miljard dollar.

Het bedrijf stapt hiermee definitief in de wereld van fysieke winkels. Amazon is al een tijdje bezig om voet aan de grond te krijgen in de supermarktwereld. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een supermoderne proefwinkel in thuisstad Seattle, zonder kassa's en medewerkers. De supermarkt is voorzien van speciale zelfscanners. Als iemand een product uit een schap haalt en in een tas stopt, wordt dat in een app geregistreerd. Bij het verlaten van de winkel wordt het verschuldigde bedrag automatisch van de rekening van de klant afgeschreven.

Amazon heeft ook een aantal eigen boekenwinkels waarin klanten terecht kunnen. De eerste ging open in Seattle in 2015. Inmiddels zijn er meerdere filialen. De boeken zijn gerangschikt op hun Amazon-score. Een speciale centrale tafel laat zien welke boeken van klanten de hoogte waardering krijgen.

12:52 dinsdag 22 augustus 2017

Maar liefst 31 procent van de bezorgsushi in Nederland is vies, meldt de Consumentenbond vandaag na onderzoek van de sushi van twintig restaurants. ‘Een schrikbarend hoog percentage’, zegt de Consumentenbond.

In de afgekeurde sushi werden te veel bacteriën aangetroffen. In de meeste gevallen is dat het resultaat van chefs met vieze handen en/of vervuilde snijplanken, niet doordat de houdbaarheidsdatum van de vis is overschreden. Vers, maar vies dus.

De Consumentenbond onderzocht 160 sushimonsters in twintig restaurants verdeeld over vijf steden: Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden en Rotterdam. Sushipoint in Leiden krijgt met een 9,6 de beste score van de onderzochte bezorgrestaurants. Het is zaak dat etablissement niet te verwarren met Sushitime, eveneens in Leiden: dat scoort met een 2,5 het beroerdst in de test van de bond. Meer over dit onderzoek vindt u hier.

Remco Andersen

Een sushichef aan het werk.Beeld reuters

15:45 donderdag 17 augustus 2017

Appelsientje, CoolBest, DubbelFriss en Taksi krijgen een nieuwe eigenaar. Zuivelproducent FrieslandCampina verkoopt zijn sap- en frisdrankdochter Riedel aan de Amsterdamse investeerder Standard Investment. Riedel stond sinds begin dit jaar in de etalage, nadat FrieslandCampina had besloten dat het zich volledig wil toeleggen op zuivel.

Topman Roelof Joosten noemde het belangrijk om een nieuwe eigenaar te vinden die ‘een volgende stap in de ontwikkeling’ van Riedel kan zetten. Wat het dochterbedrijf uit Ede gaat opleveren, maakt FrieslandCampina niet bekend. In Nederland is Riedel marktleider in gekoelde en houdbare vruchtensappen en –dranken. De sap- en frisdrankverkoop boekte vorig jaar een omzet van 125 miljoen euro.

Riedel begon al in 1879 met de productie van limonade. De naam prijkte vanaf 1953 op literflessen sinas. In 1973 introduceerde Riedel de merknaam Appelsientje. Dat was de eerste drank die de fabrikant in kartonnen pakken verkocht. Dat was destijds een noviteit. Taksi kwam in 1985 op de markt, CoolBest in 1995 en DubbelFrisss het jaar daarop. Standard Investment richt zich op kleine tot middelgrote bedrijven in Nederland en België. Zij heeft al belangen in onder meer fastfoodketen Burger King Nederland en Dutch Bakery, een producent van afbakbrood.

Peter van Ammelrooy

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld anp

16:49 woensdag 16 augustus 2017

Officieel zijn centrale bankiers niet op aarde om de portemonnee van hun eigen overheden te spekken. Gaten in de begroting dichten door de geldpers aan te zetten behoort tot de grootste taboes van het vak. Maar tien jaar na het uitbreken van de financiële crisis ziet de praktijk er anders uit.

De belangrijkste Westerse centrale banken bezitten liefst eenvijfde van ‘hun’ staatsschuld, becijfert de Financial Times vandaag. Het is een erfenis van hun onorthodoxe crisisaanpak, waarbij massaal goedkoop geld de economie werd ingepompt. Opgeteld gaat het voor de Amerikaanse Federal Reserve, de ECB en de centrale banken van Japan, Engeland, Zwitserland en Zweden om ruim 9 biljoen dollar (zo’n 7,7 biljoen euro) aan opgekochte staatsobligaties. De totale schuld van deze landen bedraagt 46 biljoen dollar.

Voor de ECB staat de teller inmiddels op meer dan 2000 miljard euro aan opgekochte schulden, zowel van overheden als grote bedrijven. De komende maanden zijn alle ogen dan ook gericht op Mario Draghi. De economie van de eurozone begint aan te trekken. Gaat de Italiaanse ECB-president nu hinten op het einde van de monetaire noodtoestand? En hoe wil hij die enorme schuldenberg ooit afbouwen, zonder nieuwe onrust te veroorzaken op de financiële markten?

Volgende week al hebben de centrale bankiers hun eigen ‘Bilderberg’: de jaarlijkse, mondiale topontmoeting in Jackson Hole in de Verenigde Staten. De afslankkuur voor hun dramatisch uitgedijde balansen staat ook daar ongetwijfeld hoog op de agenda.

Koen Haegens

Exterieur van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.Beeld anp

17:14 maandag 14 augustus 2017

Het was een griezelig beeld: de blanke nationalisten die vrijdagnacht met brandende fakkels door Charlottesville marcheerden. Dat ook de producent van de fakkels van de foto’s schrok, blijkt uit het statement dat Tiki Brand zaterdagavond laat liet uitgaan. De Amerikaanse fakkelmaker wil niets weten van de racistische horde en baalt dat haar producten in de nu al iconische foto’s te zien zijn.

‘Tiki Brand heeft op geen enkele manier te maken met hetgeen in Charlottesville is gebeurd, en is erg bedroefd en teleurgesteld’, zo schrijft het bedrijf op Facebook. ‘We ondersteunen hun boodschap en het gebruik van onze producten op deze manier niet. Onze producten zijn bedoeld om bijeenkomsten in de tuin leuker te maken en familie en vrienden met elkaar te verbinden in hun eigen achtertuin.’

Overigens kan het gebruik van de fakkels door de witte nationalisten ook op hoongelach rekenen. De tiki torches vinden hun oorsprong namelijk in de Polynesische en Hawaiiaanse cultuur. De van bamboe gemaakte fakkels passen daarmee niet echt bij de idee van een superieure blanke mens.

Twitter bericht wordt geladen...

Blanke nationalisten met fakkels in Charlottesville.Beeld Getty

21:30 woensdag 9 augustus 2017

Talpa ziet vooralsnog af van zijn poging om Telegraaf Media Groep (TMG) als geheel over te nemen. Het mediabedrijf van miljardair John de Mol houdt wel een 'strategisch belang' van 29,16 procent in het moederbedrijf van De Telegraaf aan.

De Mol weigerde lang de handdoek in de ring te gooien in de overnamestrijd om TMG. Zijn bod van 6,50 euro per aandeel heeft hij echter niet gestand kunnen doen. Het lukte de mediamagnaat niet om voldoende aandelen te bemachtigen binnen de gestelde aanmeldingstermijn.

De kans dat het bod van Talpa slaagde, leek al gering. Het Vlaamse krantenconcern Mediahuis en het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek hadden al een ruime meerderheid van de aandelen in handen en zij wilden daar niet vanaf. Hun bod van 6 euro per aandeel werd eerder gestand gedaan, waardoor zij de controle over het bedrijf al een tijdje in handen hebben.

Onlangs lukte het De Mol wel volledig eigenaar te worden van de televisiezenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Hij bezat al radiozenders als Radio 538, Veronica en Sky Radio en wilde een breder mediaconcern optuigen.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld anp

10:48 woensdag 9 augustus 2017

Bierbrouwer Heineken is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het verkopen van een groot blik bier (van ruim een halve liter) met daarin twee dode gekko’s. De Amerikaan George Toubbeh uit Californië claimt daarvan ziek te zijn geworden. Heineken noemt de claim ongegrond.

Naar eigen zeggen kreeg Toubbeh direct na het drinken buikpijn, begon hij over te geven en moest hij uiteindelijk voor behandeling naar het ziekenhuis. Hij claimt nu te lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom.

Volgens de aanklacht moeten de gekko’s levend in het blik zijn ingesloten, waarschijnlijk omdat men ergens in het productieproces niet goed op de voorschriften lette. Toen Toubbeh’s dochter de gekko’s ontdekte, waren de hagedissen nog niet ontbonden.

Toubbeh eist dat Heineken en de Amerikaanse supermarktketen Kroger, die ook is aangeklaagd, zijn dokterskosten en zijn door ziekte verloren inkomen betalen. (Jochem van Staalduine)

Dit zijn de kleine blikjes bier van Heineken. De Amerikaan die naar eigen zeggen twee dode gekko's aantrof in zijn blik bier, dronk een groot blik bier van 0,7 liter.Beeld anp

10:12 dinsdag 8 augustus 2017

Multimiljardair en superbelegger Warren Buffett staat in zijn streven naar een hoog rendement voor een klassiek rijkemensenprobleem: hij heeft te veel geld om uit te geven. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft bijna 100 miljard dollar aan cash in huis, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Het geld verpietert op de bank en levert dus weinig op, omdat Buffett te weinig geschikte overnamekandidaten ziet. Berkshire betaalt geen dividend uit en koopt zelden eigen aandelen in, waardoor overnames de enige optie zijn om de kas te legen.

Multimiljardair Warren Buffet.Beeld reuters

21:56 woensdag 2 augustus 2017

Takeaway is bezig aan een prijzige veroveringstocht op de markt voor maaltijdbezorgers. Het bedrijf groeit hard, maar de verliezen ook. In het afgelopen half jaar leed het bedrijf 21,8 miljoen euro verlies op een omzet van 77,4 miljoen euro. Een jaar geleden was het verlies in dezelfde periode nog 11,5 miljoen euro.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, tevens eigenaar van de activiteiten van Just Eat in de Benelux, ziet wel een toename in het aantal bestellingen. De bezorgdienst handelde in zes maanden tijd 43 procent meer orders af dan in de eerste helft van 2016. De totale opbrengst groeide met 53 procent nog harder dan het aantal bestellingen. Voornaamste oorzaak hiervan is het feit dat het bedrijf in Duitsland meer commissie van restaurants ontving.

Dat de winstcijfers negatief uitvallen komt doordat Takeaway de bezorgmarkten wil domineren. Met name in Nederland, Duitsland, Polen, Oostenrijk en België investeert Takeaway fors in de marketing, bezorgdienst en de eigen organisatie. Maaltijdbezorging geldt namelijk als ‘winner takes most’-markt: hongerige klanten hebben meestal niet meer dan één bezorg-app op hun telefoon staan. De grootste partij is daarom in het voordeel ten opzichte van de concurrentie.

‘Het is van het grootste belang onze markposities in Duitsland en Polen op hetzelfde niveau te brengen als in Nederland’, zegt bestuursvoorzitter Jitse Groen. In Nederland is Takeaway oppermachtig en maakt het bedrijf wel winst. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 20,5 miljoen euro. In Duitsland is de maaltijdbezorger in een dure concurrentieslag verwikkeld met Delivery Hero.

Ondanks de verklaring voor het verlies verrasten de negatieve cijfers beleggers. Analisten hadden een grotere groei van het aantal bestellingen verwacht. De koers daalde woensdag van 38,99euro naar 37,76 euro.

Wat ook niet helpt is dat branchegenoot Just Eat wel winst maakt. Vorige week maakte het Britse bedrijf bekend in de eerste helft van dit jaar 56miljoen euro in de plus te eindigen (voor belasting). Die winst kwam dus tot stand zonder de activiteiten van Just Eat in de Benelux, want dat onderdeel is verkocht aan Takeaway.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld anp

21:38 vrijdag 28 juli 2017

Niet eerder wist Renault binnen een half jaar 1,88 miljoen auto’s te verkopen. De omzet piekte met bijna 30 miljard euro eveneens. Toch reageerden beleggers in mineur op de halfjaarcijfers die de Franse autobouwer gisteren publiceerde. Op de beurs in Parijs noteerde het aandeel Renault de hele dag rond de 6 procent in de min.

Matthijs Goes van de website Autobahn.eu: ‘Renault wist weliswaar veel auto’s te verkopen, maar tegen een lagere prijs dan verwacht. De meeste modellen zitten in hun volwassen fase en beleggers verwachtten daarom hogere marges.’

Goes noemt de verkoopstijging fors. ‘Renault is goed vertegenwoordigd in de populaire segmenten. Dit is bovendien het eerste boekjaar waarin de cijfers van Lada meegeteld mogen worden in het resultaat van Renault.’ Renault heeft sinds 2008 een belang in het Russische merk.

Donderdag publiceerde Renaults partner Nissan de halfjaarcijfers. De alliantie Renault-Nissan - beide fabrikanten hebben financiële belangen in elkaar - voert voor het eerst de ranglijst aan van best verkopende autofabrikanten. ‘Meer dan Volkswagen en Toyota, dat sinds 2013 de lijst aanvoerde. Renault en Nissan wisten in de eerste helft van 2017 gezamenlijk wereldwijd 5,3 miljoen voertuigen te verkopen’, vertelt Goes.

21:36 vrijdag 28 juli 2017

‘Gisteren was een van de moeilijkste dagen in mijn professionele leven. Heb negen mensen moeten ontslaan omdat we in de afgelopen tijd te hard hebben willen groeien.’ Die boodschap verkondigde Blendle-oprichter Alexander Klöpping vrijdag via zijn Twitter-account. Volgens Klöpping is dat niet het gevolg van tegenvallende resultaten. ‘Het gaat, voordat daar verwarring over ontstaat, gelukkig wel goed met Blendle.’

In maart van dit jaar verdwenen NRC Handelsblad en nrc.next uit Blendles digitale kiosk. Dat volgde op Blendles stap omartikelen niet alleen per stuk, maar ook als abonnement te verkopen. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch pleegt Blendle roofbouw op de journalistiek door artikelen vrijwel gratis weg te geven. Daarop volgde een publieke woordenwisseling tussen Vandermeersch en Klöpping.

Klöpping liet via Twitter weten dat Blendle het vertrek van NRCweet op te vangen: ‘We hadden vorig kwartaal ons beste kwartaal ooit, en het kwartaal daarvoor was het beste ervoor.’

Klöpping meldde verder dat het personeelsbestand van Blendle in de afgelopen drie jaar van 10 naar 67 mensen is gegroeid. ‘We moeten als start-up goed blijven opletten en niet te hard willen gaan.’ Blendle is sinds april 2014 actief in Nederland. In de afgelopen jaar volgden België, Duitsland en de VS. Klöpping en Blendlewaren niet bereikbaar voor commentaar.

Alexander Klöpping.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

11:28 donderdag 27 juli 2017

De groei van KLM wordt opzettelijk beknot door de top van moederbedrijf Air France-KLM. Daarvoor waarschuwde Jan-Willem van Dijk, voorzitter van de Ondernemingsraad van KLM, eerder deze week onder meer in de Volkskrant. Voor die uitspraken wordt Van Dijk nu stevig op de vingers getikt door de bedrijfstop. Dat schrijft het FD op basis van brief van Jérôme Nanty, de hoogste HR-baas bij Air France-KLM en rechterhand van topman Jean-Marc Janaillac.

Volgens het FD schrijft Nanty dat Van Dijk 'feitelijk onjuist' over de toekomstplannen van het bedrijf heeft gesproken. Zo zou de uitspraak dat KLM's groei wordt ingeruild voor de groei van de nieuwe Air France-dochter Joon ongefundeerd zijn. Van Dijk zou daarnaast te makkelijk zeggen dat alleen het KLM-personeel in de afgelopen jaren offers heeft gebracht. Sinds 2008 zijn bijna tienduizend Air France-medewerkers vertrokken via een vrijwillige vertrekregeling, aldus Nanty.

De ruzie ontvlamt op een pikant moment: morgen presenteert Air France-KLM de halfjaarcijfers in Parijs. De verwachting is dat KLM opnieuw een stuk beter heeft gepresteerd dan haar grotere Franse partner. In 2016 boekte de Nederlandse luchtvaartmaatschappij bijna twee keer zoveel operationele winst als Air France. Als die cijfers zo uit elkaar blijven lopen, komt aan het wederzijdse gemor voorlopig geen einde. (Dion Mebius)

Frank Terner, ceo van Air FranceBeeld reuters

21:34 woensdag 26 juli 2017

Terwijl elektronicaketen na elektronicaketen de laatste jaren zijn deuren sloot of afgeslankt werd voortgezet (It’s, Block, de Harense Smid, Scheer &Foppen) zijn er kennelijk nog ondernemers die brood zien in de branche. Het Duitse moederbedrijf van de Media Markt en Saturn is voor een kwart eigenaar geworden van het Franse Fnac Darty.

Dat bedrijf is onder meer eigenaar van BCC, in de winkelstraat in elk geval de grootste concurrent van Duitse elektronicareuzen.

Ceconomy, de afgescheiden elektronicapoot van de voormalige Metro Group, legt een bedrag van 452 miljoen euro neer voor de aandelen Fnac Darty. De Duitsers hebben ook een optie bedongen waarbij ze binnen twee jaar de mogelijkheid hebben om het hele concern in te lijven.

Ceconomy zet met het belang in Fnac Darty een grote stap op de Franse markt, die het zelf ‘uiterst lucratief’ noemt.

De Duitsers schatten hun kansen kennelijk anders in dan de huidige eigenaars van Fnac Darty. Dat is de familie Pinault, die in 1995 Fnac opkocht, toen nog grotendeels een boekhandelsketen. In 2016 nam Fnac de Darty Group over.

De Pinaults hebben het gehad met de retail. Ze trokken zich eerder terug uit modeketens La Redoute en Printemps.

Gevel van een BCC-winkel.Beeld ANP

21:49 dinsdag 25 juli 2017

Uber lijkt de slag om de wereldwijde markt van taxi-apps te verliezen. Terwijl het Amerikaanse bedrijf na een reeks schandalen zonder directeur zit, haalt de Zuidoost-Aziatische rivaal Grab voor 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) aan investeringen binnen, maakte het Singaporese bedrijf dinsdag bekend. Grab is naast thuisbasis Singapore actief in 65 steden in onder meer Thailand, Vietnam, Maleisië en Indonesië. In die landen is het voor consumenten zonder eigen vervoer ook mogelijk een Ubertaxi te bestellen. Grab beheerst nu naar eigen zeggen 71 procent van de markt voor particulier vervoer in Zuidoost-Azië.

Van de investeringen die Grab heeft binnengehaald is 2 miljard dollarafkomstig van telecombedrijf Softbank en Didi Chuxing, de Chinese taxi-app die er in 2016 in slaagde Uber te verslaan. Na een periode van intense rivaliteit, waarbij zowel Uber als Didi verliezen leed, nam Didi toen de Chinese tak van Uber over. De aandeelhouders van Uber China kregen daarbij een minderheidsbelang van 17,5 procent in Didi, dus helemaal voor niets was het avontuur aan de andere kant van de Oceaan niet.Didi was destijds 35 miljard euro waard.

China was niet het enige land waar de ambities van Uber stukliepen op tegenstribbelende concurrentie. In Rusland en een vijftal voormalige Sovjetrepublieken gaf Uber twee weken geleden de concurrentiestrijd op. Zoekmachine Yandex slokt de Russische afdeling van Uber op. Yandex is de Russische versie van Google, maar is ook actief op andere terreinen, zoals taxi-apps.

Formeel fuseerde Uber in Rusland met Yandex tot een nieuw bedrijf, maar de nieuwe samenwerking wordt gezien als een overname door de Amerikanen. Uber investeert 225 miljoen dollar, meer dan twee keer zoveel als het Russische bedrijf. Yandex krijgt echter een meerderheidsbelang in het nieuwe bedrijf.

De noodgedwongen terugtrekking van Uber sterkt oprichter Anthony Tan van Grab in het idee dat de concurrentiestrijd te winnen is. ‘[Uber] heeft één keer verloren, en wij zullen ze nog eens laten verliezen’, schreef hij aan het personeel van Grab nadat Uber zich terugtrok uit China.

10:03 vrijdag 21 juli 2017

De mobiele applicatie waarmee ov-reizigers pasloos kunnen reizen heeft ondanks zijn ronkende aankondiging twee maanden geleden allesbehalve een flitsende start gehad. Hoewel de applicatie 'OV-chip Mobiel' in de Google Play Store tussen de 10 en 50 duizend keer werd gedownload, lukte het maar 4700 mensen een pasloze reis te maken, veelal na telefonische bijstand. Dat blijkt uit cijfers die het AD in handen heeft.

Bij de introductie van OV-chip Mobiel werd vrijwel meteen duidelijk dat de digitale vervanger van de plastic ov-kaart een aantal nadelen heeft. Zo werkt de applicatie alleen op moderne Android-toestellen, alleen voor abonnees van KPN, Vodafone, Telfort, Simyo en Yes Telecom en alleen voor mensen met een relatief nieuwe simkaart.

Bovendien werkt de applicatie uitsluitend bij reizigers zonder kortingsabonnement, louter in combinatie met automatisch opladen en moesten KPN-gebruikers liefst drie apps installeren om het geheel aan de praat te krijgen (bij Vodafone zijn dit er twee).

Vanwege de chaos zag Translink zich al een paar dagen na de introductie genoodzaakt het systeem te sluiten voor nieuwe KPN-gebruikers, maar volgens het bedrijf worden zij nu 'pluksgewijs' weer aangesloten. In het AD noemt Translink-directeur Arco Groothedde de introductie van OV-chip Mobiel 'dik balen'. 'De eerste dagen zijn gewoon waardeloos geweest. Ik kan het niet anders zeggen.'

Reizigers lopen door het toegangspoortje op het station in Woerden.Beeld anp

20:00 dinsdag 18 juli 2017

Nog een dikke maand wachten en dan gaat de eerste Nederlandse vestiging van Hudson’s Bay open, aan het Amsterdamse Rokin. Het Canadese warenhuisconcern heeft nog geen datum genoemd, maar volgens een woordvoerder valt het openingsfeestje in de tweede helft van augustus te verwachten.

Dinsdag maakte het bedrijf een samenwerkingsverband bekend met de Amsterdamse boekhandel Scheltema. Hudson’s Bay voelt niks voor een aparte boekenafdeling in zijn warenhuizen. Scheltema gaat voor de Canadezen een boekenassortiment samenstellen en dat verspreid door de warenhuizen heen uitstallen, qua onderwerp gerangschikt per afdeling. Bezoekers van Hudson’s Bay zullen kookboeken aantreffen op de afdeling met keukenapparatuur, reisboeken bij de koffers en tassen, boeken over wonen op de afdeling ‘lifestyle & home’, et cetera.

‘We hebben bewust voor Scheltema gekozen, omdat zij een beleving weten te creëren rond de verkoop van boeken’, zegt de marketingdirecteur van Hudson’s Bay in Nederland ‘beleving’ is al enige tijd hét modewoord in de detailhandel. Het boekenassortiment zal door Scheltema continu worden aangepast aan voor Hudson’s Bay relevante gebeurtenissen op de jaarkalender, zoals Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas en Kerst.

Het warenhuisconcern zal meeprofiteren van signeersessies die Scheltema in zijn eigen boekhandel organiseert. Het is de bedoeling dat bezoekende schrijvers dan ook een aantal uren hun nieuwste boek gaan signeren in een Hudson’s Bay, zegt de woordvoerder van het warenhuisconcern.

Dit jaar opent Hudson’s Bay tien vestigingen in Nederland. Naast Amsterdam in: Almere, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Scheltema verkrijgt daarmee landelijke dekking. De deal met de Amsterdamse boekhandel is volgens Hudson’s Bay nadrukkelijk geen voorbeeld van een shop-in-shopconstructie. (John Wanders)

De toekomstige Hudson's Bay op het Rokin.Beeld Kees Hummel

11:21 dinsdag 18 juli 2017

Een pop die kan luisteren en terugpraat als het ultieme verjaardagscadeau? Misschien toch niet zo'n goed idee. De Amerikaanse politiedienst FBI waarschuwt voor de veiligheidsrisico's van technologisch geavanceerd speelgoed. Kwaadwillenden kunnen 'slim' speelgoed, uitgerust met bijvoorbeeld microfoon, gps, camera en spraakherkenning, eenvoudig hacken via de internetverbinding die nodig is voor de technologie. Het kind kan al spelende persoonlijke informatie prijsgeven, zoals zijn of haar naam, school en andere voorkeuren, waarschuwt de FBI.

De waarschuwing van de Amerikaanse federale politie is wel wat laat. Eind vorig jaar al haalden Intertoys en Bart Smit in Nederland My Friend Cayla uit de schappen. De pop luistert met hulp van een spraakherkenningsbedrijf naar wat kinderen zeggen en articuleert zelf ook zinnen. Het probleem: toegang tot de bluetoothverbinding die de pop gebruikte was met iedere mobiele telefoon te verkrijgen. Hackers met verstand van zaken konden via de microfoon van de pop zelfs met het kind communiceren.

Eerder nog signaleerden beveiligingsexperts de risico's van de Hello Barbie. Hackers konden via de pop meeluisteren naar gesprekken van zowel kinderen als volwassenen in de kamer. (Jochem van Staalduine)

16:22 maandag 17 juli 2017

Arrold van den Hurk uit Son, de man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte in tv-programma Miljoenenjacht en zichzelf daarmee 4.875.000 euro door de neus boorde, wil het spel alsnog afmaken. Eerder eiste ’s lands beroemdste spelshowstuntelaar simpelweg de misgelopen 4.875.000 duizend euro van tv-producent Van den Ende, maar in de civiele bodemprocedure opperde zijn advocaat maandag herkansing als compromis: ‘Het zou ook hele mooie televisie opleveren,’ beloofde advocaat Peter Plasman.

Doordat Van den Hurk op de rode knop drukte, beëindigde hij het spel. Hij zei direct tegen presentatrice Linda de Mol dat het per ongeluk was en dat hij had willen doorspelen. En in het volgende koffertje dat hij had willen openen zat, jawel, de hoofdprijs van 5 miljoen. Nu won hij 'slechts' 125 duizend euro (waarvan Van den Hurk overigens geen afstand zal doen in geval van een herkansing). De Mol probeerde het nog weg te lachen met 'dan doen we toch net alsof je het niet gedaan hebt', maar de spelleiding was onverbiddelijk.

De civiele rechter doet op 13 september uitspraak. (Remco Andersen)

Eerder schreef advocaat Plasman de volgende argumentatie.

Van den Hurk (l) vlak voordat hij op de rode knop drukt in de spelshow Miljoenenjacht. Presentatrice Linda de Mol reageert met veel gevoel voor drama.

15:50 vrijdag 14 juli 2017

Tussen april 2016 en dit jaar verdwenen er 450 melkveebedrijven. Maar er kwamen er tegelijkertijd ook 600 'nieuwe' bedrijven bij die melkvee hielden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Rara, hoe kan dat? En hoe kan dat in de wetenschap dat Nederlandse boeren juist van koeien afmoeten in verband met de afspraken die in EU-verband zijn gedaan om de fosfaatuitstoot door de landbouw (via de mest) te beperken?

De veestapel is gekrompen en krimpt nog steeds, legt landbouwwoordvoerder Cor Pierik van het CBS uit. Die 450 melkveeboeren die het bijltje er bij neerleggen waren 'pure' melkveehouders die voor meer dan tweederde van hun omzet afhankelijk zijn van melkproductie. De 600 die bedrijven die er bij kwamen in dezelfde periode zijn boeren die melkvee 'er bij doen', zoals akkerbouwers of jongveeopfokbedrijven.

Wat er gebeurt, zegt Pierik, is dat melkveehouders sommige koeien elders stallen in afwachting van hoe het mestbeleid uitpakt. Want dat beleid is nog lang niet in beton gegoten. Die tijdelijke geparkeerde koeien vormen overigens klein bier: 95 procent van de 51 duizend 'overtollige' koeien is tot nu toe bij de slager beland. (Peter van Ammelrooy)

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld photo_news

10:56 vrijdag 14 juli 2017

Wie zich in de zomer volledig wil overgeven aan zonnige bacchanalen, doet dat het best op Mallorca en Ibiza. De twee Spaanse eilanden staan bekend als absolute feestparadijzen – en daar hoort af en toe een drankje bij. Dat de partytoeristen al stomdronken zijn voor ze überhaupt zijn geland, gaat de eilanden echter te ver. Daarom smeken de autoriteiten van de Balearen, de eilandengroep waar Mallorca en Ibiza toe behoren, de Europese Commissie nu om alcohollimieten op vluchten in te stellen.

Dat meldt de BBC. Het verzoek van de Balearen komt na een reeks door alcohol ingegeven incidenten. In mei liep een vrijgezellenfeest op een Ryanair-vlucht van Manchester naar Mallorca volledig uit de hand. Volgens een van de geschrokken passagiers waren fuifnummers na het drinken van flessen wijn en Jägermeister met elkaar op de vuist gegaan. Drie van hen werden later gearresteerd. ‘We willen de veiligheid van zowel passagiers als onze veiligheidsmensen verbeteren’, zegt Pilar Carbonell, hoofd toerisme van de Balearen. ‘Zij worden vaak geconfronteerd met dronken passagiers.’

In hoeverre de smeekbede van de eilandengroep kans van slagen heeft is nog maar de vraag. Volgens de Europese nieuwssite Euractiv heeft een EU-ambtenaar zich al laten ontvallen dat de Europese Commisie niet van plan is om alcohollimieten in te stellen, omdat zoiets een nationale zaak is. Overheden kunnen zelf kiezen of ze luchtvaartmaatschappijen die in hun land geregistreerd staan verbieden om alcohol te schenken. Van Brussel hoeven de Balearen het dus niet te hebben, lijkt het. (Dion Mebius)

21:16 woensdag 12 juli 2017

Pijnlijk. Het Zweedse beveiligingsconcern Securitas, met 335 duizend werknemers actief in 53 landen, waaronder Nederland, wordt geleid door een man van wie de identiteit is gestolen. Securitas’ bestuursvoorzitter Alf Göransson (59) ontdekte de identiteitsdiefstal pas nadat een rechtbank in Stockholm hem maandag failliet had verklaard.

De identiteitsdief sloeg vier maanden geleden toe en gebruikte Göranssons persoonlijke gegevens onder meer bij de aanvraag van een lening. Dat laatste resulteerde in de faillissementsuitspraak. ‘De hack is niet van invloed op ons bedrijf, afgezien van het feit dat onze bestuursvoorzitter failliet is verklaard’, zei een Securitas-woordvoerder woensdag tegen persbureau Bloomberg.

In het jongste jaarverslag van Securitas meldt Göransson trots dat zijn bedrijf vooroploopt bij de transitie van traditioneel beveiligen naar eigentijdse bescherming tegen digitale bedreigingen: ‘Securitas leidt die ontwikkeling, terwijl andere bedrijven toekijken en zich over niet al te lange tijd zullen afvragen: ‘Hoe kon dit gebeuren?’.’

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld anp

12:10 woensdag 12 juli 2017

De nationale luchtvaartmaatschappij van Iran krijgt zijn eerste vrouwelijke ceo. Farzaneh Sharafbani (44), de eerste vrouw die op Iraanse bodem promoveerde in lucht- en ruimtevaarttechniek, wordt bestuursvoorzitter van Iran Air. Haar benoeming is onderdeel van een moderniseringsslag binnen de maatschappij.

Toen orthodoxe Iraanse presidenten als Ahmadinejad aan de macht waren, was het ondenkbaar dat een vrouw zo'n machtige positie bij de nationale luchtvaartmaatschappij van Iran zou bekleden, maar de huidige president Rouhani vaart duidelijk een andere koers. De gematigde premier heeft sinds zijn aantreden in 2013 een groot aantal vrouwen leidinggevende functies gegeven, waardoor het land nu meerdere vrouwelijke ambassadeurs en gouverneurs telt. (Lisa van der Velden)

Twitter bericht wordt geladen...

21:26 dinsdag 11 juli 2017

De vierkoppige directieraad van De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt vanaf medio volgend jaar een vrouw aan boord. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dinsdag PGGM-bestuursvoorzitter Else Bos voorgedragen als directielid en eerstverantwoordelijke voor het toezichtbeleid van DNB. Bos is bij koninklijk besluit benoemd per 1 juli 2018. Ze wordt de opvolger van Jan Sijbrand en krijgt de portefeuille Toezicht beleid, Toezicht pensioenen en Toezicht verzekeringen. Bos begint op 1 mei met haar inwerkperiode.

De 57-jarige econometrist Else Bos ontvangt bij DNB een jaarsalaris van maximaal 396 duizend euro. Dat is weliswaar boven de balkenendenorm en dus meer dan topfunctionarissen in de publieke sector eigenlijk mogen verdienen, maar gezien haar ‘unieke combinatie van kennis en ervaring’ vindt het kabinet-Rutte dat acceptabel. Overigens levert Bos met haar overstap naar DNB fors in: bij PGGM verdiende ze vorig jaar 508 duizend euro (inclusief bijdrage voor pensioen en sociale lasten), dat is 112 duizend euro meer dan ze straks betaald krijgt bij DNB.

Voor haar komst naar pensioenuitvoeringsorganisatie annex pensioenvermogensbeheerder PGGM, in 2002, werkte Bos bij onder meer ABN Amro en NIBCapital. Eind mei werd al bekend dat ze per 1 november vertrekt bij PGGM. Het half jaar overbrugging tot aan haar start bij DNB gaat ze benutten als sabbatical. (John Wanders)

Else BosBeeld Mike Roelofs / de Volkskrant

13:47 dinsdag 11 juli 2017

Het ontwerp van het toekomstige 'Facebookdorp' Willow Campus - een woonwijk die het techbedrijf tegenover zijn hoofdkantoor in Menlo Park wil bouwen - ligt in handen van het bureau van de wereldberoemde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Dat heeft zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) bekendgemaakt.

De New Yorkse afdeling van OMA is verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van de gemeente die Facebook voor ogen heeft. In dit dorp komen onder meer 1.500 woningen, zeven parken, een winkelcentrum en kantoren te staan. In 2021 moeten in ieder geval de woningen en de winkels af zijn, later volgt de rest van Willow Campus.

Het Facebookdorp is een reactie op aanzwellende kritiek van bewoners en actiegroepen in Silicon Valley. Volgens hen zijn Facebook en andere techbedrijven verantwoordelijk voor de oververhitte woningmarkt in de Baai van San Francisco, waar huren en woningprijzen de pan uit rijzen. Uit cijfers van vastgoedsite Rent Jungle blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Menlo Park ruim drie keer zo hoog is als in 2011, toen het sociale netwerk zijn komst naar de plaats aankondigde. (Lisa van der Velden)

Willow CampusBeeld reuters

10:22 dinsdag 11 juli 2017

Paraplu’s met elkaar delen, zodat niemand ooit nog nat hoeft te regenen: dat klinkt als een goed idee. Helaas voor de Chinese ondernemer Zhao Shuping is de werkelijkheid weerbarstiger. De eigenaar van Sharing E Umbrella, een bedrijf dat paraplu’s deelt, raakte in de afgelopen weken bijna al zijn 300 duizend paraplu’s kwijt doordat bijna niemand ze netjes terugzette.

En dat terwijl het concept zo simpel leek. Shuping verspreidde zijn paraplu’s in elf verschillende steden, waar ze aan relingen hangen. Door in de app van Sharing E Umbrella een code in te voeren klappen de paraplu’s open. Regent het even later niet meer, dan hang je de paraplu gewoon weer ergens anders neer – klaar voor de volgende regenschuwe Chinees.

Volgens de South China Morning Post, dat zijn nieuws haalt van de Chineestalige website thepaper.cn, zat het probleem mogelijk in de lage borg die voor het lenen van de paraplu’s werd gevraagd. Hoewel de paraplu’s zelf 7,50 euro waard zijn, hoefden gebruikers slechts 2,50 euro achter voor het ‘tijdelijke’ gebruik. En dus gingen ze er massaal mee vandoor.

Shuping lijkt overigens nauwelijks ontmoedigd door de grootschalige diefstal van zijn paraplu’s: voor het einde van het jaar wil hij dertig miljoen paraplu’s door heel China ophangen. (Dion Mebius)

Een Chinese jongen in de regen.Beeld afp

11:31 maandag 10 juli 2017

Wie de komende tijd zijn feest wil opleuken met heliumballonnen, is mogelijk meer kwijt dan normaal. De diplomatieke crisis in Qatar heeft de wereldwijde productie van het gas flink geraakt. Buurland Saudi-Arabië sloot in juni de belangrijkste transportlijn. Als gevolg dreigen de prijzen te stijgen.

Qatar produceerde vorig jaar een kwart van al het helium dat de wereld gebruikt. Het extreem lichte gas wordt niet alleen gebruikt voor opstijgende ballonnen of een piepstem. Doordat het ook extreem koud kan worden zonder te bevriezen is het gas geliefd in allerlei beroepsgroepen. Het zit bijvoorbeeld in raketbrandstof, harddrives van computers en duikflessen. Ook allerlei wetenschappelijke instrumenten hebben het gas nodig.

Begin juni stopte het emiraat met produceren. Door de blokkade van Saudi-Arabië wist Qatar simpelweg niet hoe ze de helium de wereld over konden krijgen. 'De heliumsector is waarschijnlijk de beroepsgroep die het meest wordt geraakt door de blokkade. Helium is de enige handelswaar waarvan Qatar een groot deel van de wereldwijde toevoer in handen heeft', zei Phil Kornbluth, consultant uit de heliumindustrie, vrijdag tegen het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Op 2 juli begon Qatar langzaamaan weer met produceren. Het duurt waarschijnlijk nog weken voordat de productie weer op peil is. Middels een dure route via een haven in Oman kan het gas toch weer naar wetenschappelijke instituten en feestwinkels over de hele wereld worden verscheept. (Gidi Pols)

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld getty

13:45 dinsdag 20 juni 2017

Accountantskantoor KPMG moet binnen twee weken een controleafschrift vrijgeven aan de curatoren van het failliete TCN, de vroegere eigenaar van het Mediapark in Hilversum. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank die maandag is gepubliceerd.

KPMG moet aantonen hoe de firma de jaarrekening van TCN uit 2010 heeft gecontroleerd. De curatoren van de vastgoedbeheerder, die eind 2012 failliet ging, beweren dat KPMG in 2010 een veel te positief beeld naar buiten bracht over de financiële positie van TCN.

Als blijkt dat KPMG TCN inderdaad te rooskleurig heeft beoordeeld, kan er een tuchtklacht volgen. De curatoren van het vastgoedbedrijf zijn niet de enigen die KPMG betichten van gebrekkige controle. Morgen staat er, eveneens in Amsterdam, een kort geding op het programma, dat is aangespannen door de curatoren van het eveneens failliete Imtech.

De curatoren van Imtech overwegen ook een klacht over KPMG in te dienen bij de Accountantskamer, het tuchtrechtorgaan voor accountants. Mochten worden aangetoond dat de controle van KPMG niet deugde, dan kan een deel van de schade die Imtechs faillissement heeft veroorzaakt op KPMG worden verhaald. (Joris van Venrooij)

De gevel van het kantoor van KPMG.Beeld anp

21:40 donderdag 15 juni 2017

Het nieuwe goud, zoals virtuele munten en cryptocurrencies drie dagen geleden nog werden genoemd, is flink verbleekt. De koersen van de bitcoin, ethereum en nog enkele tientallen van deze munten zijn op spectaculaire wijze onderuitgegaan na weken van stijgingen. De hype is in twee dagen een nachtmerrie geworden, zoals zo vaak bij zeepbellen gebeurt.

De bitcoin was begin deze week nog 3.000 dollar (2.700 euro) waard, maar noteert inmiddels rond de 2.200 dollar. Gisteren kwam de koers daar zelfs even onder.

Ethereum, een andere virtuele munt, verloor in twee dagen bijna een kwart van zijn waarde. Maandag was deze cryptomunt nog 329 dollar waard. Ook vijftig andere cryptomunten verloren.

Van al deze munten was de waarde sterk gestegen, naar verluidt vooral door de enorme vraag uit Azië. Een maand geleden kostte Ethereum nog minder dan 100 dollar en een half jaar geleden nog 7 dollar. De bitcoin won dit jaar al 300 procent.

Spectaculaire stijgingen gaan vaak gepaard met even spectaculaire dalingen. Beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten waarschuwde eerder deze week al voor de risico’s van bitcoins en andere munten die via blokchaintechnologie worden gecreëerd. Hierin beleggen is volgens de toezichthouder zeer risicovol vanwege forse koersschommelingen, de ingewikkelde technologie erachter en het feit dat ze pas net bestaan. De AFM trok zelfs vergelijkingen met de internetzeepbel van 2000 toen de koersen van ict- en telecombedrijven na spectaculaire stijgingen in elkaar stortten.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld reuters

11:27 woensdag 14 juni 2017

Je verzint het niet, maar door een seksistische opmerking tíjdens een bespreking over de aanpak van seksisme moet nóg een Uber-topman het veld ruimen. Dit keer gaat het om de 74-jarige miljardair en zakenman David Bonderman, bestuurslid bij Uber.

Aanleiding voor Bondermans vertrek is een uitspraak die volgde op een opmerking van zijn collega-bestuurslid Arianna Huffington. Een vrouwengrap, die op zijn minst slecht getimed is te noemen. Volgens Huffington bleek uit onderzoek dat één vrouw in de raad van bestuur de kansen op een tweede vrouw als bestuurslid aanzienlijk vergroot, maar Bonderman toonde zich niet onder de indruk. 'De enige kans die groter wordt, is de kans op meer geouwehoer', aldus de miljardair, die ook nog in twintig andere raden van bestuur zit. Inmiddels heeft Bonderman zijn excuses aangeboden. Volgens hem was de opmerking 'het tegenovergestelde' van wat hij beoogde.

Bonderman is de zoveelste topman die weggaat bij Uber. De afgelopen maanden vertrok de ene na de andere directeur bij het vervoersbedrijf, al dan niet gedwongen. Maandag en dinsdag lieten zelfs bestuursvoorzitter en medeoprichter Travis Kalanick en vicepresident Emil Michael weten het bedrijf te verlaten. Kalanick keert over een tijdje waarschijnlijk weer terug, maar dan mogelijk in een andere rol. (Lisa van der Velden)

Twitter bericht wordt geladen...

11:24 dinsdag 13 juni 2017

Grote paniek afgelopen zaterdag, op een Easyjet-vlucht van het zonnige Malaga naar Bristol. Een van de piloten van de prijsvechter vertelde de 150 passagiers voor het opstijgen dat er slechts 50 procent kans was dat beide vliegtuigmotoren zouden werken. Hij zou hun hebben voorgesteld om te stemmen. Wie wil opstijgen, wie blijft liever aan de grond? De passagiers wisten niet wat ze hoorden, schrijft de Bristol Post. Enkelen schrokken zo dat hun maaginhoud naar buiten kwam.

De passagiers, die op dat moment al bijna 40 uur vertraagd waren, stemden bijna allemaal tegen. Na afloop stortten zij hun hart uit tegenover meerdere Britse media. Hoe haalde de piloot het in zijn hoofd om hun levens op het spel te zetten? ‘Er zaten ouderen in het vliegtuig, en heel veel kinderen’, aldus een van de passagiers. ‘De piloot vertelde ons dat hij in 37 jaar nog nooit iets als dit had voorgesteld. Hij liet ons de keuze, wilde onze handen zien. Er waren meisjes aan het hyperventileren.’

De stemming was één groot misverstand, bezweert Easyjet. Natuurlijk vroeg de piloot de passagiers niet of het vliegtuig wel moest opstijgen. Hij zou slechts hebben gevraagd of zij aan boord wilden blijven of kortstondig terug wilden keren naar de luchthaven, omdat het starten van de motoren nog wel even ging duren. ‘Wij zouden passagiers nooit over zoiets laten stemmen’, zegt een woordvoerder tegen The Independent. ‘Noch zouden onze piloten ooit opstijgen met maar één werkende motor.’ (Dion Mebius)

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld afp
Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld anp

21:56 vrijdag 9 juni 2017

AkzoNobel is nog niet verlost van zijn luis in de pels. Het beleggingsfonds Elliott Capital van de activistische aandeelhouder Paul Singer heeft zijn belang in AkzoNobel vergroot tot ruim 5 procent. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Singer heeft nu met Elliott een kapitaalbelang en stemrecht in het Nederlandse verf- en chemieconcern van 5,01 procent. Eerder meldde Elliott Capital een belang van 3,25 procent bij de beurswaakhond. Onduidelijk is wat Elliott er precies mee wil. De grootaandeelhouder probeerde een overname van AkzoNobel door PPG af te dwingen, maar dat Amerikaanse verfconcern is inmiddels afgehaakt. De koers van het aandeel AkzoNobel kreeg gisteren door de melding een duw omhoog.

14:32 donderdag 8 juni 2017

Nederlanders zijn het meest optimistisch ter wereld over hun economie. Daarmee laten zij de Duitsers en Zweden en de rest van de wereld achter zich. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. Vooral in ontwikkelingslanden is er geloof dat de volgende generatie het financieel beter zal hebben dan de huidige.

Gevraagd om te kiezen in welke staat de economie in hun land zich bevindt – goed of slecht – koos 87 van de ondervraagde Nederlanders voor de eerste optie. Voor de Duitsers en Zweden was dat respectievelijk 86 en 84 procent.

Zuid-Europa
In andere Europese landen als Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland was de stemming een stuk minder vrolijk. Slechts 28 procent van de Spanjaarden durfde de staat van hun economie goed te noemen, 21 procent van de Fransen, 15 procent van de Italianen en 2 procent van de Grieken.

Het sentiment is volgens het onderzoek in twaalf maanden vooral in Nederland sterk verbeterd. Vorig jaar durfde slechts 62 procent van de ondervraagde Nederlanders hun economie ‘goed’ te noemen. Met die vreugdesprong van 25 procentpunt is Nederland wereldleider. In Italië (-18 procent) nam het vertrouwen juist sterk af.

Ontwikkelingslanden
Van de bewoners van ontwikkelingslanden zijn vooral Indiërs (83 procent), Filipijnen (78 procent) en Senegalezen (76 procent) positief over hun economie. Hekkensluiters zijn de Argentijnen (23 procent), Venezuelanen (20 procent) en Brazilianen (15 procent).

In ontwikkelingslanden en opkomende economiën denkt een meerderheid van de ondervraagden (56 procent) dat hun kinderen het financieel beter zullen hebben dan zij. Vooral in India, Nigeria en Chili is het vertrouwen groot. In ontwikkelde economieën denkt slechts 34 procent dat hun nakomelingen er financieel op vooruit zullen gaan. Vooral Grieken, Japanners, Fransen, Australiërs, Canadezen, Spanjaarden en Britten (circa 70 procent) zien de toekomst somber in.

Jongeren
De financiële toekomst van jongeren wordt door 18-29 jarigen optimistischer ingeschat dan door mensen van 50 jaar en ouder. Vooral in Zweden is het verschil groot. Van de jongeren is 63 procent economisch gezien optimistisch, tegen 37 procent van de ouderen.
Marc van den Eerenbeemt

11:00 donderdag 8 juni 2017

Nu taxibedrijf Uber met een slepend seksismeschandaal kampt, wil bestuurslid Ariana Huffington zó graag duidelijk maken dat Uberbaas Travis Kalanick best wel deugt, dat ze met deze opmerking haar doel compleet voorbijschiet: 'Het was werkelijk een geweldig moment, toen Travis vorige week op kantoor zei dat hij écht even moest mediteren, zodat hij de juiste beslissingen kon maken', aldus Huffington op een conferentie in New York. 'En toen liep hij letterlijk een kolfruimte in die vrij was, omdat er nog geen meditatieruimtes zijn. Dat hoort allemaal bij de veranderingen die op komst zijn.'

Dat het pr-technisch op zijn minst onhandig is om als mannelijke ceo de voor vrouwen bestemde kolfruimte bezet te houden met meditatiesessies, zeker te midden van alle klachten over Ubers seksistische bedrijfscultuur en de door mannen gedomineerde werkvloer, ziet Huffington kennelijk even over het hoofd. Op sociale media wordt haar onthulling dan ook afwisselend als hilarisch dan wel schandaling bestempeld, maar lijkt verder echt niemand onder de indruk van de 'geweldige cultuuromslag' bij Uber.

Gisteren bevestigde het vervoersbedrijf dat het na klachten over seksuele intimidatie de afgelopen maanden twintig mensen heeft ontslagen. Nog eens 31 Uberwerknemers moeten een verplichte cursus volgen, 7 anderen kregen een 'laatste waarschuwing'. Volgens The New York Times bevinden zich onder de werknemers die zijn ontslagen ook een aantal leidinggevenden. (Lisa van der Velden)

Uber-ceo Travis KalanickBeeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

12:29 woensdag 7 juni 2017

Met de zomervakantie voor de deur waarschuwt KLM-topman Pieter Elbers in De Telegraaf voor grote drukte op Schiphol. Elbers is een voorstander van minder winkelruimte op de luchthaven, omdat dit bredere doorgangen oplevert. ‘Schiphol zal moeten inzien dat het een luchthaven is, in plaats van een winkelcentrum met landingsbanen.’
Tijdens drukke dagen zijn de wachtrijen voor de reizigers- en bagagecontrole op Schiphol erg lang. ‘Ik vergelijk het met de supermarkt,’ aldus Elbers. ‘Voor klanten is het daar ook niet te begrijpen als kassa’s dicht zijn bij grote drukte.’

Schiphol belooft meer personeel bij de controles in te zetten om de doorstroom te verbeteren. Iets waar Elbers blij mee is: ‘In ieder geval helpt mee dat alle beveiligingsscans open zullen zijn, zoals Schiphol heeft toegezegd.’ Toch is de KLM-topman niet gerustgesteld en onderhandelt hij nog met de Schipholdirectie. Met name de inzet van extra marechaussees op de luchthaven, iets wat Elbers graag zou zien, lijkt niet snel haalbaar.

Het is niet de eerste keer dat Schiphol kampt met grote drukte. Tijdens de meivakantie waren er ook enorme mensenmassa’s op de luchthaven. Toen waren wachtrijen zo lang dat tientallen mensen hun vlucht miste. (Joris van Venrooij)

Reizigers in de vertrekhal van luchthaven Schiphol.Beeld anp
Pieter Elbers.Beeld anp

08:30 woensdag 7 juni 2017

Marissa Mayer, nog even de baas van Yahoo, heeft de afgelopen vijf jaar bijna een kwart miljard dollar verdiend. Dat is negen ton (bijna acht ton in euro’s) per week. Dat heeft The New York Times berekend nu Yahoo op het punt staat te worden overgenomen door kabelbedrijf Verizon. Mayer (42) kwam in 2012 over van Google. Volgens de Amerikaanse krant is negen ton per week zelfs naar Silicon Valley-standaarden veel geld. Dit temeer omdat het ooit roemruchte Yahoo onder Mayers bewind diep wegzakte. Dat kwam onder meer door een schandaal waarbij de gegevens van honderden miljoenen Yahoo-gebruikers bleken te zijn gehackt. Concurrenten Google en Facebook profiteerden. De aandeelhouders van Yahoo hadden weinig te klagen. De koers steeg de afgelopen jaren sterk. Dat kwam niet door de prestaties van Yahoo, maar door het belang dat het heeft in het Chinese internetbedrijf Alibaba, dat veel meer waard werd. (Wilco Dekker)

Marissa Mayer.Beeld epa

21:50 dinsdag 6 juni 2017

Airbus schroeft het productietempo van de A380, ’s werelds grootste passagiersvliegtuig, mogelijk verder terug. Het lukt de Europese vliegtuigbouwer maar niet om nieuwe klanten te vinden voor de superjumbo’s. Daardoor verlaat in de nabije toekomst mogelijk minder dan één vliegtuig per maand de fabriek.

Airbus zei vorig jaar al dat het de productie van de A380 op een lager pitje zet. Destijds werd één toestel per maand tot 2018 als ‘houdbaar’ bestempeld. Nu wordt toch gekeken of de productie nog verder omlaag moet. Een definitieve beslissing volgt later dit jaar.

Vorig jaar kon Airbus geen nieuwe kopers vinden nadat Iran twaalf A380’s had afbesteld. Vorig jaar leverde Airbus 28 superjumbo’s aan klanten. Daarnaast zitten er nog 107 A380-toestellen in de pijplijn, maar de kans bestaat dat er bestellingen worden geannuleerd.

Een A380 wordt afgeleverd aan Emirates.Beeld epa

15:18 dinsdag 6 juni 2017

Het lijkt op de 21ste variant van de tulpenmanie uit de 17de eeuw. Alleen duurde de tulpenmanie maar drie jaar – Van 1634 tot 1637 – terwijl de bitcoingekte al vijf jaar met hoge bergen en diepe dalen doorgaat. Gisteren kwam de waarde van de bitcoin voor het eerst boven de 2900 dollar (ruim 2500 euro): een stijging van 6 procent op één dag en 210 procent dit jaar. Vooral Japanners en Chinezen steken massaal geld in bitcoin en andere virtuele munten. Voor de speculanten van het eerste uur rinkelt de kassa.

De bitcoin is een digitale munt die je kunt bemachtigen door hem digitaal op te graven, een soort digitale mijnwerkersklus. Op diverse platforms is hij vervolgens te koop. De munt is niet gereguleerd. Mede daarom is hij populair bij criminelen, maar niet alleen bij hen: ook bij haters van centrale banken en bij beleggers die geen vertrouwen hebben in bestaande financiële systemen.

Lees ook:
Is de bitcoin-gekte een ordinaire Ponzifraude? (+)
De bitcoin bestaat pas zeven jaar. Op 22 mei 2010 werd de allereerste bitcoin-transactie gedaan. Iemand kocht twee pizza's voor 10 duizend bitcoins. Nu zou die pizza in dezelfde hoeveelheid bitcoins 20 miljoen euro kosten. Zoiets is te mooi om waar te zijn, zo is de les van de geschiedenis.

Bitcoin - een middel naar eerlijke wereldhandel
In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' kunnen we ons er beter in verdiepen om te bekijken wat de bitcoin voor de samenleving kan betekenen, zegt bitcoin-idealist Rudolf Brugman.

Hoog tijd voor een kritische blik op de bitcoin
Bitcoin maakt cybercriminaliteit makkelijker, bevestigt de computergijzelsoftware 'WannaCry'. Wat zijn eigenlijk de voordelen?

15:26 vrijdag 2 juni 2017

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), mag van de raad van bestuur van de ECB zijn eigen beleidsadviseur benoemen. Dat meldt persbureau Reuters. Met die beslissing wordt een bezwaar verworpen van een ECB-medewerker, die bang was dat de bank de schijn van vriendjespolitiek zou wekken.

Met de directe benoeming van Roland Straub als adviseur van Draghi vreesde Carlos Bowles, personeelsvertegenwoordiger bij de ECB, dat ‘euroscepsis onder het publiek en demoralisering onder het bankpersoneel’ zou toenemen, aldus Reuters. Straub werd in februari benoemd zonder het volledige wervingsproces te hebben doorlopen. In zijn nieuwe rol zal hij niet alleen Draghi adviseren, maar ook de adviseurs van de andere ECB-raadsleden coördineren.

‘De benoeming is volgens de selectie- en aanstellingsregels van de ECB gegaan en komt overeen met eerdere benoemingen tot beleidsaviseur’, liet een ECB-woordvoerder door Reuters optekenen. Volgens de raad van bestuur kon Bowles ook geen bezwaar maken tegen een beslissing die niet op hemzelf van toepassing is.

Saillant detail is dat Draghi zelf aan het hoofd staat van de raad van bestuur. ECB-medewerkers maken zich al langer zorgen dat connecties binnen de bank belangrijker zijn dan persoonlijke verdiensten. Tijdens een enquête in 2015 zei 65 procent van de ondervraagden dat het kennen van de juiste personen de beste manier was om vooruit te komen binnen de ECB.

Bowles kan nog in beroep tegen de beslissing bij het Europees Hof van Justitie. Hij heeft daarvoor tot eind juli de tijd.

Mario Draghi.Beeld afp

12:25 vrijdag 2 juni 2017

Is Taiwan een onafhankelijke staat of niet? Die vraag leidt al decennia tot diplomatieke problemen. China vindt van niet: het land blijft vasthouden aan het Een-Chinabeleid, dat voorschrijft dat Taiwan een afvallige provincie is. De regering van president Jinping zet andere landen en bedrijven onder druk om die lijn te volgen – en daardoor is luchtvaartmaatschappij Emirates deze week de gebeten hond.

De Arabische maatschappij droeg haar stewards en stewardessen op niet langer vlaggetjes van Taiwan op hun shirt te dragen. Dit op last van China, dat geen centimeter wil toegeven op het Een-Chinabeleid. In plaats daarvan moest het cabinepersoneel voortaan vlaggetjes van China dragen. Nieuwe ladingen Chinese speldjes waren daarvoor al besteld, viel in de gelekte mail aan het personeel te lezen.

Enkele uren later volgde een tweede mail, waarin stond dat het personeel de Vijfsterrige Rode Vlag van China toch niet hoefde te dragen. Het verwijderen van de Taiwanese vlag was voldoende. Dat kon echter niet voorkomen dat Emirates nu hevig onder vuur ligt op Facebook. Boze Taiwanezen spammen de pagina van de luchtvaartmaatschappij onder met foto’s van hun vlag en eisen opheldering.

Een verklaring van Emirates, gegeven aan de BBC, heeft die boosheid niet getemperd. Volgens de Arabieren moet ál het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij de vlaggenspeldjes inleveren, dit als onderdeel van een uniform-update. Het bevel om de Taiwanese vlaggetjes te vervangen door Chinese was dan ook een ‘communicatiefout’. De Taiwanezen geloven er niets van: zij blijven de Facebook-pagina van Emirates bestoken met de roodblauwe vlaggen van hun omstreden land. (Dion Mebius)

Personeel van Emirates, zónder speldje.Beeld afp

11:28 woensdag 24 mei 2017

Het gebeurt niet elke dag dat een centrale bank geld wil uitdelen aan burgers. Toch is De Nederlandsche Bank (DNB) naarstig op zoek naar 11.500 mensen die in totaal 800 duizend euro tegoed hebben.

Het gaat om oud-rekeninghouders van de failliete banken DSB, Van der Hoop, Icesave en Indover. Dankzij het depositogarantiestelsel hebben zij de afgelopen jaren hun geld teruggekregen. Maar een deel van hen, zo’n 19 duizend oud-rekeninghouders, maakt daarbij ook nog aanspraak op aanvullende wettelijke rente.

Bij het leeuwendeel van de klanten gaat het om een paar tientjes. Zo’n honderd uitschieters wacht een vergoeding van meer dan 1000 euro, maakte DNB deze week bekend.

Maar dan moeten zij wel thuis geven. Na een eerdere oproep, begin april, meldden zich ruim 7500 oud-rekeninghouders. Zij ontvingen in totaal 800 duizend euro. Een pot geld van dezelfde omvang wacht nog op de rechtmatige eigenaars. Zij hebben tot 22 juni de tijd zich te melden. (Koen Haegens)

Een geïnteresseerde bekijkt de inventaris van de failliete DSB-bank tijdens een kijkdag in 2011.Beeld anp

13:55 maandag 22 mei 2017

Drie kwartier lunchpauze bij de Ondernemingskamer. PPG-baas McGarry heeft net kort mogen spreken en herhaalt dat Akzo niet serieus wil praten. 'Maar de elitaire tijd dat de top wel even vertelt hoe het moet, is voorbij.' Volgens McGarry heeft hij zijn Akzo-collega Buchner vorig jaar al twee keer voorgesteld samen te gaan. Na de pauze Akzo.

Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel, bij de zaak Elliott Advisors tegen AkzoNobel in de Ondernemingskamer.Beeld anp

11:38 maandag 22 mei 2017

De advocate van boze aandeelhouder Franklin Templeton heeft zich gesneden aan het papier van haar pleitnota. 'Ik sta hier niet alleen met een bloedende vinger, maar ook met een bloedend hart.'

CEO Ton Buchner en de voorzitter van de Raad van Commissarissen Antony Burgmans van AkzoNobel.Beeld anp

10:39 maandag 22 mei 2017

De zaak van Elliot tegen AkzoNobel is nog maar net van start, maar er is nu al gedoe over de volgorde van de sprekers. PPG is geen aandeelhouder en dus formeel geen belanghebbende bij de zaak Elliott vs Akzo, zegt de advocaat van Akzo. 'Waarom mogen wij niks zeggen van Akzo? Waar is Akzo bang voor?', vraagt de advocaat van PPG.

De Amerikanen zijn partij, beslist Ondernemingskamer-voorzitter Makkink. Ze mogen spreken, maar vóór Akzo, dat vandaag als laatste op alles mag reageren.

09:56 maandag 22 mei 2017

Grote drukte bij de Ondernemingskamer aan het Amsterdamse IJdok, voorafgaand aan de zaak van activistisch aandeelhouder Elliott tegen Akzo. Tussen de vele advocaten is ook PPG-baas Michael McGarry gesignaleerd. Hij komt hoogstpersoonlijk kijken of Akzo alsnog moet gaan praten met hem. Het wordt een lange dag, is de verwachting. Elliott en PPG mogen zo beginnen, als eisende partijen.

16:28 vrijdag 19 mei 2017

'Jeetje, wat zijn die makelaars allemaal duur man.'
'Wie heeft je dat nou weer verteld? Je makelaar zeker...'
'Laat je niets wijsmaken. Verkoop je huis slimmer met Makelaarsland. En bespaar duizenden euro's.'

Op het oog lijken het dertien-in-een-dozijn reclameteksten van internetmakelaar Makelaarsland, in werkelijkheid zijn het prijzige zinnen. Volgens collega-makelaars van beroepsvereniging NVM zijn de spotjes zo negatief en oncollegiaal dat Makelaarsland moet worden geroyeerd.

Vandaag gaf de tuchtrechter de NVM gelijk en legt Makelaarsland een voorwaardelijke schorsing en een boete van 50 duizend euro op. Dat bedrag kan de makelaarsclub behappen, laat directeur Jeroen Stoop aan RTL Z weten. 'De boete heeft geen consequenties, maar het is wel een dure reclamecampagne geworden.'

Lees het vonnis hier.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld anp

11:59 woensdag 17 mei 2017

Het ontslag van een aanzienlijk deel van het management gaat ABN Amro niet in de koude kleren zitten. De bank wilde het aantal hoge functies terugbrengen van 100 naar 40. Nu blijkt dat er slechts 29 topbankiers vertrekken.

Zij krijgen in totaal 11 à 12 miljoen euro mee. Dat komt neer op een slordige vier ton per persoon. De meest riante ontslagvergoeding bedraagt 1 miljoen euro. Die gouden handdruk is voor een medewerker werkzaam buiten Nederland, zo meldt de bank in haar kwartaalrapport.

ABN Amro geeft toe dat het om veel geld gaat, maar zegt dat de ontslagvergoedingen deels gebaseerd zijn op contractuele toezeggingen uit het verleden. In de andere gevallen krijgen de managers het wettelijke maximum mee van één jaarsalaris.

Vanmorgen maakte ABN overigens mooie winstcijfers bekend, lees hier verder.

Door: Koen Haegenshttp://www.volkskrant.nl/economie/abn-amro-ziet-winst-fors-stijgen-door-hypotheken-ondanks-de-lage-rente~a4495362/

ABN-Amro ontdoet zich van een groot deel van het topmanagement.Beeld anp

12:13 dinsdag 16 mei 2017

Ahold Delhaize ontloopt belasting door te schuiven met merknamen, schrijft vakbond FNV vandaag op zijn site. Ahold heeft het beheer van ongeveer 350 ‘actieve merknamen’ ondergebracht bij het Zwitserse Ahold Licensing Sarl. Ook Etos, de naam van de drogisterijketen van Ahold, wordt beheerd door de Zwitsers, terwijl het in dat land nul vestigingen heeft.

Volgens de FNV past Ahold een truc toe die je vaker bij multinationals tegenkomt: Etos Nederland betaalt een vergoeding voor het gebruik van de merknaam Etos aan de Zwitsers. Die royaltybetaling komt in mindering op de winst. In Nederland betaalt Ahold dan minder belasting. In Zwitserland weliswaar meer, maar in het alpenland liggen de belastingtarieven met 15 procent lager dan in Nederland (25 procent). Belastingontwijking dus, zegt de FNV. Ahold wil niet op dit specifieke geval reageren.

De supermarktketen is al enige tijd voornemens om de merknaam Etos in Zaandam onder te brengen. Volgens verschillende (merknaam)juristen is het te verdedigen dat multinationals hun merknamenbeheer op één centrale plek in de wereld uitvoeren.

Door: Jeroen van Wensen

Bestuursvoorzitter Dick Boer geeft een toelichting op de jaarcijfers van Ahold Delhaize.Beeld ANP

15:41 maandag 15 mei 2017

De Nederlandsche Bank (DNB) geeft vandaag een inkijkje in de winstgevendheid van Nederlandse banken. We mogen trots zijn, want binnen het eurogebied zijn Nederlandse banken het meest winstgevend. Het rendement op het eigen vermogen bedraagt bij Nederlandse banken 9 procent; bij Europese collega’s 6 procent.

Die winstgevendheid komt door de Nederlandse woningbezitter. Die wil graag een torenhoge hypotheek en zet de rente voor heel lange tijd vast. Dat maakt Nederlandse banken slapend rijk.

Over de helft van de hypotheken die banken hebben verstrekt ontvangen de Nederlandse banken meer dan 3,5 procent rente. Die hypotheken financiert de bank deels met spaargeld, waar het hooguit een paar tienden van een procent rente over vergoedt. Zie daar de hoge marge en de hoge winst.

Maar de marge is slinkende, schrijft DNB. Die zat tussen 2009 en 2015 rond de 3 procent, ligt nu op de 1,5 procent en gaat verder omlaag. De komende jaren kunnen veel hypotheekklanten de rente opnieuw vastzetten. Van ongeveer 100 miljard euro hypotheekschulden loopt de rentevastperiode af. Voor de mensen die de hypotheekrente opnieuw vastzetten, breekt dan eindelijk ook de tijd aan dat zij kunnen profiteren van de lage rente. Dat is goed nieuws, behalve voor de bank – want die ziet zijn winstgevendheid dalen.

Consultants, bankiers, juristen en ambtenaren gaan voor de winst tijdens de Hakken/Pakken Run op de Zuidas in Amsterdam.Beeld anp

13:22 vrijdag 12 mei 2017

De waarde van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven kwam eind maart uit op 979 miljard euro. De Nederlandsche Bank (DNB), die dit vandaag publiceerde, plaatst enkele kanttekeningen. Bijzondere financiële instellingen, in de volksmond ook wel eens aangeduid als brievenbusfirma’s, dragen met een beurswaarde van 496 miljard euro voor de helft bij aan het totaal. Vaak hebben deze ondernemingen geen economische binding met Nederland en op de loonlijst staan doorgaans slechts een paar werknemers. DNB geeft geen voorbeelden van bijzondere financiële instellingen, maar denk aan kledingmerk Tommy Hilfiger, telecombedrijf Vimpelcom en de Franse kabelaar Altice. Nederlandse firma’s die aan buitenlandse beurzen genoteerd staan, zoals chipfabrikant NXP, tellen ook mee.

Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel
Beeld de Volkskrant

11:54 donderdag 11 mei 2017

Uber is innovatief, maar ook een taxidienst. Dat zegt de advocaat-generaal (a-g) in een advies voor het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Hof moet binnenkort uitspraak doen over de vraag of Uber een ‘dienst van de informatiemaatschappij’ is, of een vervoersdienst. Spaanse taxichauffeurs spanden in 2014 een rechtszaak aan tegen Uber in Spanje.

De Spaanse taxichauffeurs vinden het oneerlijk dat Uber-chauffeurs zich aan God noch taxi-gebod hoeven te houden, omdat Uber beweert geen taxidienst te zijn. Uber ziet zichzelf als een hippe internetdienst, waarbij hun taxi’s bijzaak zijn. De Spaanse taxichauffeurs vinden dat maar flauwekul.

De a-g vindt na enig wikken en wegen dat de Spaanse taxichauffeurs gelijk hebben. Uber is in hoofdzaak een taxidienst. Dat hun taxi’s via een hippe app besteld moeten worden, dát is pas bijzaak. Dus moeten Uber-chauffeurs zich aan dezelfde regels houden als andere taxichauffeurs.

Het Hof zal uiteindelijk moeten beslissen. Wanneer is nog onbekend. Vaak volgt het Hof het advies van de a-g, en dat zou een serieuze klap voor Uber in de EU zijn. Tot die tijd kan Uber zich nog onttrekken aan (kostbare) regels die voor andere chauffeurs wel gelden, en daardoor goedkoper taxivervoer aanbieden.

Reactie Uber
In een reactie laat Uber weten de uitspraak van het Hof af te wachten. Als Uber als een transportbedrijf wordt beschouwd, heeft dat volgens het bedrijf weinig gevolgen voor de regulatie in de meeste EU-landen. Wel ondermijnt het volgens Uber de behoefte aan vernieuwing van wetten die nu verhinderen dat miljoenen Europeanen via het platform makkelijk een beschikbare lift kunnen krijgen.

Taxichauffeurs protesteren in Madrid tegen de oneerlijke concurrentie door Uber en Cabify, 26 april 2017.Beeld afp

21:06 woensdag 10 mei 2017

De meeste fusies mislukken, blijkt geregeld uit onderzoek, maar Ahold Delhaize lijkt goed op weg. Het Nederlands/Belgische supermarktconcern zag in het eerste kwartaal de winst en omzet groeien. Daarbij liepen vooral in Nederland de zaken goed voor het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com. Albert Heijn had onder meer baat bij de spaaractie voor luxe pannen. In totaal werden meer dan 3 miljoen pannen verkocht, waarmee het succes van de bestekactie van een jaar eerder werd overtroffen. Ahold Delhaize meldde woensdag een omzet van 15,8 miljard euro over de eerste drie maanden, 3 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst steeg met 9 procent naar 553 miljoen euro. De verkopen in Nederland stegen 4 procent. In België was er een kleine krimp. Ahold Delhaize boekte vorig kwartaal 56 miljoen euro aan bezuinigingen dankzij de fusie. Dit jaar lopen die synergievoordelen naar verwachting op tot 220 miljoen euro.

Bestuurders Dick Boer (CEO) (R) en Jeff Carr (CFO) geven een toelichting op de jaarcijfers van Ahold Delhaize.Beeld anp

13:20 woensdag 10 mei 2017

Pijnlijke post voor AkzoNobel: in een vernietigende brief van drie kantjes aan president-commissaris Antony Burgmans maakt de Amerikaanse vermogensbeheerder en Akzo-aandeelhouder Tweedy Brown gehakt van de prestaties van het Nederlandse bedrijf en van de weigering om met PPG te gaan praten, dat Akzo wil overnemen.

Tweedy Brown-analist Roger de Bree schrijft dat het aandeel ondermaats heeft gepresteerd. ‘Hadden we in 1992 aandelen PPG gekocht in plaats van Akzo, dan zouden de mensen die hun spaargeld en pensioenen aan ons hebben toevertrouwd nu 50 procent meer geld hebben.’ De Bree klaagt verder over ‘archaïsche’ beschermingsmaatregelen en ‘paniekerige politici’ die het opnemen voor Akzo.

De brief is zo pijnlijk omdat Tweedy Brown – dat dus al 25 jaar in Akzo zit – naar eigen zeggen geen activistische aandeelhouder is, op zoek naar snelle winsten. Zoals het Amerikaanse Elliott, dat naar de Ondernemingskamer is gestapt om het ontslag te eisen van Burgmans. Lichtpuntje voor hem en Akzo: in het Financieele Dagblad zegt De Bree van Tweedy Brown vandaag dat een vijandig bod, waarmee PPG dreigt, niet de juiste weg is. ‘Laten we hopen dat dat vermeden kan worden’.

Lees de scherpe brief hier.

In de Volkskrant van morgen (donderdag) leest u over de zeven zonden van AkzoNobel. Volgens Tweedy, dan.

Door: Wilco Dekker

President-commissaris Antony BurgmansBeeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Twitter bericht wordt geladen...