Direct naar artikelinhoud

Koopwoningen Noord-Holland meer waard dan voor crisis

Koopwoningen in Noord-Holland zijn voor het eerst meer waard dan voor de crisis. Huizen in Noord-Holland kostten in het afgelopen kwartaal 2 procent meer dan tijdens de vorige piek van de woningmarkt in 2008. Noord-Holland is de eerste provincie waar de huizenprijzen het niveau van voor de crisis overtreffen. Dat melden het CBS en het Kadaster vrijdag.

De stijging van de waarde van appartementen hangt sterk samen met de vraag naar stedelijke koopwoningen.Beeld anp

Dat de prijzen in Noord-Holland zo stijgen komt voor een behoorlijk deel door de populariteit van huizen in Amsterdam en omliggende gemeenten. In Amsterdam stegen de prijzen in het afgelopen kwartaal met 13,4 procent ten opzichte van een jaar ervoor.

Op stedelijk niveau voegde Den Haag zich bij het selecte rijtje steden dat een hoger prijsniveau kent dan voor de crisis. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht stonden al in het rijtje steden waar de huizen duurder zijn dan in 2008.

Koopwoningen Noord-Holland meer waard dan voor crisis
Beeld de Volkskrant

Appartementen

Ook het woningtype 'appartementen' passeert de prijsbarrière van voor de crisis. De stijging van de waarde van appartementen hangt sterk samen met de vraag naar stedelijke koopwoningen. Andere woningtypen halen het niveau van 2008 nog niet.

Noord-Holland is niet de enige provincie waar huiseigenaren zich mogen verheugen op een waardestijging. In alle Nederlandse provincies zijn de huizenprijzen hoger dan een jaar geleden. Gemiddeld waren koopwoningen in juni 8 procent meer waard dan een jaar eerder. Dat is de grootste waardestijging sinds maart 2002.

Het prijsniveau van voor de crisis halen de huizen in de twaalf provincies samen nog niet. Nederlandse koophuizen zijn 6,9 procent minder waard dan op het hoogtepunt van de markt in 2008.