Direct naar artikelinhoud

Rico & Sticks: meer lezen

Al vijftien jaar zijn de Zwollenaren verantwoordelijk voor de beste, meest opwindende en vernieuwende Nederlandse hiphop. Lees hier de Volkskrant-artikelen terug over Rico & Sticks.

Rico en Sticks in 2015.Beeld anp

Je hebt poetry for the page en poetry for the stage, maar toch: het landschap van nederhop verschoof toen de jongens uit Zwolle in zicht kwamen. De Volkskrant kijkt met Rico en Sticks terug op vier nummers.

Over het Verre Oosten: 'We waren 20, 21 en we vonden het wel een kick om voor een vol Paradiso (in Amsterdam) of Vredenburg (Utrecht) te staan en dat dan iedereen 'ZWOLLEEEE' roept.' En al is het daar soms een soap en kent iedereen elkaar, het is wel oprechte liefde - Sticks woont er nog altijd.

Rico.Beeld Daniel Cohen

Het beste van Opgezwolle

Ze waren een sensatie toen ze doorbraken, hun albums bleken klassiekers. Vijftien jaar later is het beste van Opgezwolle verzameld. Gijsbert Kamer beluisterde de box met nederhop en vindt: Rico en Sticks mogen nooit meer uit elkaar. 

Het beste van Opgezwolle
Beeld Daniel Cohen

Hiphop groots gevierd in Ziggo Dome

Afgelopen december vond er in het Amsterdamse Ziggo Dome voor het eerst een volledig Nederlandse hiphopshow plaats, en hoewel de bovenste ring dicht bleef trokken de Zwolse rappers Rico, Sticks en Typhoon meer dan tienduizend hiphopfans naar Amsterdam Zuid-Oost. De drie Zwollenaren zijn verantwoordelijk voor de beste, meest opwindende en vernieuwende Nederlandse pop van de laatste vijftien jaar, en dat mocht best eens groots gevierd worden.