Ruben Somers bereikt halve finales in lichte skiff op WK roeien voor beloften

Op het WK roeien voor beloften (U23) in het Bulgaarse Plovdiv heeft Ruben Somers zich vrijdag geplaatst voor de halve finales in de lichte skiff. De roeier uit de Antwerpse RV sloot zijn kwartfinale als derde af en plaatste zich daarmee voor de halve eindstrijd, wat sowieso de top twaalf betekent.

Ruben Somers ging rustig van start en kwam na 500 meter als vierde door op iets meer dan drie seconden van de Braziliaan Uncas Batistsa, vorig jaar achtste op het WK. Tegen deze Braziliaan kon niemand iets inbrengen. Hij won de race met een voorsprong van bijna acht seconden en verbeterde meteen ook de wereldbesttijd van de U23.

Achter hem woedde een felle strijd voor de twee andere halvefinaletickets. Somers zakte halfweg even terug naar plaats vijf, maar met een zeer sterke laatste 500 meter, de tweede snelste van de zes skiffeurs, sprintte de Antwerpenaar de vermoeide Oekraïner Siabro, vorig jaar vierde op het WK in dubbelvier, in de slotmeters voorbij. De Griek Ninos Nikolaidis, vorig jaar junioreswereldkampioen in de twee zonder, nam het tweede halvefinaleticket voor zijn rekening.

Ruben Somers liet de elfde tijd optekenen. Hij vaart zijn halve finale zaterdag omstreeks 10u20.

Tom Borger mist halve finale

Tom De Borger is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de skiff. De zoon van voormalig toproeister Annelies Bredael, zilver in de skiff op de Spelen van 1992, werd vrijdag in zijn kwartfinale vijfde. De top drie stootte door.

De skiffeur van TRT Hazewinkel strandde op tien seconden van de Noor Jan Helvig, die na de Roemeen Enache en de Bulgaar Yotov het derde ticket pakte. De Borger klokte pas de twintigste tijd en zal vrijdagnamiddag in de races voor een stek in de C- of D-finale een stuk sneller moeten roeien om zich te plaatsen voor de C-finale (13e tot 18e plaats).